Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bjeliš: Fakulteti će biti u blokadi ako im se naplati porezni dug

Rektor Sveučilišta u Zagrebu potvrdio je da je policija od njega tražila dokumente o radnicima u Rektoratu jer je utvrđeno da je jedan bio protuzakonito zaposlen. U vezi s naplatom 40 milijuna kuna od 4 fakulteta, Bjeliš kaže da bi time njihova osnovna djelatnost dovedena u pitanje. Ministar Jovanović poručuje da se to može platiti i na rate
08. svibnja 2014. u 12:39 25 komentara 1806 prikaza
Aleksa Bjeliš
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš potvrdio je danas da ga je Policijska uprava zagrebačka, Odjel kriminaliteta, zatražila ugovore o djelu radnika zaposlenih u Rektoratu, evidenciju prisutnosti na radnom mjestu, kao i obrasce ID/1 iz kojih je vidljivo koliko su zaposleni u godini ostvarili prihoda.

Bjeliš je kazao da na temelju toga ne može procijeniti u kojem smjeru ide istraga te dodao da je tome prethodio posjet inspekcije rada u veljači i ožujku, koja je utvrdila da su imali protuzakonito jednog zaposlenog. Problem je bio što je za tog zaposlenog ugovor o djelu trajao predugo.

Prvi čovjek zagrebačkoga sveučilišta upozorio je također da bi naplatom gotovo 40 milijuna kuna poreznoga duga od 4 fakulteta (Glazbene akademije, Kineziološkog, Ekonomskog i Građevinskog fakulteta), njihovo poslovanje bilo dovedeno u blokadu, a time u pitanje i sama osnovna djelatnost.

Aleksa Bjeliš | Autor : Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Tvrdi da su u 2012. uporno s Poreznom upravom i Ministarstvom financija pokušavali naći rješenje toga problema koji je stvoren, objašnjava Bjeliš, različitim tumačenjima kako treba platiti dodatni rad – kroz ugovore o djelu, autorske honorare ili kao dodatak na plaću.

Bjeliš upozorava da bez autorskog i kreativnog rada koji se odvija kroz različite projekte, a mora se i dodatno platiti, Sveučilište gubi smisao.

Kazao je također da treba uzeti u obzir i politički stav, koji u pozadini očito postoji, ali tada treba javno reći, dodaje Bjeliš, da nam ovo Sveučilište ne treba, da nije dobro i da treba iscijediti svaku kunu iz njega.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović objasnio je kako se radi na rješavanju naplate duga od fakulteta.

Kako javlja HRT, ministar ističe da je "Porezna uprava ostala čvrsta u stavu da nema isplata kroz autorske honorare".

– Mi, kao Ministarstvo, nadamo se da ćemo naći rješenje, sudbina fakulteta nije dovedena u pitanje. Pretpostavljam da se kroz obročnu otplatu taj dug može vratiti – poručio je Jovanović.

>>Bjeliš nakon šokantnog rješenja Porezne uprave: Ako će ustrajati, bit ćemo u krizi!

'Fakulteti imaju svoje prihode i siguran sam da će se rješenje naći'

Ministar Željko Jovanović je u priopćenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta istaknuo sljedeće:

- Pretpostavljam da se nekakvom obročnom otplatom taj dug može vratiti, fakulteti imaju svoje vlastite prihode i siguran sam da će se to rješenje moći naći na taj način - rekao je ministar i dodao kako smatra da je situacija drukčija u slučaju Muzičke akademije koja je u sklopu vanjske suradnje ostvarila te ugovore na način koji se može smatrati „podvedivim“ u zakonske okvire.

Ministar je upozorio i kako se ne može odmah čim se dogodi neki problem odmah to povezivati s Ministarstvom i govoriti da je riječ o obračunu ministra sa sveučilišnim nastavnicima.

- Riječ je o poreznom dugu iz 2009., a za vrijeme ministra Radovana Fuchsa državna revizija je 2011. uočila određene nepravilnosti u isplatama sveučilišnim nastavnicima i zatražila detaljan porezni nadzor svih isplata iz 2009. - rekao je ministar Jovanović podsjetivši da je porezni dug nastao zato što su pojedini fakulteti naknade zaposlenicima i vanjskim suradnicima isplaćivali kao autorski honorar, a zbog čega je bio osjetno smanjen doprinos u državni proračun.

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • ddh:

  Kaj god se tu prica ili ne prica, to kaj prica Bjelis nema veze sa normalom. Svatko pa i ta nova grofofska elita koja sebe naziva akademskom zajednicom ili samodopdnim imenom profesori, mora platiti porez na ono sto je zaradio. ... prikaži još! I ne moraju fakulteti doci u teskoce, nego moraju ti t zv. profesori (grofovi) platiti porez na njihove zarade. T.zv. Autorsko pravo je tako i tako komunisticka iznisljotina tih pseudointelektualaca. Zbog cega bi jedan cistac ulice morao placati porez, a jedan t.zv. profesor ne placati? I s cim su ti ateisti i komunisti po raznim fakultetima koji na crno stalno ubiru nekakve zarade, da oni nebi trebali placati porez, pa vrijeme Franje Tahyja je odavno proslo, samo to razni Bjelisi i ostali prodavaci diploma jos to nisu shvatili. Krajnje je vrijeme da im se to rastumaci.

 • jaspers:

  Ništa nije krivo obračunato. Ministarstvo je naputkom odobrilo plaćanje prekovremenog rada putem autorskih honorara i o tome postoje pisani tragovi. Sad to isto Ministarstvo pere ruke ( nema veze što še ne radi o istoj administraciji ) . Ovo je ... prikaži još!e samo još jedan primjer države apsurda u kojoj živimo. Zbog zabave bih na mjestu svojih kolega pokrenuo postupak predstečajne nagodbe pa da vidimo hoće li ti milijuni biti tako lako otpisani kao u slučaju rodjaka i ostalih povlaštenih " prijatelja" .

 • Avatar kriticko_razmisli
  kriticko_razmisli:

  To i je cilj jovanovića koji radi sve protiv obrazovanja u RH! Ovakvo nešto nisu ni komunjare '70ih radili! Tko god se usudi kritizirati diletanta Jovanovića odmah ima neki "kriminal".... Pokušaj preuzimanja sveučilišta od strane partijaša.