Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUGOVI Zagrebačkih fakulteta

Bjeliš nakon šokantnog rješenja Porezne uprave: Ako budu ustrajali, bit ćemo u krizi!

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
07.05.2014.
u 20:41

Porezna uprava tumači da autorski rad treba biti dio plaće i da ga tako treba plaćati, a ne autorskim honorarima

Tri fakulteta zagrebačkog sveučilišta, Glazbena akademija, Kineziološki i Građevinski fakultet, dobila su drugostupanjska rješenja Porezne uprave da moraju platiti gotovo 40 milijuna kuna i to na ime autorskih honorara i ugovora o djelu iz čak 2009. godine. Više od toga trebao bi, kako doznajemo, platiti sam Ekonomski fakultet.

Tipski ugovori

– Mi još nismo dobili drugostupanjsko rješenje, ali ako je stiglo drugima, i nama će. Ne znam o kolikom će iznosu biti riječ, u prvostupanjskom je to bilo 45 milijuna kuna, a tome će se sada pribrojiti i kamate – kazao nam je dekan Ekonomskog fakulteta Tonći Lazibat.

Objašnjava da je toliki porezni dug zagrebačkih fakulteta nastao zato što Porezna uprava tumači kako autorski rad treba biti dio plaće i da ga je tako trebalo platiti, a ne autorskim honorarima i ugovorima o djelu.

– Kad dobijemo rješenje, podnijet ćemo upravnu tužbu – najavljuje Lazibat.

Slično će, kaže nam prof. dr. Vesna Vašiček, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu, postupiti i ostali fakulteti, odnosno Sveučilište koje će o tome raspravljati na senatu i dogovoriti se o zajedničkim potezima.

Glazbena akademija duguje 8,6 milijuna kuna, Kineziološki fakultet 1,8 milijuna, a Građevinski fakultet 29 milijuna. U trenutku kad su fakultetima stigla drugostupanjska porezna rješenja, ti su iznosi postali dospjeli porezni dug, a mogućnosti žalbe više nemamo. Jedino što nam preostaje jest podnošenje upravnih tužbi i to će biti naš sljedeći potez – kaže prof. Vašiček.

Dodaje da su i ostali fakulteti i sveučilišta radili na isti način te kako su angažman na određenim znanstvenim i drugim projektima i neke oblike nastave plaćali na temelju ugovora o djelu ili autorskog honorara, a ne dodatkom na plaću kako je Porezna uprava naknadno protumačila da je trebalo. Problem su pokušali riješiti i u razgovoru s donedavnom šeficom Porezne uprave Nadom Čavlović Smiljanec, ali Porezna uprava nije odstupala od svojeg tumačenja, a nikada im nije dostavila očitovanje kako bi se trebali ponašati ubuduće.

– Ugovori o radu su tipski i svi zaposleni imaju isti koeficijent za isto zvanje. No, neki od njih rade na raznim projektima, a neki ne. Ono što se radi izvan onoga što je definirano ugovorom o radu nekako moramo platiti. To smo najčešće plaćali autorskim honorarom ili ugovorom o djelu – objašnjava prof. Vašiček.

Inzistiranje Porezne uprave da su na fakultetima radili pogrešno i kako za to retroaktivno moraju platiti, mnogi u akademskoj zajednici vide i kao obračun ministra obrazovanja Željka Jovanovića s nastavnicima na fakultetima koji, po njemu, ne mogu dodatno zarađivati u instituciji u kojoj rade.

Rektor traži rješenje

Stajalište Sveučilišta jest da se rezultat autorskog rada na koji se ne odnosi ugovor o radu mora platiti kao autorski honorar. Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš ne želi špekulirati, nego kratko kaže:

– Ako ustraju na plaćanju, Sveučilište će doći u krizu. Mi taj novac nemamo, ali rješenje ćemo pokušati naći.

>> Sukob ministra Jovanovića i rektora Bjeliša doveo do istrage u rektoratu

Komentara 28

KA
kafka
21:16 07.05.2014.

Što? Po ovome kao da su sva ostala sveučilišta u RH osim Zagrebackog radili po zakonu kako ga sada tumači Porezna? . . . . . . 2009.? Znači u Poreznoj slijede kazne svima koji nisu od tada radili svoj svoj posao i time su oštetili Državno proračun! Porezna je trebala na vrijeme reagirati.

KA
kafka
21:21 07.05.2014.

Primjer primjene sile vlasti nad onima koji im se usude nešto reči. . . . . . . Tumacenje Porezne je trebalo mnogo ranije dostaviti Sveucilistima i problema ne bi bilo.

DU
Deleted user
21:53 07.05.2014.

Zakon o autorskom djelu prilično jasno propisuje što može biti osnova za sklapanje ugovora o autorskom djelu. Ugovor o djelu može se sklapiti sa zaposlenicima koji su već zaposleni u ustanovi ali se sve pribraja osnovnoj plaći i na ta ta sva primanja plaćaju se doprinosi i porezi. Fakulteti su očito htjeli izbjeći plaćanje većih doprinosa i poreza i sklapali su ugovore o autorskom djelu za poslove koji se ne mogu svesti pod autorski rad. Žalosno je da čak i akademska zajednica ne poštuje zakone Republike Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije