Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTAVLJAJU BODLJIKAVU ŽICU

Bore se s valom ilegalnih migranata: Litva i Latvija grade ogradu na granici s Bjelorusijom

Vojska u Latviji postavlja bodljikavu žicu
Foto: INTS KALNINS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
29.09.2021.
u 23:14

Vlade u Vilniusu i Rigi optužuju Bjelorusiju da pomaže izbjeglicama iz ratnih zona da dođu do vanjske granice EU-a i tako želi stvoriti migracijsku krizu

Litva i Latvija počele su graditi ogradu na granici s Bjelorusijom kako bi spriječile ilegalne migrante da uđu u EU preko njezine vanjske granice.

Litva je počela graditi 508 kilometara dugu ogradu. Valjci bodljikave žice postavljaju se na jednom dijelu granice u blizini mjesta Druskininkai, objavila je u srijedu litavska vlada. Pripremni radovi također su u tijeku na drugim dijelovima granice, dodala je. Završetak izgradnje planiran je za 2022. godinu, a ukupna cijena bit će 152 milijuna eura.

Vojska u Latviji postavlja bodljikavu žicu
Foto: INTS KALNINS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

U susjednoj Latviji također su počeli radovi na izgradnji ograde na granici s Bjelorusijom. Kao kratkoročno rješenje, na različite dijelove granice bit će postavljeno više od 37 kilometara spiralne bodljikave žice. Vlade u Vilniusu i Rigi optužuju Bjelorusiju da pomaže izbjeglicama iz ratnih zona da dođu do vanjske granice EU-a i tako želi stvoriti migracijsku krizu.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je upozorio EU krajem svibnja da njegova zemlja više neće sprečavati migrante da putuju u EU, u znak odmazde za jačanje zapadnih sankcija protiv Minska.

Litva, Latvija i Poljska bore se s valom ilegalnih migranata s Bliskom istoka koji prelaze njihove granice. Sve tri proglasile su izvanredno stanje u graničnom pojasu.

Komentara 7

RA
radijatori
12:31 30.09.2021.

Čas bi migrante, čas ne bi, čas ne valja ako ih ne propuštaš, čas ne valja ako ih propuštaš.

SI
sisavac
06:59 30.09.2021.

nije mi jasno, kad su mađari postavljali ogradu, eu je prijetila, mađare vrijeđala. sad rade ove dvije sirotinje, svi ih podržavaju, jer kao bjelorusija to pomaže, taj migrantski val.. imaju 200 migranata i odmah dižu 500 km žice. baš je lijepo biti političar u nekoj istočnoeuropskoj državi. samo pokažeš prstom na istok, bjeloruse i ruse, kineze, i odmah stiže pomoć. nema veze što opasnosti nema. nikakve. migranti? jesu grčku kaznili zbog 3 mil migranata koji su prošli kroz njen teritorij, bugare, rumunje? nisu. pa..?

AJ
Admine jebiti zelenski mater.
20:17 30.09.2021.

Europska unija,21 stoljece,tolikjo su fasisticeke drzavice jadne,i nemocne,da se cak sa bodljikavom zicom ogradjuju,pa 1940-ih se ni jedna europska drzva ni je od Hotlera ovako ogradjivala,ali mala smetlista evo se ogradjuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije