Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bojlere ugrađuju na svoju ruku, a iz kuće tjeraju dimnjačare

dimnjak
reuters
04.01.2010.
u 15:40

Svima je lakše postaviti uređaj gdje im to ne zadaje posla, a ne razmišljaju o opasnosti, kaže direktor osječke tvrtke Dimnjak Aurel Ličar.

Čak tri osobe u posljednjih mjesec dana na području Osijeka otrovale su se plinom, a dva slučaja imala su, nažalost, smrtne posljedice. Ugljikov monoksid život je uzeo i 19-godišnjem Domagoju Ćurčiću, koji je preminuo u subotu navečer. U sva tri slučaja za trovanje plinom krive su bile neispravne instalacije. Direktor osječke tvrtke Dimnjak Aurel Ličar upozorava kako je jedan od najvećih problema loše stanje dimnjaka te pogrešno postavljanje plinskih kombi-bojlera.

– Većina građana kombi-bojlere stavlja u kupaonicu, odnosno na mjesto gdje su im bili električni bojleri, a to je izrazito opasno. Mi, pak, savjetujemo da se oni postavljaju u kuhinju jer je to prozračna prostorija u kojoj se ne može nakupiti tolika koncentracija plina – savjetuje Aurel Ličar.

Ipak, građani se njihovih savjeta ne pridržavaju.

– Svima je lakše postaviti bojler gdje im to ne zadaje toliko posla, a ne razmišljaju o opasnosti. U 90 posto slučajeva bojlere postavljaju iznad kade, a što je krivo – upozorava direktor.

Zbog kvara na instalacijama plina na prvi dan nove godine ugljikovim monoksidom otrovali su se i mladić (23) i djevojka (18) iz Valpova.

– U ovom slučaju došlo je do curenja plina na priključku kombi-bojlera koji je također bio smješten u kupaonici. Srećom, oboje su nakon intervencije liječnika iz bolnice pušteni kući te su dobro – kazala nam je glasnogovornica osječke policije Edita Roterbauer. Osim kombi-bojlera, u Osijeku su problem i dotrajali dimnjaci. Naime, oko 10.000 dimnjaka godišnje ostane nepregledano, a i tu su opet glavni krivci građani.

– Jednostavno nas ne puštaju u kuće – kaže Ličar. No, i tome bi uskoro trebao doći kraj budući da je Gradsko poglavarstvo najavilo kažnjavanje za sve koji ne budu dopuštali pregled svojih dimnjaka.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Olujni
Olujni
22:04 08.02.2018.

Zatekao sam se kod sudjeda jednom kad je dimnjačar inzistirao da mu "očisti" plinski dimnjak. To "čišćenje je trajalo samo 1.5 minutu, jasno je da je dimnjak bio čist kao suza, pa nije to dimnjak na drva da bi bio prljav i zapušen i za taj "rad" mu je dimnjačar rekao 110 kn! Susjed mu je mirno platio, sačekao račun, a onda ga posalo u sto p....materini i rekao ako mu se ikad više pojavi na vratima da će mu sajlu gurnuti dole a izvući mu je na usta!

UK
Ugo Kajvez
16:59 04.01.2010.

A što rade općinski građevinski inpektori?? ... oni su krivi jer ne nadziru gradnju ....

Avatar smoker35
smoker35
16:27 04.01.2010.

najužasnije je i to što tako ugrađuju i mnogi ovlašteni monteri-čim prije pokupiti lovu.Montaža iznad kade vrlo je opasna,jer bojler u radu(osim fasadnih)troši zrak iz prostora,znači uvlači i prašinu iz istog koja pomiješana sa parom iz kade u toku kupanja i općenito vlagom u kupaoni kad su otvorene slavine,lijepi se po ulazima za zrak u plamenik i smanjuje udio zraka u smjesi plina na plameniku koja je potrebna za ispravno izgaranje.Svako smanjenje zraka na plameniku kod izgaranja plina stvara ugljični monoksid koji rezultira trovanjem ili smrću osobe u kupaoni.Radije odvojiti još malo novaca i montirati bojler u neki drugi prostor-ostava npr.,produžiti instalaciju vode(ako je aparat kombi),ugraditi rozetu za provjetravanje u vanjski zid i na vrata rešetku,da može zrak cirkulirati.Ako nema takve mogućnosti,bolje ugraditi fasadnu izvedbu bojlera,mada nekih 1500kn skuplja varijanta,ali takav aparat vuče zrak izvana i neovisan je o unutarnjem prostoru-ta varijanta može biti i jeftinija ako montaža aparata prije navedenog traži izvedbu dimnjaka-dimnjak sa ventilacijskim kanalom je kompatibilan sa fasadnim aparatima,jer taj kanal je dobar usisnik vanjskog zraka,tako da se vanjska cijev fasadnog aparata spaja na njega a unutarnja na dimnjak-varijanti je dosta,prije ugradnje bilo čega dobro se raspitajte kod više montera i dimnjačara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije