Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Biljana Borzan izvjestiteljica Europskog parlamenta za prava žena na Balkanu

Pregovori će početi idući tjedan, a rezolucija bi trebala biti izglasana na zasjedanju Europskog parlamenta u veljači 2019.
24. studenoga 2018. u 18:11 15 komentara 584 prikaza
Biljana Borzan
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska zastupnica Biljana Borzan imenovana je Izvjestiteljicom Europskog parlamenta za položaj žena u zemljama Zapadnog Balkana. Borzan je, inače, u Odboru za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta, a već nekoliko godina traži da se donese službena pozicija za regiju te je ovaj tjedan finalizirala prvi nacrt rezolucije.

Bernardić, Komadina i Borzan Odluka SDP-a Na listi za euroizbore i Komadina i Klisović

- Iznimno sam sretna što imam priliku biti autorica rezolucije Europskog parlamenta po ovom pitanju. Već godinama sam u intenzivnoj komunikaciji s nevladinim udrugama iz regije, koje su rado dale svoj doprinos. Dok sam pisala prvi nacrt, osjećala sam posebno zadovoljstvo što radim za žene koje su nerijetko ugrožene, potpredstavljene i žrtve nasilja - ističe Borzan.

U rezoluciji se ona osvrnula i na lošu poziciju žena na tržištu rada. Premda su žene koje se školuju uspješnije od muških kolega, na tržištu rada su u puno lošijoj poziciji, trpe zlostavljanje, a uz to najčešće preuzimaju brigu o djeci i starijim članovima obitelji.

Biljana Borzan TRI PITANJA Borzan: Građani se bune s pravom zbog programiranih kvarova

- Nažalost, nasilje je gorući problem u regiji. Nedovoljno sigurnih kuća, nekvalificirani djelatnici za tretman žrtava, sporo pravosuđe, i što je najgore, neprijavljivanje slučajeva nasilja. Takozvano tradicionalno poimanje rodnih uloga, ugrožava žene u svim poljima života – poručuje Borzan.

Pregovori će početi idući tjedan, a rezolucija bi trebala biti izglasana na zasjedanju Europskog parlamenta u veljači 2019.

>> Pogledajte razgovor s predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašom Novaković

Vesna Dragojević
Udovica legendarnog Olivera: 'Nitko nas neće pozvati u goste'
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Zapadni Balkan? Novoskovana riječ kojom bi se pokrila restauracija bivše ,propale države.....Zapadni Balkan ne postoji! To je umotvorina Francuske i Velike Britanije.

 • Lujo123:

  pun mi je racku tih profesionalnih žena, pa srba, pa cigana i td. Hajd primite se lupate, kuhaće i ostalih pomagala i na posel ko i ja!

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Na današnji dan,1918. godine, Stjepan Radić je održao slavni govor kontra bezuvjetnog ujedinjenja Hrvatske i Srbije. "Ne srljajte kao guske u maglu. "Ipak najveća greška u povijesti hrvatskog naroda učinjena je.