Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Biste li prošli na natječaju: Pogledajte pitanja za spremačice na Sveučilištu u Slavonskom Brodu

Natječaj je proveden prema propisima i zakonu i to se uopće dovodi u pitanje, ali nije do kraja jasno kako neka od pitan ja s ispita mogu odrediti koliko je netko kvalificiran za posao spremača/spremačice.
29. srpnja 2022. u 09:25 0 komentara 3064 prikaza
Čistačica
Foto: Ilustracija/ Sanjin Strukic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Sveučilište u Slavonskom Brodu raspisalo je u lipnju natječaj za mjesto spremača/spremačice, a natječajem su tražili tri osobe na određeno vrijeme od 36 mjeseci. Na natječaj se prijavilo 36 kandidata, pa je Sveučilište uvelo pisani test prije pristupanja razgovoru za posao.

Na testu je bilo 20 pitanja, ali prethodno se tražilo motivacijsko pismo uz samu prijavu. Nakon motivacijskog pisma ispitu je pristupilo 30 kandidata. Neka su se pitanja odnosila na informacije o Sveučilištu, neka na sam rad spremačica, a neka inteligenciju kandidata. 

Do neispunjenog primjerka testa došao je SBplus, a za to im je trebalo dva tjedna. Naime, u prvotnom odgovoru na njihov Zahtjev za pristup informacijama Sveučilište im je dostavilo čitavu natječajnu dokumentaciju na više od deset stranica - ali ne i traženi test. Novinari portala su se žalili te tražili primjer testa. Ovaj put su ga i dobili iako im je rektor poručio kako ima ''prečeg posla od razgovora s novinarima''.

Evo nekih primjera pitanja:

1. Napišite puni naziv Sveučilišta i adresu sjedišta Sveučilišta.
2. Napišite aktivnosti koje obavlja spremačica na Sveučilištu.
3. Pri završetku poslova čišćenja učionice, uočili ste kako je nakon predavanja ostao uključen projektor koji služi za projekciju slike na zidu. Ako ste ostali sami u zgradi, što ćete učiniti, a s obzirom na to da projektor nema prekidač za isključivanje?
4. Koja vrsta podne obloge zahtijeva najviše vremena za održavanje čistoće? Pločice, parket, tepih (tapison) ili laminat?
5. Navedite barem tri različite skupine poslova koje spremačica obavlja svakodnevno.
6. Šifru alarmnog sustava u zgradi Rektorata Sveučilišta trebaju imati: spremačica, domar, rektor, spremačica i domar ili svi gore navedeni?
7. Radno vrijeme spremačica na Sveučilištu organizirano je u smjenama. Početak radnog vremena 1. smjene je u 6,00 sati, a završetak radnog vremena 2. smjene je u 20,00 sati. Prihvaćate li takav raspored radnog vremena?
8. Trebaju li spremačice upozoriti studente na obvezu nošenja papuča na Sveučilištu u Slavonskom Brodu?
9. Sveučilište u Slavonskom Brodu obavlja svoju djelatnost na više lokacija i to na: manje od 4 lokacije; od 5 do 7 lokacija; na više od 7 lokacija.
10. Spremačica na Sveučilištu u Slavonskom Brodu ne smije obavljati nikakve intervencije na: vodovodnim instalacijama; električnim instalacijama; plinskim instalacijama; niti na jednoj od navedenih instalacija?
11. Sveučilište u Slavonskom Brodu osnovano je Zakonom o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu (NN 110/15) kojeg je Hrvatski sabor donio. Navedite tko je donio Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu (NN 110/15) i kada (datum).
12. Navedite datum (dan i godinu) kada je Sveučilište u Slavonskom Brodu počelo obavljati djelatnost.
13. Navedite tko je čelnik Sveučilišta u Slavonskom Brodu (naziv položaja / radnog mjesta).
14. Navedite naziv sastavnica Sveučilišta u Slavonskom Brodu.
15. U večernjem pregledu prije zaključavanja zgrade, uočili ste kako je u jednom od ureda ostala uključena električna grijalica i upaljeno svjetlo. Što ćete učiniti?
16. Koji posao čišćenja se obavlja najrjeđe tijekom godine? Usisavanje podnih obloga; pranje podova u sanitarnom prostoru; pranje prozora ili pranje zidova u laboratoriju visokotlačnim peračem?
17.-19. Slikovni zadatci (pogledati PDF dokument)
20. Električni vlak kreće se na jug brzinom od 200 kilometara na sat. Vjetar puše na sjever brzinom od 150 kilometara na sat. U kojem smjeru se kreće dim iz lokomotive? Na sjever; na zapad; ni u jednom smjeru; na jug?

Strojarski fakultet službeno postao sastavni dio Sveučilišta u Slavonskom Brodu | Autor : Ivica Galovic/PIXSELL Foto: Ivica Galovic/PIXSELL 11.08.2020., Slavonski Brod - Zakonom o osnivanju Sveucilista u Slavonskom Brodu i danom upisa u sudski registar, 3. kolovoza 2020. godine, kada je Sveuciliste pocelo obavljati djelatnost Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu postao je sastavni dio Sveucilista. Ipak, dok se ne izradi nova, jos uvijek na zgradi fakulteta stoji stara oznaka Sveucilista u Osijeku.rPhoto: Ivica Galovic/PIXSELL

Iako ništa s navedenim pitanjima nije pogrešno (većina ih se bavi ispitivanjem razine inteligencije kandidata, a šest njih odnosi se na konkretne podatke o osnivanju i radu Sveučilišta), u zraku ostaje visjeti činjenica da je dobar dio navedenog potpuno irelevantan u odluci o tomu tko će najbolje obavljati posao spremačice, navodi SBplus.  

Treba napomenuti kako postupak nije nezakonit i natječaj je u cijelosti proveden po propisanoj proceduri, ali neka pitanja zaista navode na zaključak da su nepotrebna na takvoj vrsti natječaja. 

Cijeli test možete pogledati OVDJE

Sveučilište je javno objavilo i tko je dobio posao, a to možete vidjeti OVDJE.

Općinski sud u Koprivnici bila navala Oglasili natječaj za sudskog dostavljača, no iz bizarnog razloga odmah su otpisali 22 kandidata! NA BRITANSKOM OTOČIĆU Neobičan natječaj za posao: Traži se osoba koja će biti proglašena kraljem, evo što će morati raditi Muzej grada Splita Odgođen kontroverzni natječaj za posao u muzeju usred pandemije

Video: Četiri godine bez Olivera

Zagreb: Danis Tanović,  bosanskohercegovački režiser, scenarist i producent
Težak period
Oskarovac Danis Tanović o nesreći u kojoj mu je sin ozlijeđen: I danas mi ponekad zasuze oči kada pomislim na sve
Fortenova grupa
ODRŽIVOST JE BUDUĆNOST
Da bi život bio zdraviji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.