Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJE NA SANDŽAKU

Bošnjački Komšić: Srbi se na Sandžaku upisuju kao Bošnjaci da bi glasali za Zukorlića

Muamer Zukorlić
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/2
03.11.2018.
u 08:49

Sutrašnji izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće u toj srbijanskoj pokrajini, u kojoj živi puno Bošnjaka, obilježeni su podrškom državnih vlasti bivšem muftiji Muameru Zukorliću

U užarenoj atmosferi i niskim udarcima, u koje se čak uključio i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, birači će na području Sandžaka sutra odlučivati između četiri liste, koje su prijavljene na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), kome će dati povjerenje za novi četverogodišnji mandat. Birači će morati izabrati 35 vijećnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća koji će predstavljati Bošnjake Sandžaka u područjima koja se tiču obrazovanja, kulture, informiranja i službene upotrebe jezika i pisma.

Sto tisuća birača

Republičko izborno povjerenstvo objavilo je četiri bošnjačke liste, za neposredne izbore za vijećnike Bošnjačkog nacionalnog vijeća: Samoopredjeljenje na čelu s dr. Sulejmanom Ugljaninom, zatim Matica bošnjačka, koju vodi akademik Muamer Zukorlić, te Vakat, koju predvodi prof. dr. Sait Kačapor i na kraju Stari dedo.

Iza liste Samoopredjeljenje stoji SDA Sandžaka, koja otvoreno podržava nositelja liste dr. Sulejmana Ugljanina. Lista Samoopredjeljenje uživa podršku pristaša SDA Sandžaka u šest općina i na njenu su čelu uglavnom dužnosnici ove stranke. Ugljanin je i u prethodnom sazivu Bošnjačkog nacionalnog vijeća imao većinu u ovom tijelu i bio na njenu čelu kao predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Listu Matica bošnjačka, koju predvodi akademik Muamer Zukorlić, bivši muftija, podržava Stranka pravde i pomirenja (SPP). Listu čine dužnosnici Stranke pravde i pomirenja te zaposlenici Islamske zajednice u Srbiji. Lista Vakat prof. dr. Saita Kačapora sastavljena je mahom od nezavisnih intelektualaca, a podržava je Sandžačka demokratska partija (SDP), čiji je osnivač Rasim Ljajić, danas potpredsjednik vlade i ministar trgovine. Lista Stari dedo je mahom sastavljena od mladih ljudi i intelektualca koji stranački ne pripadaju ni jednoj posebnoj opciji.

Na ovim izborima pravo glasa ima oko 103 tisuće Bošnjaka, koliko ih je upisano u poseban birački popis. Po svemu sudeći, na ovim će izborima glasati i Srbi i ostali koji su se sada prvi put izjasnili kao Bošnjaci i kao takvi upisali na poseban birački popis kako bi dali podršku i pomogli na ovim izborima Muameru Zukorliću, jednom od kandidata za buduće vijećnike u novom sazivu za BNV. Ovo je prvi put da izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće neće biti ravnopravni jer vlast u Srbiji i Islamska zajednica u BiH na čelu s reis-ul-ulemom Huseinom Kavazovićem pod svaku cijenu žele pobjedu Muamera Zukorlića, koji je do prije nekoliko godina bio najveći neprijatelj predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a sada mu je preko noći postao najveći prijatelj.

Javio se i Šešelj

Muamer Zukorlić koristi stranačku i infrastrukture Islamske zajednice u Srbiji te je svakodnevni gost TV postaja, koje su pod utjecajem Vučića, što on koristi za vrijeđanje političkih protivnika u televizijskim nastupima. S druge strane, kandidati ostalih lista ne mogu na tim TV postajama dobiti ni minutu prostora. Kako u medijima Zukorlić ima “privilegij” koristiti se i državnim resursima Republike Srbije, tako mu i vlada Srbije daje sredstva za asfaltiranje ulica i cesta u Sandžaku, koje su posve zapuštene.

Muamer Zukorlić je na Sandžaku dobio nadimak Željko Komšić s obzirom na to da se širom Srbije Srbi upisuju na poseban birački popis kao Bošnjaci kako bi pomogli Muameru Zukorliću, što je i sam potvrdio u svojim izjavama.

S obzirom na takvu situaciju, po svemu sudeći, Srbi će izabrati predstavnika Bošnjaka kao što su u BiH Bošnjaci izabrali predstavnika Hrvata. U kampanju se uključio i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, koji je optužio Rasima Ljajića da je vođa jednog narkokartela na području Srbije. Ljajić je kazao kako je Šešelj Zukorlićev najbolji prijatelj i da je posve normalno da si pomažu.

– To je savez najgorih i najbjednijih predstavnika i Srba i Bošnjaka. Što bi narod rekao: Našla vreća zakrpu. Muamer Zukorlić, sa svom podrškom koju je imao odavde, nije uspio popraviti svoj rejting i zato je odlučio da na samom kraju aktivira i svoj posljednji adut i najboljeg prijatelja Šešelja. Međutim, ovaj očajnički potez toliko je iziritirao ljude u Sandžaku da će se Zukorlić boriti za izborni cenzus – uvjeren je Ljajić.

Ono što je najviše razočaralo Bošnjake na Sandžaku uključenje je reis-ul-uleme Huseina Kavazovića u kampanju kao podrška Muameru Zukorliću. Analitičari su uvjereni kako je njegov potez nelogičan jer daje potporu Zukorliću koji je, po svim parametrima, Vučićev igrač, dok s druge strane postoji veliko neprijateljstvo i nesnošljivost između Islamske zajednice BiH i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, jednog od najbližih suradnika i osoba od povjerenja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Komentara 23

DG
davorsimic60@gmail.com
11:03 03.11.2018.

Svagdje ima u politici Zukorlića, Komšića, Vrdoljaka itd. Na žalost ništa novo u politici-

MP
miroslav.petkovic.7564
12:05 03.11.2018.

Ma puna mi je kaša Bosnjaka.najgori su protivnici Hrvata. A otkad je Sandzak.pokrajina glupost od novinara! Ja znam da su u Jugi bile dvi pokrajine!

Avatar navijač
navijač
09:16 03.11.2018.

Otimaju se još malo ali gotovi su i oni i "njihove" pokraine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije