Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Haris Hrle

Nezapamćen skandal diplomata iz BiH: Izmislio je američke stavove

Američka zastava
Foto: Frano Matić/PIXSELL
30.10.2018.
u 13:10

Bosanskohercegovački veleposlanik u SAD-u Haris Hrle, kojemu je u međuvremenu istekao mandat, napravio pravi skandal iznoseći tvrdnje o kojima nije izvijestio MVP BiH.

Istup već sada bivšeg veleposlanika BiH u SAD-u Harisa Hrle primjer je nediplomatskog ponašanja i iznošenja političkih i ideoloških stajališta zbog kojih bi u svakoj normalnoj državi završio karijeru. MVP BiH njegove je hvalospjeve o Željku Komšiću, kao i tvrdnje da SAD “motri” miješanje u unutarnje stvari BiH, posve demantirao, piše Večernji.ba.

“On (Komšić) više je nego dobrodošao u Washington, osjeća se kemija. U njegovim političkim idejama postoji nešto američko. Uglavnom, otvaraju se novi horizonti te mogućnost otklanjanja političkih doktrina iz XIX. stoljeća.” Da su takvo što napisali Komšićevi prvi ideolozi Emir Suljagić ili Reuf Bajrović, ne bi uopće bilo iznenađenja, kako zbog njihovih veza u SAD-u tako i vrlo ekstremnih velikobošnjačkih stajališta.

Političke ocjene

No kada takvo što prošloga tjedna javno kaže veleposlanik BiH u Washingtonu Haris Hrle, a danas je već bivši diplomat, onda takvo što postaje skandal. 
Od svih njegovih stajališta iznesenih u jednome intervjuu u cijelosti su se ogradili iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Video – Prosvjed u Mostaru protiv izbora Komšića u Predsjedništvo BiH


“Stavovi veleposlanika Harisa Hrle koji su predstavljeni u intervjuu nisu stajališta Ministarstva vanjskih poslova BiH. To su političke procjene osobne prirode”, naveli su iz MVP-a BiH. 
Čak i za vrijeme predizborne kampanje u jednome od istupa ksenofobične mržnje prema Hrvatima i svemu hrvatskome iz izbornoga stožera novoizabranog člana bh. Predsjedništva Željka Komšića, kojega su Bošnjaci posjeli na hrvatsku poziciju, ocijenjeno je kako susretom s veleposlanicima Hrvatima Čović organizirano radi na stvaranju nacionalne diplomacije te, naravno, standardne mantre o stvaranju hrvatskog entiteta.


Kada se, međutim, to stavi u ravan Hrlinih izjava, stvari otklizavaju i dalje od diplomatskog skandala te postaju krivokletstvo. 
Naime, ovaj zet vječne diplomatkinje Bisere Turković najprije je na poziciju veleposlanika u Washington otišao kao dio “paketa” Komšića dok je bio u početnom političkome zagrljaju sa SDA. I upravo kada je reagirao premijer Andrej Plenković nakon preglasavanja Hrvata i jednog pravog dirigiranog izbornog procesa, kada je kroz bošnjačke glasove izabran Komšić, osvanuo je istup Hrle s navodnim stajalištima SAD-a. U očitoj ekshibiciji tako je ovaj (ne)diplomat otkrio kako Sjedinjene Američke Države pomno prate uplitanje u unutarnje prilike u BiH preko “bruxelleskih foruma” te je izmislio kako SAD neće dopustiti navodni štetni vanjski utjecaj.

Zanimljivo je kako oko tako važnih spoznaja Hrle uopće nije informirao šefa diplomacije BiH, a što u prijevodu znači kako službeno “zabrinutost” Washingtona zapravo ne postoji. 
“Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije dobilo službenu informaciju veleposlanika Harisa Hrle o tome kako Sjedinjene Države prate pokušaj miješanja u unutarnje poslove BiH preko foruma u Bruxellesu”, ističe se u odgovoru iz MVP-a BiH.

U ovoj državnoj instituciji, dakako, nisu željeli komentirati ni navode Harisa Hrle u kojima glorificira Željka Komšića te ga se predstavlja spasonosnim za rješenje svih problema u BiH.

Komšić – osobno stajalište

“Izjava veleposlanika Hrle o Željku Komšiću također predstavlja osobni stav veleposlanika”, navode u ovoj instituciji. Uz to su objasnili kako uopće nisu dali bilo kakvo odobrenje za njegovo javno istupanje, posebno u dijelu koji se tiče iznošenja “političkih procjena”. 
“Javni nastupi veleposlanika odobravaju se samo u slučajevima kada se navode službena stajališta Ministarstva vanjskih poslova BiH ili nadležnih tijela zemlje primateljice”, objasnili su te su “usput” spomenuli kako je “Harisu Hrli istekao mandat veleposlanika Bosne i Hercegovine u Washingtonu”, što u prijevodu s diplomatskog rječnika također znači kako se njegov istup i ne smatra osobito važnim.

Ključne riječi

Komentara 32

DA
dalibla
13:22 30.10.2018.

To nije nikakvo iznenađenje.Oni muslimani)prave sebi državu i svi imaju isti cilj i rade na postizanju toga cilja.Bez obzira koja stranka. Problem je samo što su se odlučili to uraditi na račun hrvata.Očigledno su odustali od RS .Drugi veliki problemm je podrška Njemačke i SAD a to su ko fol naši prijatelji i saveznici....

LE
LeandroZG
13:38 30.10.2018.

ne treba trositi rijeci na Komsica, dovoljno je vidjeti tko ga hvali

VE
verakruz
13:57 30.10.2018.

Dok su veleposlanici Josko Paro, Goldstein junior i slicni, ovi mogu sta hoce i dokle hoce. Nasa peta kolona rovari protiv svih Hrvata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije