Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvorana za molitve

Boro Grubišić: Ako bolnica ima kapelicu, može i Sabor

Sabor
Patrik Macek/PIXSELL
12.02.2013.
u 16:53

Ne vjerujem da bi se puno zastupnika tome pridružilo, koliko je ovdje vjernika, mislim da ni to ne bi pomoglo, rekao je Damir Kajin

Don Ivan Grubišić i HDZ-ov Davor Ivo Stier ovih će dana od predsjednika Sabora Josipa Leke tražiti dvoranu za molitvenu grupu zastupnika. Tu su ideju dobili na Molitvenom doručku u SAD-u, a takve prostorije, tvrde, imaju gotovo svi svjetski parlamenti.

– Bio bi to molitveni susret u obliku meditacije, bez politiziranja i vjerskog profiliranja. Svi zastupnici koji to žele, bez obzira kojoj vjeri pripadali, mogli bi se prije sjednice okupiti na meditativnom susretu – objašnjava nam don Ivan Grubišić koji je ovu ideju već predlagao pokojnom Borisu Špremu, no nisu je stigli realizirati jer se razbolio.

– Susreli smo se u SAD-u s tri američka senatora kojima smo rekli da ćemo se probati založiti da se i kod nas uvede molitveni običaj meditacije u Saboru. Na molitvenom satu čitala bi se duhovna literatura i raspravljalo bi se o općim ljudskim temama – objašnjava nam don Grubišić. Većina saborskih zastupnika s osmijehom nam je komentirala ovaj prijedlog, pitajući se tko će se sve ići moliti, no svi su se složili kako većina svjetskih parlamenata ima takvu praksu, pa ne vide problem da se molitvena grupa uvede i u Hrvatski sabor.

– Ne vjerujem da bi se puno zastupnika tome pridružilo, koliko je ovdje vjernika, mislim da ni to ne bi pomoglo. Iako ja ne prakticiram vjeru, kad se nađem sa župnikom, pomolim se prije ručka pa bih mogao i ako me pozove don Grubišić – kazao nam je Damir Kajin. HNS-ov Petar Baranović priključio bi se grupi ako bi za to osjetio duhovnu potrebu, dok je HDSSB-ov Boro Grubišić kazao kako on ima jednu crkvu u kojoj se moli od svojih studentskih dana pa ne vidi potrebu za osnivanjem grupe i u Saboru.

– Trebao bi don Grubišić kod agnostika i ateista napraviti grupu jer, s obzirom na to kako im ide, ne ostaje im ništa nego da se mole – tvrdi Grubišić ipak dodavši da je, ako bolnica ima kapelicu, može imati i Sabor. SDP-ov Ivan Račan nije razmišljao, kaže, o takvoj ideji, no misli da je dobra inicijativa, iako se sam ne bi pridružio. HDZ-ov Josip Đakić nekad bi došao na molitvu jer je vjernik i "jer to čovjeku znači više od bilo čega".

– Oporba bi to sigurno prihvatila, ali za vladajuće nisam baš siguran – komentira Đakić. Vladimir Šeks prisjetio se posjeta škotskom parlamentu. 

– Tako imaju razne religije i duhovne vježbe. Kad sam ja bio tamo, bio je dan islamske vjeroispovijesti pa su tumačili Kuran – ispričao nam je Šeks.

>>Viceguverner HNB-a: Nema drugog izbora nego smanjiti deficit

Komentara 45

YU
yututu
18:37 12.02.2013.

Samo bez križa, jer ima onih koji od križa bježe ko vrag od tamnjana

VI
Vid
18:38 12.02.2013.

Mogla bi se ostvariti ta ideja pod jednim uvjetom , da glavni oltar bude posvecen Svetom drugu Titi !

Avatar pupoljak
pupoljak
17:31 12.02.2013.

Što je veća kriza, to su više navalili da nam zemlju potalibane, pretvore u neku vjersku džamahiriju. Pa imate crkvi na pretek i k tome još zjape prazne, pa odite tamo i molite, meditirajte, duhovno obnavljajte,.....Ma radite što vas volja, ali državne institucije OSTAVITE na miru neka rade svoj posao, a vjera im svakako nije posao koji bi trebale raditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije