Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski parlament

Borzan: Odbijanje cijepljenja djece nije građanska sloboda

Borzan
Foto: Ured Biljane Borzan
1/3
26.02.2015.
u 13:13

Biljana Borzan zatražila je službeno saslušanje o necijepljenju u Europskom parlamentu

- Odbijanje cijepljenja djece nije građanska sloboda već ugrožavanje zdravlja drugih -  poručila je u Europskom parlamentu zastupnica Biljana Borzan, liječnica i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane EP, govoreći o sve većem problemu necijepljenja djece u Europi.

Svjetska zdravstvena organizacija  (SZO) već neko vrijeme upozorava kako su se neke zarazne bolesti koje su desetljećima bile pod kontrolom ponovno razbuktale u EU. Relevantan je slučaj ospica,  s porastom broja zaraza od 7000 slučajeva 2007. godine do 32.000 u 2013.

- Zapadne zemlje danas ulažu velika sredstva u programe cijepljenja u tzv. zemljama trećeg svijeta, no u isto vrijeme ne mogu svoje vlastite građane uvjeriti u nužnosti i korist cijepljenja - kazala je Borzan. Prema podacima SZO, Bosna i Hercegovina je druga zemlja u Europi po broju zaraženih ospicama u odnosu na broj stanovnika - lani su imali čak 2204 slučaja zaraze. Prije nekoliko dana u Berlinu je od ospica umro dvogodišnji dječak.

- Cijepljenje je jedno od najvećih civilizacijskih i znanstvenih dostignuća, no zabrinjavajuće velik broj građana  radije vjeruje opskurnim stranicama na internetu i teoretičarima zavjere nego medicini. Popularna je teorija da npr. cjepivo protiv ospica uzrokuje autizam, no ona je odavno znanstveno pobijena. Danas radi necijepljenja imamo epidemiju te bolesti, no sutra to može biti dječja paraliza - upozorava B. Borzan, koja je pokrenula  postupak uvrštavanja rasprave o problemu ne-cijepljenja i povezanih zaraznih bolesti na dnevni red parlamentarnog Odbora za okoliš, javno zdravlje  i sigurnost hrane. Ukoliko se taj zahtjev realizira, na saslušanje će biti pozvani predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europskog centra za kontrolu zaraza (ECDC).

Temom (ne)cijepljenja djece bavi se i portal Večernjeg lista u svojoj VL Inicijativi u kojoj, također, možete predložiti rješenje za to pitanje u hrvatskom društvu.

>> S ospicama se pedijatrice susreću – prvi put

Komentara 12

DO
domadoma
07:15 27.02.2015.

Gospodjo Borzan molim vas nemojte se lazno predstavljati. Vi vise niste lijecnica-vi ste politicarka. Lijecnici lijece ljude, sto bi znacilo da pregledavaju pacijente, dijagnosticiraju bolest, predlazu metode lijecenjei prate ozdravljenje pacijenta i pisu izvjestaj dijagnosticirane bolestii i procesa lijecenja. S godinama rada skupe iskustvo i o cijepljenju i posljedicama istog. Dosta naporan posao. Cini mi se da se to vama nije dalo raditi pa ste otisli u politiku kao i mnogi drugi medicinske struke. S obzirom da vise niste lijecnica vase misljenje postaje irelevantno i slobodno i vi citate internet i teorije zavjere.

Avatar d-ano
d-ano
20:32 26.02.2015.

Kad gosp,Borozan dijete oboli zbog loseg uvoznog cjepiva ili domaceg drugacije ce pricat sa sigurnoscu.

DU
Deleted user
08:40 27.02.2015.

Biljana nije članica Odbora za poštivanje građanskih sloboda nego Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane pa bi joj bilo bolje da se bavi pitanjem zašto ljudi odbijaju cijepljenje, te da radi na zdravstvenoj ispravnosti istog. Nitko ne odbija cijepljenje iz obijesti već iz straha. Država nam ima jedva par zdravstvenih inspektora i nikakvih sredstava za istraživanje posljedica cijepljenja i ispravnosti istih. Prepušteni smo profitu da utvrđuje što je za nas dobro. Izgleda da nju zadovoljavaju samo studije koje su proveli farmaceuti a gdje naći novac za objektivno istraživanje ne....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije