Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rektor tvrdi

Bjeliš: Fakulteti će biti u blokadi ako im se naplati porezni dug

Aleksa Bjeliš
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
08.05.2014.
u 12:39

Rektor Sveučilišta u Zagrebu potvrdio je da je policija od njega tražila dokumente o radnicima u Rektoratu jer je utvrđeno da je jedan bio protuzakonito zaposlen. U vezi s naplatom 40 milijuna kuna od 4 fakulteta, Bjeliš kaže da bi time njihova osnovna djelatnost dovedena u pitanje. Ministar Jovanović poručuje da se to može platiti i na rate

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš potvrdio je danas da ga je Policijska uprava zagrebačka, Odjel kriminaliteta, zatražila ugovore o djelu radnika zaposlenih u Rektoratu, evidenciju prisutnosti na radnom mjestu, kao i obrasce ID/1 iz kojih je vidljivo koliko su zaposleni u godini ostvarili prihoda.

Bjeliš je kazao da na temelju toga ne može procijeniti u kojem smjeru ide istraga te dodao da je tome prethodio posjet inspekcije rada u veljači i ožujku, koja je utvrdila da su imali protuzakonito jednog zaposlenog. Problem je bio što je za tog zaposlenog ugovor o djelu trajao predugo.

Prvi čovjek zagrebačkoga sveučilišta upozorio je također da bi naplatom gotovo 40 milijuna kuna poreznoga duga od 4 fakulteta (Glazbene akademije, Kineziološkog, Ekonomskog i Građevinskog fakulteta), njihovo poslovanje bilo dovedeno u blokadu, a time u pitanje i sama osnovna djelatnost.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Tvrdi da su u 2012. uporno s Poreznom upravom i Ministarstvom financija pokušavali naći rješenje toga problema koji je stvoren, objašnjava Bjeliš, različitim tumačenjima kako treba platiti dodatni rad – kroz ugovore o djelu, autorske honorare ili kao dodatak na plaću.

Bjeliš upozorava da bez autorskog i kreativnog rada koji se odvija kroz različite projekte, a mora se i dodatno platiti, Sveučilište gubi smisao.

Kazao je također da treba uzeti u obzir i politički stav, koji u pozadini očito postoji, ali tada treba javno reći, dodaje Bjeliš, da nam ovo Sveučilište ne treba, da nije dobro i da treba iscijediti svaku kunu iz njega.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović objasnio je kako se radi na rješavanju naplate duga od fakulteta.

Kako javlja HRT, ministar ističe da je "Porezna uprava ostala čvrsta u stavu da nema isplata kroz autorske honorare".

– Mi, kao Ministarstvo, nadamo se da ćemo naći rješenje, sudbina fakulteta nije dovedena u pitanje. Pretpostavljam da se kroz obročnu otplatu taj dug može vratiti – poručio je Jovanović.

>>Bjeliš nakon šokantnog rješenja Porezne uprave: Ako će ustrajati, bit ćemo u krizi!

Komentara 25

DD
ddh
16:24 08.05.2014.

Kaj god se tu prica ili ne prica, to kaj prica Bjelis nema veze sa normalom. Svatko pa i ta nova grofofska elita koja sebe naziva akademskom zajednicom ili samodopdnim imenom profesori, mora platiti porez na ono sto je zaradio. I ne moraju fakulteti doci u teskoce, nego moraju ti t zv. profesori (grofovi) platiti porez na njihove zarade. T.zv. Autorsko pravo je tako i tako komunisticka iznisljotina tih pseudointelektualaca. Zbog cega bi jedan cistac ulice morao placati porez, a jedan t.zv. profesor ne placati? I s cim su ti ateisti i komunisti po raznim fakultetima koji na crno stalno ubiru nekakve zarade, da oni nebi trebali placati porez, pa vrijeme Franje Tahyja je odavno proslo, samo to razni Bjelisi i ostali prodavaci diploma jos to nisu shvatili. Krajnje je vrijeme da im se to rastumaci.

JA
jaspers
13:34 08.05.2014.

Ništa nije krivo obračunato. Ministarstvo je naputkom odobrilo plaćanje prekovremenog rada putem autorskih honorara i o tome postoje pisani tragovi. Sad to isto Ministarstvo pere ruke ( nema veze što še ne radi o istoj administraciji ) . Ovo jee samo još jedan primjer države apsurda u kojoj živimo. Zbog zabave bih na mjestu svojih kolega pokrenuo postupak predstečajne nagodbe pa da vidimo hoće li ti milijuni biti tako lako otpisani kao u slučaju rodjaka i ostalih povlaštenih " prijatelja" .

Avatar kriticko_razmisli
kriticko_razmisli
12:58 08.05.2014.

To i je cilj jovanovića koji radi sve protiv obrazovanja u RH! Ovakvo nešto nisu ni komunjare '70ih radili! Tko god se usudi kritizirati diletanta Jovanovića odmah ima neki "kriminal".... Pokušaj preuzimanja sveučilišta od strane partijaša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije