Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Brammertzov negativni izvještaj može ugroziti hrvatske pregovore

brammertz
AFP
15.10.2009.
u 13:22

- Nisam glavni tužitelj, ali mislim da bi, smatra li Brammertz da se u Hrvatskoj nije provela odgovarajuća istraga i da ne postoji puna suradnja sa sudom, Hrvatska mogla imati veliki problem i to u pogledu najtežeg poglavlja Pravosuđa i ljudskih prava - kazao je Lange.

Ako izvještaj glavnoga haaškog tužitelja Serga Brammertza u prosincu ove godine bude negativan, u pitanje može doći završetak pristupnih pregovora RH koji se očekuju iduće godine - izjavio je to na zajedničkoj sjednici triju saborskih odbora, predstavljajući Izvještaj EK, Dirk Lange, šef Odjela za Hrvatsku u općoj upravi za proširenje Europske unije.

- Nisam glavni tužitelj, ali mislim da bi, smatra li Brammertz da se u Hrvatskoj nije provela odgovarajuća istraga i da ne postoji puna suradnja sa sudom, Hrvatska mogla imati veliki problem i to u pogledu najtežeg poglavlja Pravosuđa i ljudskih prava - kazao je Lange.

Naime predsjednika Odbora za vanjsku politiku Marija Zubovića zanimalo je može li negativni izvještaj glavnoga haaškog tužitelja blokirati okončavanje pregovora, čak i ako Hrvatska iz objektivnih razloga ne može doći do takozvanih topničkih dnevnika.

- Članice EU nemaju percepciju da Hrvatska može otvoriti to poglavlje, ali Hrvatska i dalje zadovoljava kriterije za ulazak u EU - kazao je Lange. Međutim potrebno je uložiti  više napora na područjima vladavine prava, reformi državne uprave i borbe protiv korupcije - kaže.

Upozorava da je utjecaj politike još prevelik na državni aparat  te da je u pogledu pravosuđa potrebno ojačati pravne institucije i raditi na skraćivanju sudskih postupaka. Lange je pohvalio rad USKOK-a, no zamjerio je što je još uvijek mali broj donesenih presuda, čiji je broj relativno mali s obzirom na broj optužnica, naročito vezano uz korupciju na najvišim razinama, zaključio je.

Lang se složio s primjedbama nekih članova odbora da izvještaj možda nije "najbolji“, ali je dobar, te upozorio da bi bilo krivo da se Hrvatska "uljulja“ u dobroj ocjeni i prestane naporno raditi.

Ključne riječi

Komentara 66

DU
Deleted user
13:48 15.10.2009.

činjenica je da tih dokumenata nema. Šimonović treba staviti točku na i... stati i reći tužitelju da tih dokumenata nema, ili da su uništeni, ili da ih nije ni bilo! Umjesto toga sami sebi noge podmećemo. Što se mene tiće Boga molim da nikad ne uđemo u EU ropstvo!!!

Avatar lastan
lastan
13:56 15.10.2009.

Ne znam što ću, spavati neću moći zbog saznanja da bi negativno izvješće moglo ugroziti pregovore.Pa do kada će naši dupelisci pogodovati bjelosvjetskim bitangama a ovi će stalno pronalaziti neke nove izgovore i razloge kojima će nam tumačiti u uvjeravati nas da moramom uložiti više napora itd.,itd., Dosadno i providno.Pa na temelju čega su podizali optužnicu ako im nedostaje glavni dokaz-Ma svakom normalnom je jasno o čemu se tu radi.

Avatar Nevera
Nevera
16:15 15.10.2009.

Melkiore... pa ima li referenduma ili nema?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije