Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanost

Bežično punjenje mobitela i laptopa? Moći ćemo i to!

mobiteli
Reuters/PIXSELL
25.05.2011.
u 19:44

Jedinstveni materijal meta trebao bi omogućiti bolji prijenos struje na male uređaje, kao što su mobiteli i laptopi, a u konačnici i na automobile i dizala

Jedinstven umjetni materijal u budućnosti bi nas mogao poštedjeti mučenja s brojnim žicama tijekom punjenja uređaja, prenosi portal Znano.st.

Naime, znanstvenici elektronike i računalnog inženjerstva s Dukes Pratt School Of Engineeringa uspjeli su iskoristiti materijal meta kako bi se poboljšala učinkovitost punjenja. Stvar će funkcionirati tako da se materijal postavi između izvora energije i "primatelja" kako bi se izgubila minimalna, a u prijenos poslala maksimalna količina energije. Do sada se struja slala iz uređaja za odašiljanje do uređaja za primanje i to je značilo velik gubitak energije, osim ako odašiljači nisu bili vrlo blizu. Materijali meta korišteni su i u ranijim istraživanjima sveučilišta Duke stoga vjeruju u svoj uspjeh u ovom projektu.

Yaroslav Urzhumov, asistent elektrotehnike i inženjerstva sa sveučilišta Duke, kaže da trenutačno mogu prenijeti male količine energije preko kratke udaljenosti kao što rade uređaji na principu radijskih frekvencija.

– Međutim, veće količine energije, kao kod upotrebe lasera ili mikrovalova, spalile bi sve na svom putu. Na temelju naših izračuna trebalo bi biti moguće koristiti ove nove materijale meta za povećanje iznosa snage prijenosa bez negativnih učinaka – rekao je Urzhumov koji trenutačno radi u laboratoriju Davida R. Smitha čija je ekipa 2006. prva uspjela dokazati da se meta može koristiti kao maskirni uređaj.

Ako ova ideja zaživi, u budućnosti bi uz male uređaje mogli puniti i one veće, kao automobile ili dizala.

– Ovo novo razumijevanje o tome kako materijali meta mogu biti proizvedeni i uređeni treba pomoći u dizajnu bežičnog sustava za prijenos usmjerene energije – zaključuje Urzhumov.

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 3

MO
ModoBoss
22:57 25.05.2011.

Prvi!

CI
cickova
10:34 26.05.2011.

OMG pa \"bezican\" je transformator. da je ovo kako pise u clanku, to bi bila revolucija u elektrotehnici. daj se skupirajte

MR
MrDilbert
12:26 26.05.2011.

Fascinira me izraz \"materijal meta\" :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije