Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NETOLERANCIJA

Bošnjaci žestoko protiv spomenika papi u Sarajevu

papa
AFP
16.06.2010.
u 20:00

Iznenađenje ovakvom raspravom je tim veće s obzirom na to da prilikom pokretanja inicijative nitko nije imao ništa protiv, počevši od samih građana Sarajeva, preko poglavara Islamske zajednice u BiH do Harisa Silajdžića.

– Ne želim da se papi Ivanu Pavlu II. podigne spomenik u Sarajevu jer, zamislite što će se dogoditi ako ga netko ošteti? Pa naravno da će cijela Europa za to okriviti Bošnjake?!

Ovo je na javnoj raspravi o postavljanju spomen-obilježja papi Wojtyli pokraj sarajevske katedrale kazao imam jedne sarajevske džamije. Njegove riječi bile su povod i brojnim drugim prisutnim Sarajlijama da izraze negodovanje zbog ovog projekta.

– Ja ću ga osobno uništiti ako ga postavite. Uslikajte me i slobodno zapamtite: papin spomenik u Sarajevu neće biti jer to je provokacija za nas muslimane! - kazao je sljedeći govornik na ovoj tribini, čiji je smjer dio prisutnih potpuno šokirao. Govornici su išli dotle da su neki od njih predlagali da bi najbolje bilo raspisati referendum jer spomenik “vrijeđa islamske vjernike.”

Iznenađenje ovakvom raspravom je tim veće s obzirom na to da se prilikom pokretanja inicijative o podizanju spomenika papi nitko nije imao ništa protiv, počevši od samih građana Sarajeva, preko poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l-uleme Mustafe Cerića pa do predsjedatelja Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića. Sam je Silajdžić na prvom sastanku organizacijskog odbora kazao da je podizanje spomenika papi najmanje što narodi u BiH mogu napraviti za tog čovjeka i za Vatikan koji je među prvima priznao BiH. Luka Kesedžić, ekonom Vrhbosanske nadbiskupije, ističe da se nipošto neće odustati od projekta, dok koordinator projekta ispred HKD napredak Zdravko Cvitanušić misli da je ovo atak na suživot u glavnom gradu BiH. On je naglasio da su pitanja poput jednog od postavljenih na javnoj raspravi – “Što mislite da se u Mostaru podigne spomenik nekom islamskom vođi?” – suvišna i besmislena.

Ključne riječi

Komentara 238

OB
-obrisani-
14:05 17.06.2010.

Riznica, hajde malo pojasni hercegovačke fašiste i vatikanske ekstremiste? Nikad čula taj pojam a niti postoji hercegovački fašizam niti vatikanski ekstremizam.. Postoji samo islamski radikalizam i terorizam..koji zagovara ideju prozivanja kršćana fašistima i nevjenicima a Vatikan gnjezdom ekstremizma... Zašto jee Vatikan za tebe ekstreman? Vatikan je zapravo mjesto pozivanja na ljubav i suživot svih ljudi bez obzira na vjeru naciju...boju kože.. Možeš li to reći za Islamske ajatolahe i mule. Cerića i ostale vjerske vođe islama?

RI
Riznica
14:07 17.06.2010.

Leonida.... Tvoje nacionalno izlaganje me toliko gane da nekad pomislim da ste vi Bosanski hrvati veci od pravih Hrvata... Mutni ste do dna !!!!!! Zapamti\" Sarajevo nije islamski grad, Sarajevo je BOSANSKI/BOSNJACKI grad, kome se to ne svidja neka idede u vjecitu hrvatsku ili srpsku prijestolnicu Zg ili Bg. Vi niste ni stvarali Sarajevo, ni branili Sarajevo, niti cete odredjivati cije ce biti. A sto se pape tice, neka ga dizu u svom dvoristu ili u prostorijama u kojim djeluju, a ne javnim povrsinama grada Sarajeva....

RI
Riznica
21:14 17.06.2010.

Stvarno postajete smijesni !\" Recite zasta se on zalagao u BiH ?????? On nije nista uradio za Bosnu, osim sto je mahao rukom u Sarajevu, jeli zato treba da mu se dize kip, idolopoklonici jedni... Pravite mu vi u Hrvatskoj,, pa vama je bio najzasluzniji... cimer_fraj... Kada treba podrzati centralnu vlast, zajednicki budzet itd itd onda vam je Sarajevo muslimanka mahalaaaa,....Nemoj ocekivat da se Bosnjaci nekome dokazuju, papinim kipom... Mutni ste pravo !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije