Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grabar-kitarović

'Nitko u Hrvatskoj ne smije biti građanin drugog reda. Hrvatska je vaša domovina!'

SNV u Lisinskom
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/27
Autori: Bojan Arežina, Hina
13.02.2018.
u 17:37

Mitropolit Porfirije je rekao da je neizmjerno radostan činjenicom da je Vučić na poziv predsjednice smogao snage i hrabrosti doći i pored takvog ambijenta. Vučićev dolazak je veliko ohrabrenje i poticaj, rekao je.

Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić nazoče Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća u dvorani Vatroslav Lisinski, a u pozdravnom govoru sve prisutne je pozdravio predsjednik SNV-a, Milorad Pupovac, koji se, između ostalog zahvalio hrvatskoj predsjednici i srbijanskom predsjedniku zbog svega što su učinili jučer i danas.

Predsjednica Grabar-Kitarović rekla je nazočnima da joj je drago što ih može pozdraviti kao njihova predsjednica. Istaknula je kako je Vatroslav Lisinski 1847. godine s prijateljima posjetio Srbiju održavši više koncerata te da joj je drago što u Beogradu i danas djeluje Muzička škola Vatroslav Lisinski. Rekla je kako su diktatorski režimi i tri rata ostavili traume i frustracije koje i danas osjećamo. Iako se ne možemo u svemu složiti, došlo je vrijeme da se vodimo razboritošću, a ne strastima, poručila je.

SNV u Lisinskom
1/23

- U ova dva dana unatoč svemu ostalome što smo čuli, a vjerujem, predsjedniče Vučiću, da sa mnom dijelite staru izreku "što nas ne ubije, to nas ojača", vjerujem da smo doista raspravili pitanja od važnosti za obje države i oba naroda. Sudbina nestalih bila je jedna od najvažnijih tema. Pravo na dostojan ukop i grob jedno je od temeljnih ljudskih prava - poručila je Grabar-Kitarović.

Rekla je da bez obzira na razlike imamo dužnost postaviti osnove trajne suradnje koju neće spriječiti povremeni ekscesi. Izrazila je nadu da će budući dani pokazati konkretne rezultate na dobrobit naroda.

- Važno je ustrajno proširivati prostor suradnje. Ta zadaća ne malim dijelom u rukama je naših manjina - rekla je Grabar-Kitarović.

Izrazila je zadovoljstvo Vučićevim izjavama o unaprjeđenju položaja hrvatske manjine u Srbiji. Rekla je da je Hrvatska od početka samostalnosti radila na unapređenju prava srpske manjine, posebice povratnika.

- Demografsko pitanje ključno je pitanje opstanka naši naroda - rekla je Grabar-Kitarović.

Rekla je da je nedopustivo da u državi Nikole Tesle još ima domova bez struje i vode, ali i da Srbi te probleme dijele s nekim drugim građanima Hrvatske.

- Nitko u Hrvatskoj ne smije biti građanin drugog reda. Te probleme treba što prije riješiti i upravo zato inzistiram na decentralizaciji, na jednakom regionalnom razvoju svih njezinih krajeva - poručila je.

Zaključila je da čvrsto stoji iza poruke - "Hrvatska je vaša domovina. Hvala vam i živjeli!"

Aleksandar Vučić zahvalio je Srbima iz Hrvatske što su došli i što čuvaju svoja ognjišta, obitelji i srpsko ime i prezime. Rekao je da su Srbi u Hrvatskoj dali veliki doprinos u izgradnji svake državne zajednice na prostoru današnje Hrvatske, da se treba ponositi ćirilicom, crkvama, piscima poput Sime Matavulja i Vladana Desnice...

- O doprinosu Nikole Tesle, oca Srbina, majke Srpkinje, rođenog u Lici, doprinosu ugledu Srba i Hrvata, ne trebam ništa ni govoriti - rekao je Vučić. Zahvalio se predsjednici što je imala hrabrosti pozvati ga kad je najlakše u Zagrebu napadati Srbiju, a nije teško ni u Srbiji napadati Hrvatsku. Najavio je poboljšanje uvjeta života Hrvata u Srbiji.

- Njihov bolji život značit će veću sigurnost i, uvjeren sam, bolji život za vas, naše Srbe, sve vas u Hrvatskoj - rekao je Vučić. Vučić je rekao kako je tijekom posjeta Vrginmostu primijetio da su se neki ljudi sakrili u kut sale da ih kamera ne bi snimila. Otkrio je da je Pupovcu prije skupa sakrio jedan dio govora koji se tiče njega.

- Mislite li da smo mi bili oduševljeni Zakonom o braniteljima, gdje smo proglašenim agresorima, pa nismo odgovorili sličnim zakonima. "Pa što Milorade nisi glasao protiv", dođe mi 15 puta da ga pitam, a nisam ga pozvao ni jednom, jer znam da je njemu teže nego meni, ne želim mu iz Beograda soliti pamet. Gleda ne samo kako će živjeti njegova obitelj, već i njegovi sunarodnjaci - rekao je Vučić. Prenio je kako je Pupovac pustio mušku suzu dok mu je pričao kako su mu jednom prilikom prišli neki mladići, pljunuli ga i zalijepili na leđa BBB "ili ne znam što već od tih oznaka".

- Po prvi put sam kod njega vidio neku vrstu straha. Osjetio sam ne samo nelagodu, već nešto više od toga. Ne mislim okriviti hrvatski narod za to, takvih budala ima i kod nas koliko hoćete. Ali sam tada razumio koliko ja moram sebe promijeniti i da iz vaših cipela gledam političku situaciju u Hrvatsku, a ne iz svojih. I ovo danas što sam radio, vodio sam računa o svakoj riječi - rekao je Vučić. Dodao je da naš cilj mora biti brisanje granica i razmišljanje o budućnosti cijele regije da dobije novo lice.

- Dva monologa ne čine dijalog. Trebamo razgovarati da bismo riješili pitanja nestalih, probleme s razmjenom kulturnih dobara, pitanje granice na Dunavu... - rekao je Vučić. Dodao je da treba kazniti počinitelje zločina nad civilima zajednički i svatko u svojim redovima te otvoriti tajne popise optuženih za ratne zločine.

- Vjerujem u zajedničku budućnost naša dva naroda - poručio je Vučić.

- Ova regija počiva na miru između srpskog i hrvatskog naroda i ne postoji viši interes - dodao je. Vučić je rekao da je očekivao teška dva dana i napade s različitih strana i da se nadao da će biti nešto lakše. Posjetio je obitelj u selu kod Vrginmosta kojoj je rekao: "Dobro je da sam ovdje, onda sam ja meta pa će po meni tući, ne brinite, nitko drugi neće biti meta, pa ću gledati da što češće da dolazim pa će više o meni misliti nego o bilo kome drugom". Dodao je da su djeca te obitelji jedina djeca u tom selu.

- Odlaze i Hrvati i Srbi trbuhom za kruhom i to je nešto na čemu ćemo također morati raditi zajedno - rekao je Vučić.

- Živjelo prijateljstvo Srbije i Hrvatske, živio srpski narod i želim da me još u boljem raspoloženju dočekate sljedeći put - zaključio je Vučić.

Pupovac: Odnosi između Hrvata i Srba ne smiju biti zarobljenici prošlosti

– Zbog onoga što su činili proteklih dana i mjeseci oko priprema sastanka zaslužuju naše posebno poštovanje i našu posebnu zahvalnost i našu potpunu potporu onome što čine, što nastoje učiniti i čemu streme, kazao je Pupovac, nakon čega se dvoranom prolomio pljesak. 

– Mnogo se govorilo o prošlosti proteklih dana. Nije neopravdano ako kažemo da odnosi između Hrvata i Srba, između Hrvatske i Srbije, ne smiju biti zarobljenici prošlosti, posebno ne smiju biti taoci loše prošlosti, kazao je Pupovac.

Bandić zahvalio na brizi

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić zahvalio je na pozivu i brizi za kulturu, identitet i tradiciju.

- Vidim ovo kao priliku za pogled u prošlost i pogled u budućnost. Zdravi realizam nalaže svakom narodu da u prošlost gleda ponosno, a u budućnost hrabro i optimistično, ne gubeći nikad svoje ideale - rekao je Bandić.

Dodao je da ne ignorira probleme i ono što nas dijeli, ali da ipak prednost daje onome što nas spaja.

- Interkulturalni dijalog je život, i ovo danas je početak života - rekao je Bandić, zahvaljujući Kolindi Grabar-Kitarović i Vučiću na pokretanju tog dijaloga.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija

Porfirije: Srbi i Hrvati jedan su narod

Mitropolit Porfirije je rekao da je neizmjerno radostan činjenicom da je Vučić na poziv predsjednice smogao snage i hrabrosti doći i pored takvog ambijenta. Vučićev dolazak je veliko ohrabrenje i poticaj, rekao je.

- Susret koji se desio jest banja koja će svoje rezultate i efekte tek pokazati. Zbog toga vam neizmjerno hvala u ime svih Srba i u ime svih pravoslavnih koji žive ovdje u Republici Hrvatskoj - rekao je Porfirije.

Porfirije je rekao da su Srbi i Hrvati jedan narod, na što upućuje i etimologija. 

- Legitimno je da se to jedinstvo razvijalo u više pravaca, ali ono iz te prošlosti i u naše vrijeme pokazuje da je vrlo snažno - rekao je Porfirije.

Upitao se je li važno tko dolazi iz kojeg naroda ako se trudimo očuvati ono što se zove čovjek.

- Srbi koji žive u Hrvatskoj jesu pravoslavni kršćani, to je bazični identitet. Crkva je uvijek bila uz svoj narod i postoji upravo da bismo tu udarali temelje svom osnovnom identitetu koji čuva sve što iz njega izvire, pa i sam taj nacionalni identitet - rekao je Porfirije.

Rekao je kako sat vremena od Zagreba postoje kuće u kojima pravoslavni Srbi žive kao u Africi te kao problem istaknuo strah koji osjećaju neki Srbi u Hrvatskoj.

- Ako idemo linijom manjeg otpora misleći da ćemo time očuvati nešto svoje malo, samo ćemo produbiti frustraciju, strah, samozatvorenost. Zapravo nećemo poštovati sebe. Prema tome, poštujmo sebe, zavolimo sebe i onda ćemo moći poštovati one koji su pored nas i oni će nas poštovati više - rekao je Porfirije.

- Predispozicije koje imamo Srbi i Hrvati su takve da naši odnosi mogu biti takvi da nam mnogi na njima zavide, takvi da možemo biti prijatelji i braća, bez obzira na to što je potpuno legitimno da svatko ima svoj dom i zastavu - poručio je.

SNV u Lisinskom
1/88

Komentara 557

GE
Genivatreni
08:43 13.02.2018.

Pa dobro je napredovao od Gline do Lisinskog

DU
Deleted user
11:06 13.02.2018.

Mi moramo shvatiti da politicki srbin nikad nece sa srcem priznati i prihvatiti HRVATSKU DRZAVU.,jer mu je ona svaka ustaska.

Avatar Joejordan
Joejordan
09:43 13.02.2018.

Hoće li na vratiti i u Glinu da se podsjeti????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije