Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NIJE SE PROMIJENIO'

Petrov: Da Vučić nije huškao, onda vjerojatno ne bi došlo do Oluje

Posjet Aleksandra Vučića
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
13.02.2018.
u 14:25

To su odluke velikih vođa, isprika nije sramota, isprika je jedino priznanje da naše dvije države mogu surađivati u budućnosti – kazao je Petrov.

Čelnik Mosta Božo Petrov poručio je danas da Vlada i predsjednica RH očito nisu bili spremni za posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je, naglašava, svojom retorikom dokazao da se nije promijenio od 1995. godine kada je u Glini huškao Srbe na Hrvate. Čudi se, dodao je, predsjedničinoj izjavi kako su udovice branitelja koje su jučer prosvjedovale na Trgu bana Jelačića "politički marginalci".

- Nisu politički marginalci nego osobe koje su iznijele svoje mišljenje, a po meni i osobe koje značajno utječu na stav HDZ-a pa mi nije jasna predsjednica kada kaže da su to politički marginalci. Zanima me i kako će HDZ na to reagirati, ali mnogo važnije je da se ono što se dogodilo jučer ne bi trebalo događati u Hrvatskoj kada su ovakvi politički posjeti u pitanju. Smatram da hrvatski politički dužnosnici trebaju iznijeti jasan stav i svoje mišljenje zbog hrvatskih građana. Naš je stav trebao biti da je ono što je Vučić izgovarao 1995. sramotno i da se zbog toga trebao ispričati kao predsjednik Srbije, a ne da se na bilo kakav način zabrani to pitanje. Trebalo se postaviti da je Hrvatska žrtva u agresorskom ratu koji je vodila Srbija, a to je trebao i Vučić naglasiti i ispričati se. To su odluke velikih vođa, isprika nije sramota, isprika je jedino priznanje da naše dvije države mogu surađivati u budućnosti – kazao je Petrov.

S ovim posjetom i sa svojom retorikom Vučić je pokazao da se nije promijenio, vjeruje Petrov.

- Kada Dačić i Vulin progovaraju kao trbuhozborci, a u istom trenutku Vučić komentira da je sve divno i sjajno, imamo već davno viđenu predstavu. Vučić je ovaj posjet trebao iskoristiti puno bolje i pokazati da mu je stvarno žao zbog svega što je napravio, pogotovo zbog huškačke retorike u kojoj su stradali upravo pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj, a on je to prouzročio. Da budem ironičan, Vučić je Hrvatskoj učinio uslugu jer da nije huškao, onda vjerojatno ne bi došlo do Oluje. Bitno je da se Vučić trebao ispričati i pokazati da je odgovorna osoba koja odgovara za svoje riječi bez obzira na to kada su izgovorene, i da je sazrio i kao političar i kao osoba – smatra Petrov.

Ne zna, dodaje, jesu li Vlada i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović bili spremni za ovakav posjet.

- Trebali su biti puno bolje koordinirani, no, ne želim koordinirati njihove razmirice. Ubuduće se to treba puno bolje usuglasiti, ne može Vlada zastupati jedan, a predsjednica drugi stav kada su odnosi s ovakvim zemljama u pitanju – zaključuje Petrov koji se osvrnuo i na situaciju oko Agrokora. 

Petrov: Dalić treba dati ostavku

- Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić mora odgovarati zbog svega što se događa s Agrokorom, a ako je premijer Andrej Plenković znao što se događa, onda on treba dati ostavku, poručio je Petrov. Čudi se da Plenković već tjedan dana proučava papire vezano uz angažman Texo Management, bivše tvrtke izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka za savjetovanje o restrukturiranju Agrokora.

- To govori da Plenković ne zna donositi odluke. Već godinu dana čekamo odluku za Inu, a još ni konzultante nisu izabrali. Predsjednik Vlade je osoba koja donosi odluke, a ne diplomat i pozivam Plenkovića da se počne ponašati kao premijer, a ne da se skriva iza svojih ministara i povjerenstava. Odluke mogu biti bolne, ali sve reforme koje on najavljuje su također odluke koje će neke pogoditi, ali će Hrvatskoj donijeti dobro. Nadam se da papire o Agrokoru neće proučavati godinu dana jer Hrvatska nema vremena – kaže Petrov. Sam bi, vjeruje, vrlo brzo proučio dokumentaciju koja je dostavljena premijeru i donio odluku.

- Plenkoviću bi se puno manje zamjerilo da prizna pogrešku i povuče potez i pokaže da je stvarno odgovoran za svoje odluke nego što se skriva iza Dalić, Ramljaka, a već tjednima čekamo odluku koja bi trebala reći je li se pogriješilo. Da, pogriješilo se. Ako se pogriješilo, a mislim da jest, najprije je odgovorna ministrica Dalić, a nakon nje i premijer Plenković. Oboje bi trebali barem dati mogućnost svog opoziva pa da o tome odluče zastupnici – tvrdi Petrov.

Prvenstveno bi ministrica Dalić trebala odgovarati zbog svega što se događa, dodaje Petrov.

- Plenković joj je dao odriješene ruke i ona je znala što se sve događa. Ako nije znala, upitna je njena sposobnost. A ako je znala, a znala je, onda je to trebala prenijeti Plenkoviću. A Plenković samo treba izaći u javnost i reći je li znao ili ne. Ako nije znao, odgovorna je ministrica Dalić i ona treba dati ostavku. A ako je znao, a ništa nije poduzeo, onda on treba dati ostavku – zaključuje Petrov.

Komentara 54

Avatar Idler 3
Idler 3
15:18 13.02.2018.

Božo zvani - ja, ja, ja i opet ja >;-))

PO
pozornik66
15:54 13.02.2018.

Normalizacija odnosa sa srbijom znači otvaranje arhiva i identifikacija udbaša i veleizdajnika te konačno i lustracija. Srbi imaju sve u arhivi i spremni su suradjivati

PE
pedi
16:16 13.02.2018.

Pa to je normalna stvar, ne sme predsednica jedne drzave da bude talac desnicarskih grupacija i to sve da se desava u zemlji clanici EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije