Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zračne luke

Borzan potpisala otvoreno pismo grupe europarlamentaraca Barrosu

Biljana Borzan
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
12.11.2013.
u 10:50

Pismo su poslali u povodu najavljenih mjera zabrane javne subvencije za regionalne i lokalne aerodrome u Europskoj uniji.

Europarlamentarka Biljana Borzan potpisala je otvoreno pismo skupine europarlamentaraca koje su uputili predsjedniku Europske komisije Jose Manuelu Barrosu, a u povodu najavljenih mjera zabrane javne subvencije za regionalne i lokalne aerodrome u Europskoj uniji. Smatraju da će predložene smjernice EK znatno smanjiti mogućnost nacionalnih regionalnih i lokalnih vlasti u financiranju regionalnih zračnih luka i zrakoplovnih kompanija.

– Upravo zahvaljujući državnim i lokalnim potporama osječka Zračna luka napokon počinje svoj novi poslovni život, a grad Osijek i velik dio istočne Hrvatske time dobiva kvalitetu više u prometnoj povezanosti što opet omogućava veću konkurentnost našeg gospodarstva. Zato sam i potpisala ovo pismo protiv uvođenja smjernica. Moramo djelovati odmah kako se ne bi ugrozilo postojanje mnogih zračnih luka poput osječke jer bi to imalo teške posljedice za lokalne zajednice i regije – objasnila je europarlamentarka Borzan.

Napomenula je, također, da su takve smjernice EK zapravo u suprotnosti sa željenim ulaganjima EU u gospodarski razvoj regija putem strukturnih fondova. U pismu koje su uputili predsjedniku Barrosu, između ostaloga, europarlamentarci ističu da razumiju potrebu reformi državnih potpora te poštovanje načela tržišnog poslovanja, ali smatraju da bi navedena
zabrana mogla negativno utjecati na gospodarske aktivnosti.

– Regionalne zračne luke nisu samo komercijalna poduzeća, gospodine predsjedniče, one su važna karika transeuropske povezanosti što je presudno za privlačenje investicija što omogućava gospodarski oporavak, a time i zadržavanje stanovništva, osobito mladih ljudi. Za naše lokalne zajednice takve zračne luke predstavljaju strateški potencijal za rast i stvaranje novih radnih mjesta. Dakle, zračne luke bitan su dio javne infrastrukture i EK ih kao takve mora tretirati – poručili su europarlamentarci u otvorenom pismu Barrosu.

Komentara 4

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
11:33 12.11.2013.

Sada će bre drugarica Ćuipurdija da objasni vasceloj EU.

DO
DONJA
11:59 14.11.2013.

O ova gospođa je počela razmišljati lokalno a ne samo globalno

DU
Deleted user
11:07 12.11.2013.

Dogodi li se to, biti ce to kraj dobrog dijela malih lzracnih luka, ali prije svega kraj Ryanair-a koji svoje poslovanje bazira na subvencijama kroz direktna placanja kao recimo u Zadru te kroz jako reducirane do nepostojece placanje troskova prihvataa i otpreme aviona . Nece biti puno onih koji ce plakati za Ryanom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije