Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dom zdravlja Peščenica

S ospicama se pedijatrice susreću – prvi put

ospice
Foto: Thinkstock
1/2
06.02.2015.
u 14:50

Bolest se pojavila potkraj prošle godine, a do jučer je u Hrvatskoj evidentirano oko 60 oboljelih, najviše u Zagrebu

Ospice nikad nisu vidjele budući da je riječ o bolesti za koju je cijepljenje uvedeno 1968. godine.

Tek im je 71-godišnja kolegica koja ih je vidjela dva puta pričala kako izgledaju. Ipak, od prošlog mjeseca, kada je izbila epidemija, ova zarazna bolest zadaje im probleme. Božena Hader i Marija Šimac pedijatrice su u Domu zdravlja Peščenica gdje je evidentirano najviše oboljelih, a tvrde da je razlog širenja bolesti – necijepljenje.

Šalju pozive roditeljima

Od 16. prosinca, kada je potvrđen prvi slučaj ospica, u Hrvatskoj je zabilježeno oko 60 oboljelih, najviše na području Zagreba. Većinom se radi o slučajevima zaraze cijelih obitelji u kojima je jedan član zaražen u inozemstvu, a ostali su potom dobili bolest jer nisu cijepljeni. Kritična područja su Susedgrad, Sesvete, Novi Zagreb te Peščenica.

– U mojoj ambulanti nema oboljelih jer je procijepljenost na 95 posto, što je zagrebački prosjek, no u ordinaciji moje kolegice je oko 100 necijepljenih i tamo je 10-ak oboljelih – kaže Božena Hader koja ordinaciju vodi pet godina. Iako obje imaju nešto više od 1000 pacijenata, Hader objašnjava da razlika u broju cijepljenih postoji jer trebaju godine da se uvede red u ordinaciju. – Teško je ljude tjerati da cijepe djecu, svaki dan šaljem pozive roditeljima, to je još jedan dodatan posao – kaže Marija Šimec koja je ordinaciju preuzela prije dva mjeseca.

Foto: Stela Lechpammer

Foto: Stela Lechpammer

Božena Hader pak tvrdi da postoje tri skupine ljudi koji nisu cijepljeni. Prvi su oni koji ne mogu primiti cjepivo zbog zdravstvenih problema, no druge dvije skupine cjepivo odbijaju.

–Riječ je o osobama koje nisu dovoljno informirane, to su marginalizirane skupine poput određenih pripadnika romske zajednice. Druga su skupina mladi roditelji koji zagovaraju novi trend necijepljenja jer misle da je cjepivo opasno – ističe Božena Hader.

Ipak, ospice ne liječe pedijatri ili obiteljski liječnici, nego se oboljeli moraju javiti u Zaraznu bolnicu. – Pacijente testiramo, a ako potvrdimo ospice, o težini stanja ovisi hoće li ostati u bolnici ili će kući u izolaciju – kaže dr. Ivan Puljiz iz Klinike za zarazne bolesti Fran Mihaljević.

Koji su simptomi?

Iva Pem Novosel, dežurna epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ističe da je problem što su prvi simptomi poput povišene temperature, upale grla i kašlja općeniti, a kasnije se javljaju bijele mrlje u ustima i osip po tijelu. Budući da je virusna, bolest se liječi analgeticima i mirovanjem, a ako se ignorira, može dovesti do komplikacija, pa je dosad četvero oboljelih dobilo upalu pluća, a jedan upalu srednjeg uha.

Komentara 15

DU
Deleted user
15:44 06.02.2015.

roditelji pametuju jer smatraju da se to nece pojaviti buduci da je bolest naizgled izumrla.al ipak se pojavljuje....najgore je sto dovode u rizik svu ostalu djecu....nadam se da vide gresku...zasto lijecnici cijepe svoju djecu???? svi se vade na nuspojave cijepiva....imaju ga i alkohol tablete voda hrana pa i zrak koji udisemo.....

RA
rament123456
15:32 06.02.2015.

I sto sada reci o ljudima koji odbijaju cijepljenje?

CH
chemica
17:18 06.02.2015.

Ma dovoljna im je kazna kada završe na Zaraznoj. Tek onda shvate da im baš i nije bilo preveć pametno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije