Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZVAO SOCIJALISTE

Biden Sandersu: Trebam vas da zajedno pobijedimo Trumpa

Joe Biden
Foto: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL
1/2
12.03.2020.
u 08:40

Za Bidena je bila ključna pobjeda u Michiganu, državi koja je presudna i za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Nakon trijumfalnog povratka u utrku za demokratsku predsjedničku nominaciju na tzv. superutorku prije tjedan dana, kada je osvojio devet od 14 saveznih država, bivši američki potpredsjednik Joe Biden (77) slavio je i u “mini superutorku”.

Pobijedio je svog najvažnijeg takmaca Bernieja Sandersa (78) u četiri od ukupno šest saveznih država, u kojima su demokratski glasači u utorak birali kandidata kojeg će poslati u utrku protiv Donalda Trumpa. Biden je slavio u Michiganu, Mississippiju, Missouriju i u Idahou, dok je žilavi senator iz Vermonta tijesno osvojio saveznu državu Washington i Sjevernu Dakotu.

Joe je “kralj utorka”

Ako je demokratski superutorak prije tjedan dana pokazao da se bitka za demokratsku nominaciju pretvorila u obračun Bidena i Sandersa, što se ubrzo i potvrdilo odustajanjem lijeve kandidatkinje Elizabeth Warren, multimilijardera Michaela Bloomberga i centrističkog kandidata Petea Buttigiega, “superutorak broj dva” predstavlja golem Bidenov korak prema konačnom osvajanju demokratske nominacije i težak udarac za Sandersa, od kojeg se 78-godišnji demokratski socijalist, unatoč dokazanoj upornosti i tvrdoglavosti, najvjerojatnije neće oporaviti. Za osvajanje demokratske nominacije potrebno je osvajanje 1991 delegata, Biden ih je dosad osvojio 820, a Sanders 662.

Biden je već nastupio kao pobjednik. Nakon osvajanja drugog superutorka, Biden se izravno obratio Sandersu, zahvalivši mu na njegovoj kampanji i pozivajući njegove birače da ga podrže.

– Trebamo vas i želimo vas, ovdje je mjesto za vas. Zahvaljujem Sandersu i njegovim pristašama na svoj energiji i gorljivosti. Dijelimo zajednički cilj i zajedno ćemo pobijediti Trumpa – poručio je Biden pozivajući Sandersove pristaše pod pobjednički šator. Biden poziva stranku da se ujedini u borbi protiv Trumpa.

Sanders, međutim, nije odgovorio Bidenu ni davao izjave nakon posljednjih poraza. Nakon razočaravajućih rezultata vratio se u svoj Vermont, a čelništvo demokratske stranke i stranački establišment, koji su posljednjih tjedana uložili silnu energiju i trud u potkopavanje Sandersove kampanje, nadaju se da će ubrzo objaviti da odustaje od utrke.

O Sandersovu odgovoru, ali i o odgovoru njegovih pristaša u velikoj mjeri ovisi i Bidenov rezultat početkom studenoga. Bez ujedinjenja stranke, a to ujedinjenje mora uključiti ne samo centrističko i konzervativno nego i njezino progresivno krilo, koje simbolizira upravo Sanders, demokrati će teško pobijediti Trumpa.

Osim toga, upravo na ovom pitanju vidjet će se jesu li demokrati naučili lekciju prošlih izbora. Naime, upravo su dugotrajna i iscrpljujuća unutarstranačka utrka Sandersa i Hillary Clinton za demokratsku nominaciju prije četiri godine i odbijanje većine Sandersovih birača da podrže Clinton igrali važnu ulogu u porazu demokrata protiv Trumpa.

Sudeći po recentnim Sandersovim reakcijama, demokrati nemaju previše razloga za optimizam. Sanders u Bidenu vidi kandidata establišmenta, a njegovoj kampanji zamjera manjak energije i uzbuđenja koji su neophodni za pobjedu nad Trumpom.

Ključan je Pojas hrđe

Za Bidena je bila ključna pobjeda u Michiganu, državi koja je presudna i za pobjedu na predsjedničkim izborima. Osvajanje Michigana za Bidena ima golemu simboličku i psihološku važnost. Sanders je prije četiri godine u Michiganu neočekivano porazio Hillary Clinton, što je njegovoj kampanji tada udahnulo novi život.

Potom je na samim predsjedničkim izborima Trump osvojio Michigan za samo 11 tisuća glasova. Za pobjedu na skorim predsjedničkim izborima demokrati moraju ponovno osvojiti tzv. Pojas hrđe, odnosno države Michigan, Pennsylvaniju i Wisconsin, koje je Trump prije četiri godine osvojio obećanjem o povratku industrije i otvaranju novih radnih mjesta.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
16:31 12.03.2020.

Dva senilna starčeka bi se igrali predsjednika... Pazite: pobijedi li Sanders, na kraju mandata bu 83 godine!!! E pa sada nemojte mi tvrditi da osoba u tim godinama treba raspolagati ključem za atomske rakete...

SO
Sotona
09:43 12.03.2020.

Biden Sandersu: Trebam vas da zajedno pobijedimo Trumpa; Ja sam nešto dobro naučio od Srba .. Da naši nevidljivi avioni nisu za njih nevidljivi i pored pomoči naokolo od 32 države saveznice u ratu protiv Miloša ili Miloševića tada ia i eto opet se strada . Naučio sam i ovo mi 2 loša srediti ćemo Miloša_Trampa ! Mnogi zaboravljaju zašto je on Tramp najgori Američki predsjednik i taj mora taj će popušiti sada sigurno. Kako svi znamo Putin nam ga je izabrao tu Kukavicu . Nije Rasturio S. Koreju , Povlači se nakon skoro 20 godina slavnog ratovanja protiv najjačih na svijetu Afgana ! , Siriju je prepustio samo saveznicima Kurdima i Teroristima ju napunio i po vukao se umjesto da držimo veću polovicu Sirije . Nadalje kukavica iakonam je Izrael dao jasno do znanja da rasturimo i Iran u kameno doba on se zadovoljava korištenjem tek par raketa i to još izvan-van Irana . Tako da nas je sram već vidimo Putin to sve vidi i smije se kako ganjamo Trampa a nemamo dokaza osim jasno sumnji plačnih podvala !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije