Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD

Ujedinjeni protiv Trumpa: Biden ostvario premoćne pobjede na demokratskim predizborima

Joe Biden
Foto: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL
1/4
18.03.2020.
u 07:06

Premoćne pobjede na Floridi, u Illinoisu i Arizoni znak su da su demokrati spremni okupiti se iza Bidena i fokusirati se na izbornu bitku protiv Trumpa za izbore 3. studenoga, prije nego demokratska kampanja zbog epidemije koronavirusa uđe u razdoblje produžene pauze u kojemu neće biti predizbora

Joe Biden ostvario je uvjerljive pobjede na demokratskim predizborima u utorak, povećavši prednost pred svojim protukandidatom Berniejem Sandersom u utrci za suparnika Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima u studenome. 

Premoćne pobjede na Floridi, u Illinoisu i Arizoni znak su da su demokrati spremni okupiti se iza Bidena i fokusirati se na izbornu bitku protiv Trumpa za izbore 3. studenoga, prije nego demokratska kampanja zbog epidemije koronavirusa uđe u razdoblje produžene pauze u kojemu neće biti predizbora.

Bidenove pobjede također postavljaju pitanje treba li Sanders ostati u utrci za Bijelu kuću. Stranački čelnici strahuju da bi se mogla ponoviti 2016. kad je, kako vjeruju, iscrpljujuća i ponekad ogorčena utrka između Sandersa i Hillary Clinton doprinijela iznenađujućoj Trumpovoj pobjedi.

Biden je posljednjih tjedana postigao niz pobjeda na demokratskim predizborima, a u utorak je ostvario prednost ispred Sandersa od 40 posto na Floridi, 20 posto u Illinoisu i 10 posto u Arizoni.

Bivši američki potpredsjednik je iz svog doma u Delawareu rekao da kriza povezana s epidemijom traži snažno vodstvo Bijele kuće, pozvavši Sandersove pristaše, osobito mlađe, da ga podrže. "Dopustite mi da kažem, osobito mlađim biračima koje je inspirirao senator Sanders: 'Čujem vas. Znam koji su ulozi. Znam što trebamo napraviti'", rekao je.

"Cilj naše kampanje i moj cilj kao kandidata za predsjednika je da ujedinimo stranku, a nakon toga da ujedinimo i državu", dodao je Biden.

Dobar izborni rezultat Bidena na Floridi je ohrabrujući znak za demokrate jer je riječ o tradicionalnoj izbornoj bojišnici republikanaca i demokrata. Trump je 2016. na Floridi tijesno pobijedio Clinton.

Biden je ostvario pobjede u 16 od posljednje 21 američke savezne države u kojima su održavani demokratski predizbori. Nakon utorka njegova prednost u odnosu na Sandersa iznosi približno 230 delegata, a na demokratskoj izbornoj konvenciji u srpnju kandidat za predsjednika mora dobiti potporu 1991 delegata.

U utorak su se trebali održati predizbori i u Ohiju, ali su odgođeni zbog epidemije koronavirusa.

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sisavac
07:21 18.03.2020.

biden ima taman dovoljno godina da bude predsjednik vijeća mudraca, i vođa skupine 100-godišnjaka. starci na čelu moćnih država su put u propast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije