Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO JE U POZADINI

Bloomberg: Zašto Vladimira Putina muči tko vodi malenu balkansku državu?

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
25.05.2015.
u 12:15

Ruski veleposlanik pri Europskoj uniji rekao je da je Makedonija najbolje mjesto za izgradnju produžetka Turskog toka

Ugledni poslovni portal Bloomberg posvetio je krizi u Makedoniji i njezinu širem značaju članak pod naslovom "Zašto Putina zanima tko vodi malu balkansku naciju? Zbog plinovoda".
Makedonija, državica s manje stanovnika od Brooklyna, uhvatila je pozornost ruskih čelnika zbog mogućnosti da nakon propasti Južnog toka na drugi način dovedu plin do Europe, piše Bloomberg.

Portal podsjeća kako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio Zapad da pokušava srušiti vladu premijera Nikole Gruevskog, te da se za to koristi "albanski faktor". Ruski veleposlanik pri Europskoj uniji Vladimir Čižov za Bloomberg je rekao da za to nema čvrstih dokaza, ali da je to logična sumnja.

Čižov je rekao da je Makedonija najbolje mjesto za izgradnju produžetka takozvanog Turskog toka. Riječ je o novom planu Gazproma da dostavi plin u južnu i središnju Europu nakon što je Južni tok propao u prosincu zbog protivljenja EU. Međutim, i Turski tok imao bi slične probleme jer bi morao biti u skladu s europskim pravilima o unutarnjem tržištu. Iako Makedonija nije članica EU, plinovod bi morao proći kroz Grčku, koja to jest.

>> U korijenu makedonske pobune Putin-Erdoganov plinovod?

>> TAP izuzet iz europskih propisa koji su spriječili Južni tok

Foto: VLm

Komentara 149

DU
Deleted user
12:45 25.05.2015.

zašto bi kupovali europski plin i naftu kada možemo od amerikanaca kupovati iste stvari koje otimaju na bliskom istoku... pa nećemo valjda dopustiti da se pljačkaši pohodi američkih korporacija na kraju ne isplate?

Avatar Crnokošuljaš
Crnokošuljaš
13:02 25.05.2015.

Amerika stampa novac bez pokrica, za razliku od Rusije, koja zaradjuje od prodaje energenata.

ST
strsljen2013
13:03 25.05.2015.

Zašto Baracka Obamu muči tko vodi malenu balkansku državu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije