Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed ribara

Bez proglašenja gospodarskog pojasa ribari će glasovati protiv EU

koča
Arhiv VL-a
07.01.2011.
u 11:04

Damir Karuza, ribar s Visa, pozvao je na proglašenje gospodarskog pojasa prije ulaska u EU i najavio da će ribari u protivnom na referendumu glasovati protiv pristupanja EU

ZADAR – Talijani u pojasu koji se zove ZERP, a trebalo ga je kao i svugdje u svijetu proglasiti gospodarskim, godišnje izlove ribe u vrijednosti stotina milijuna eura iako na to nemaju pravo. Umjesto da im naplaćujemo rentu i polako od njih otkupljujemo brodove, oni su sve bliže i bliže i uopće se ne bismo čudili da Palagruža postane talijanska. Pitanje je, ako mi pristupimo u EU prije definiranja onoga što je naše, a to gospodarski pojas, hoćemo li eventualnim raspadom EU ostati bez svojeg mora.

Ove su rečenice izgovorene na jučerašnjem prosvjednom skupu pedesetak ribara koji su se okupili na Branimirovoj obali u Zadru. Damir Karuza, ribar s Visa, pozvao je na proglašenje gospodarskog pojasa prije ulaska u EU i najavio da će ribari u protivnom na referendumu glasovati protiv pristupanja EU. Ribari su prozvali i državnu upravu za ribarstvo zbog problema s plavim dizelom i brodovima, a osim što su tražili dolazak ministra Petra Čobankovića, jučer su tražili i primanje kod predsjednika RH Ive Josipovića te premijerke Jadranke Kosor.    

Ključne riječi

Komentara 2

XL
xlns
14:24 07.01.2011.

@hrwoje .... nema šanse, niti jedna država nije ušla u eu bez referenduma o ugovoru o pridruživanju, pa neće ni Hrvatska. Iako bi našim \"asevima\" u Saboru sigurno odgovaralo da zaobiđu tu \"formalnost\".

HR
hrwoje
11:56 07.01.2011.

Bilo bi to lijepo kada bi referenduma uopće i bilo! Referenduma NEĆE biti jer će stranke (kao i u Sloveniji) izmjeniti ustav prema kojem će odluku o ulasku u EU prenijeti na odluku sabora, a ne naroda. A argument će im biti: Glasali ste za stranke koje su rekle da je cilj EU - sada mi glasamo za taj ulazak umjesto vas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije