Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki predsjednik

Biden se obratio naciji: Ovo je dobar dan za Ameriku. Demokracija je bila na kušnji posljednjih godina

U.S. President Joe Biden holds White House news conference to discuss the 2022 midterm election results in Washington
Foto: TOM BRENNER/REUTERS
1/2
09.11.2022.
u 22:39

Stotine tisuća glasova i dalje su neprebrojane u dvije tim državama koje će odlučiti hoće li Demokratska stranka predsjednika Joe Bidena izgubiti kontrolu nad Senatom. Izborni dužnosnici u okrugu Maricopa, najmnogoljudnijem okrugu u Arizoni, rekli su da bi brojanje glasova moglo potrajati do petka.

Američki predsjednik Joe Biden kazao je da je ovo "dobar dan za Ameriku". Dodao je da je "demokracija bila na kušnji posljednjih godina". U poruci novinarskim organizacijama i stručnjacima, kaže da se predviđeni crveni val "nije dogodio". "Osjećao sam se dobro tijekom cijelog procesa. Demokrati su imali jaku noć", istaknuo je Biden te je dodao kako ima još puno posla.

Biden je priznao da ljudi žele da on radi na rastućim troškovima, smanjenju inflacije, kriminalu i javnoj sigurnosti. "Shvaćam", kaže, dodajući da zna da su birači "još uvijek frustrirani".

Dodaje da je bez obzira na rezultate na sredini mandata, koji su još uvijek nejasni, "spreman" raditi s republikancima.

"Spreman sam raditi sa svojim republikanskim kolegama i američki narod je jasno rekao da republikanci trebaju biti spremni raditi sa mnom", kazao je Biden. 

Dodao je da je ovo glasovanje pokazalo da Amerikanci "ne žele da svaki budući dan bude stalna politička bitka" ili da zemlja bude "zarobljena u beskrajnom političkom ratu".

Na upit  vjeruje li da će republikanci preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom, Joe Biden bio je oprezno optimističan. 

"Sigurno smo izgubili vrlo malo mjesta", kazao je. Biden je rekao da još uvijek postoji "mogućnost" zadržavanja Doma. 

Biden je komentirao i povlačenje Rusa iz Hersona. "Zanimljivo mi je da su čekali do nakon izbora da donesu tu odluku", kaže Biden. 

Joe Biden ponovio je svoje planove da se kandidira za drugi predsjednički mandat. Kaže da mu je oduvijek bila namjera ponovno se kandidirati. Dodao je da je na kraju to obiteljska odluka.  Dodap je da će se moći "iskrasti" sa svojom suprugom Jill između Božića i Dana zahvalnosti, te da će odluku donijeti "početkom sljedeće godine".

Najnovija procjena NBC Newsa govori da će republikanci osvojiti 221 mjesto u Zastupničkom domu u usporedbi s 214 zastupnika demokrata, što znači da će i dalje preuzeti kontrolu, ali s puno manje ovlasti.

Službe sigurnosti američkih saveznih država Arizone i Nevade u srijedu su u stanju visoke pripravnosti zbog mogućih postizbornih prosvjeda i navoda o izbornoj prevari, dok se pripremaju za višednevno brojanje glasova koje će odrediti konačne rezultate ključnih utrka za guvernera i Senat.

Stotine tisuća glasova i dalje su neprebrojane u dvije tim državama koje će odlučiti hoće li Demokratska stranka predsjednika Joe Bidena izgubiti kontrolu nad Senatom. Izborni dužnosnici u okrugu Maricopa, najmnogoljudnijem okrugu u Arizoni, rekli su da bi brojanje glasova moglo potrajati do petka.

Unatoč strahu od nasilja i zastrašivanja glasača tjednima prije izbora u utorak, dužnosnici su rekli da su izbori protekli glatko u obje države i da se povećana prisutnost snaga reda isplatila.

Šerif okruga Maricopa Paul Penzone je u intervjuu za Reuters rekao da je njegova postaja rasporedila helikoptere, bespilotne letjelice, policajce na konjima i nadgledala ljude koje je smatrala potencijalno problematičnima na društvenim mrežama tjedan dana prije izbora.

Dodao je da ostaju u stanju pripravnosti. Ograde i barikade su podignute oko biračkih odbora kako bi se spriječio prodor prosvjednika, rekao je Penzone.

„Poduzeli smo sve primjerene mjere. Znamo kako građanski nemiri izgledaju i kako masovni mogu biti“, kazao je Penzone.

Otprilike 400.000 glasova još uvijek nije prebrojano u okrugu Maricopa, rekli su izborni dužnosnici. Utrka za guvernera i Senat i dalje je neizvjesna, uz prebrojanih oko 70 posto glasova.

Republikanska kandidatkinja za guvernerku i teoretičarka zavjera Kari Lake isticala je kvar oko 60 električnih strojeva za brojanje glasova, što je izazvalo bojazan da bi, izgubi li, to mogla zloupotrijebiti.

Jamie Rodriguez, neovisna izborna dužnosnica u okrugu Washoe u Nevadi, rekla je da su u vrijeme predizbora teoretičari izborne prevare uznemiravale njezino osoblje. Njezina prethodnica je ljetos podnijela ostavku, a kao razlog je navela prijetnje koje je dobila nakon što je bivši predsjednik Donald Trump lažno tvrdio da je na izborima 2020. izgubio zbog izborne prevare.

U okruzima Washoe i Clark, koji čine 90 posto glasova savezne države Nevade, još uvijek nisu prebrojani deseci tisuća glasačkih listića poslanih poštom.

Video - Korisnici masovno bježe s Twittera na manje platforme: Nekoliko alternativa privuklo najviše pozornosti.

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar Bud Humski
Bud Humski
22:54 09.11.2022.

Ne samo da je demokracija bila na kusnji u 'zemlji slobodnih', nego je vise nema... od zadnjih pokradenih predsjednickih izbora. I taj trend sa nastavlja... deseci strojeva za brojanje glasova su se navodno 'pokvarili'! Zato americka mumija likuje, i tvrdi da je ovo 'dobar dan za Ameriku'! SAD su postale banana drzava, ovakve 'izbore' su organizirali po africkim vukojebinama prije 50 godina...

TR
Tridvajeda
22:52 09.11.2022.

Proglašava pobjedu, a izbori nisu gotovi u još četiri savezne države. Brutala. Kakav stari pedofilski sotonist...

HR
Hrast
23:01 09.11.2022.

Ovaj lik je ništa više nego lutka na koncu američke duboke države. Njegovo vrijeme prolazi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije