Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽI ANGAŽMAN EU

Borzan upozorila na opasnu praksu trgovaca: 'Smanjuju pakiranja proizvoda, a cijene ostaju iste'

Ilustracija za potrošačku košaricu
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
16.10.2023.
u 16:51

Francuzi su, objašnjava Biljana Borzan, narančastom bojom označili proizvode kojima je količina smanjena, a cijena ostala ista. Primjerice, označen je Lipton Ice Tea, koji se smanjio s pakiranja od 1,5 l na 1,25 l, rezultirajući poskupljenjem od 40%

Hrvatska europarlamnetarka Biljana Borzan poslala je zahtjev Europskoj komisiji da pomogne građanima u borbi protiv inflacije, priopćili su iz njezina ureda. Prije svega, traži označavanje proizvoda koji su količinski manji, a cijena im je ostala ista, te bolju kontrolu sastojaka.

- Sve više građana mi se javlja oko tzv. „shrinkflationa”, odnosno gotovo neprimjetnog smanjivanja pakiranja proizvoda dok cijene ostaju iste. Tako su primjerice dječje kašice pale sa 200 g na 180 g, a broj tableta za perilicu suđa se smanjio premda je vrećica iste veličine. Europska direktiva o nepoštenoj poslovnoj praksi zabranjuje manipulacije koje rezultiraju kupovinom nečega što ne bi kupili da smo imali cijelu informaciju. Međutim, potrošač često ne bude svjestan da je došlo do promjene količine dok proizvod ne donese kući, a tada je kasno. Nije za očekivati da kupci u trgovine nose povećala i kalkulatore te bilježe kretanja gramaže. Zato je u Francuskoj jedan trgovački lanac počeo označavati takve proizvode - kaže Borzan.

Francuzi su, objašnjava ona, narančastom bojom označili proizvode kojima je količina smanjena, a cijena ostala ista. Primjerice, označen je Lipton Ice Tea, koji se smanjio s pakiranja od 1,5 l na 1,25 l, rezultirajući poskupljenjem od 40%.

Hrana za bebe Nestle Guigoz je sa  900 g spala na 830 g.

POVEZANI ČLANCI:

- U Njemačkoj je pak margarin Rama proglašen prevarom jer je pakiranje sa 500 g spalo na 400 g. Tako je zapravo poskupio za 25% _ tvrdi Borzan pa traži od Europske komisije smjernice kako u takvim slučajevima što efikasnije primijeniti europske zakone, ali i vodič za trgovce u smjeru francuskog primjera.

- Također, posebno je važno strogo kontrolirati sastojke u proizvodima jer se sve češće stavljaju jeftiniji bez da se to navede na pakiranju - upozorava Borzan.

Dodaje kako zabrinjavajući primjeri dolaze iz Njemačke i Poljske gdje je primijećeno kako u zubnim pastama ima manje aktivnih tvari. Također, u hrani se pojavljuje sve više jeftinijih suplementa, a manje skupljih prirodnih sastojaka što može imati negativne posljedice i na zdravlje, a zamjene nekih sastojaka nisu ni navedene na pakiranjima.

>> VIDEO Ovo su ljudi velikog srca! U teškim uvjetima uz cestu kuhaju za one koji su ostali bez svojih domova u Gazi


 

Komentara 2

DZ
Dzasmin
14:57 18.10.2023.

Nasi proizvodjaci imaju bolji "izum", smanje kolicinu, a povecaju cijenu! Npr. Linolada, Cedevita, Dorina, Faks, ima ih jos, trenutno se ne mogu sjetiti, sve su to proizvodi koje vise NE KUPUJEM, ne sto ne mogu, vec sto necu, iz principa!

ŠI
Šipak
18:03 16.10.2023.

U jednoj drugoj državi 8-10 kg deterdženta za rublje ista cijena kao u Hrvatskoj za 5kg.istog deterdženta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije