Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA POTRAŽNJA

Bogataši sve više koriste švicarske bunkere za skladištenje zlata i izbjegavanje poreza

zlato, zlatne poluge
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
01.10.2016.
u 21:55

U prvoj polovici ove godine u Švicarsku je uvezeno zlata u vrijednosti od oko 40 milijardi dolara što je na tragu najrekordnije 2013. godine.

Duboko u švicarskim Alpama, pokraj stare zrakoplovne piste nalazi se ogromni bunker u kojem se nalazi vjerojatno najveće skladište zlata na svijetu.

Na ulazu se nalaze zaštitari opremljeni neprobojnim prslucima, a iza njih su mala metalna vrata na granitnoj stijeni koja se nalazi na kraju uske seoske ceste. 

Ogromni metalni sef otvara se samo nakon što se ukuca kod, skenira zjenica te prođe sustav za skeniranje lica. Vlasnik ovog bunkera ne želi otkriti svoj identitet, a boji se i da bi otkrivanje imena kompanije koja stoji iza tog bunkera navela lopove prema njemu, piše Bloomberg.

Oprezan je i kod biranja klijenata koji žele kod njega ostaviti zlato. Ne žele probleme, a na svakog klijenta kojeg uzmu odviju jednog ili dvojicu. 

Potražnja za zlatom narasla je od početka financijske krize 2008. godine, a mnogi bogataši posjedovanje zlata vide kao zaštitu protiv nesigurnosti banaka i kao razumnu investiciju u vremenima kada su tržišta promjenjiva, a prinosi gotovo nikakvi kada je u pitanju držanje gotovine na računima ili kupnja obveznica s malim rizikom

No, ovo je također način i da se izbjegne nadzor poreznih službi. Posebice nakon što su američki, francuski i njemački tužitelji krenuli za građanima koji su imali neprijavljene bankovne račune u Švicarskoj. Posao skladištenja ne podliježe istoj regulativi koja od banaka u Švicarskoj zahtijeva da prijave bilo kakve sumnjive aktivnosti i transakcije. Amerikanci također nisu dužni prijaviti zlato koje drže izvan financijskih institucija. 

U pola godine uvezeno zlato vrijedno 40 milijardi dolara

Diljem Švicarske postoji oko 1000 vojnih bunkera, a prošlih godina prodano ih je nekoliko stotina. Njih desetak sada služi za pohranu zlata kao i računalnih podataka

Dolf Wipfli osnivač je i izvršni direktor kompanije Swiss Data Safe i jedan je od rijetkih vlasnika koji su spremni na razgovor o svom poslovanju. Njegov bunker u kojem čuvaju zlato svojih klijenata nalazi se izvan zaseoka Amsteg. Nije htio otkriti točnu lokaciju bunkera, a znatiželjne posjetitelje odveo je u sobu u kojoj se nalaze računalni serveri koji se odnose na drugu polovicu njihovog posla. 

Ne želi otkriti koliko zlata drži, a samo kaže kako od 2008. godine raste zanimanje za alternativu bankovnim depozitima.  

- Trgovina zlatom veliki je dio švicarskog gospodarstva - smatra John Cassara, bivši specijalni agent Američke riznice i autor knjiga o pranju novca.

Kaže kako nije iznenađen što u Švicarskoj ne postoje učinkovitiji napori u bolje praćenje zlouporabe zlata

U prvoj polovici ove godine u Švicarsku je uvezeno zlata u vrijednosti od oko 40 milijardi dolara što je na tragu najrekordnije 2013. godine.

>> Zlatna groznica u Kremlju: Rusija ima više od 1200 tona

Komentara 7

Avatar Honduras
Honduras
08:37 02.10.2016.

autor je "zaboravio" spomenuti jednu "sitnicu" - u zadnjih 5 godina cijena zlata je u konstantnom padu - 2011. bila je 60 $/gr, a danas je oko 40. i to je ta "velika sigurnost" investicije u zlato...

SZ
slaven.zadravec
08:57 02.10.2016.

Nameće se pitanje zbog čega međunarodna zajednica tolerira Švicarskoj (i sličnim caymanima) pomaganje pri izbjegavanju poreza.

DU
Deleted user
07:35 02.10.2016.

Jesenti milu bigulicu, kao osvjedočenom humanistu baš mi je žao tih sirotih bogataša. Nije lako iz dana u dan u ovom krajnje nesigurnom svijetu strepiti za svoje bogatstvo. Mora da su ti bogati jadnici pod najvećim mogućim stresom u kojem im se Švicarska priviđa najsigurnijim utočištem. Ali što ako jednog dana oni nepredvidivi i nepopravljivi (i pijani) Rusi na milu im Švicarsku izruče bombicu atomčicu od jednog megatona, ili čak jaču? Od koga će onda jadna bogataška čeljad potraživati svoje zlato natrag? Hvala dragom Bogu što živim od hrvatske mirovine i od onoga što uzgojim na vlastitoj zemlji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije