Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Beroš: O mojoj sposobnosti i mogućnostima ovisi reforma zdravstvenog sustava

Naveo je da nije realno očekivati da će se pripremiti potrebne promjene zakona na sljedećoj sjednici Vlade, nego da će se to dogoditi poslije, nakon što svi definiraju potrebne ciljeve i korake
17. travnja 2021. u 15:05 13 komentara 1699 prikaza
Ministar Beroš obišao je KBC Rijeka
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Ministar zdravstva Vili Beroš je tijekom posjeta KBC-u Rijeka rekao kako vjeruje da ima podršku premijera te istaknuo da sve što radi radi na da je sve što radi na dobrobit hrvatskog zdravstvenog sustava.

Zagreb: Kandidat za gradonačelnika Mirando Mrsić predstavio program "Zagreb u sigurnim rukama" Predsjednik Demokrata Mrsić: Ministre Beroš to malo dostojanstva što vam je ostalo usmjerite u jedino ispravno - svoju ostavku

"Potpuno je jasno da o mojoj sposobnosti i mogućnostima ovisi reforma zdravstvenog sustava, dok sam ministar. Kad, s obzirom na to da živimo u demokraciji, narod i premijer odluče da ne radim dobro svoj posao, imaju pravo postupiti kako hoće", izjavio je ministar Beroš u Rijeci.

U reformu zdravstva uložit ću napore i energiju ali u njoj trebaju sudjelovati i drugi resori

Do tad ću, istaknuo je, uložiti sve svoje napore i energiju da reformiram hrvatski zdravstveni sustav.

Upitan je li realno očekivati da predstavi prijedloge zakona vezanih uz reformu već na sljedećoj sjednici Vlade, kako je predložio premijer, Beroš je odgovorio kako je premijer "tim figurativnim činom cijeloj javnosti dao do znanja da je usmjeren na zdravstvenu problematiku i da podržava zdravstvene reforme".

Naveo je da nije realno očekivati da će se pripremiti potrebne promjene zakona na sljedećoj sjednici Vlade, nego da će se to dogoditi poslije, nakon što svi definiraju potrebne ciljeve i korake.

VIDEO Ministar Vili Beroš obišao je KBC Rijeka

Ministar Beroš je rekao da je "na stolu" već dulje vrijeme određena radna verzija ili nacrt pripremljenih reformi te se osniva međuresorna radna skupina koja će sagledati reformu kroz različite elemente.

"To je prvenstveno reforma zdravstvenog sustava i, kao odgovorni ministar, ne bježim od nje, ali je nužno da i drugi resori sudjeluju u toj reformi, posebno financije i ministarstvo rada", naglasio je. 

Govoreći o sustavu javne nabave rekao je da treba objediniti javnu nabavu za sav ugradbeni materijal i lijekove i tako postići brojne uštede.

Ministar ne zadire u rad stručnih službi već daje strateški smjer kretanja

Upitan ima li kontrolu nad postupcima javne nabave, odgovorio je da ni ministar ni politika ne zadiru u rad stručnih službi vezanih uz javne nabave i financije, a da ministar samo daje strateški smjer kretanja sustava. Naveo je da zna što potpisuje vezano uz postupke javnih nabava te da vjeruje svojim stručnim službama i da smatra da je sve do sad, vezano uz te postupke, dok je ministar, bilo provedeno ispravno. 

Zagreb: Vili Beroš dao je izjavu medijima prije početka sjednice Vlade demantirali navode KoHOM oštro o ministru Berošu: 'Iznio je potpunu laž'

"Mogu biti zadovoljan da institucije rade svoj posao i vjerujem da će se pokazati da je sve što se nabavljalo putem javne nabave bilo potpuno adekvatno. Mislim da se ova istraga ni ne odnosi na ove slučajeve nego na neke od ranije", rekao je Beroš, odgovarajući na pitanje o početku USKOK-ove istrage slučaja platforme CijepiSe.

Ministar Beroš je istaknuo da tvrtka koja se javila u petak da nije sudjelovala u ovoj platformi, na red za sudjelovanje dolazi poslije, i da je jedna od onih koje sudjeluju u zajedničkom projektu od početka kreiranja poslovnog procesa.

"Mogu razumjeti da su željeli otkloniti mogućnost disfunkcionalnosti dosadašnjeg postupka sa sebe", naveo je. 

Zamoljen da komentira veliku razliku u postotku hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida-19 u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, pri čemu je u Istri višestruko veći postotak pacijenata u bolnici, Beroš je rekao da vjeruje da se potrebe za hospitaliziranjem određuju temeljem struke.

"Županijski i lokalni pristup borbi protiv covida-19 je daleko najbolji, i važne su specifične razlike kao i u ovom fenomenu u Istri. Pokazuje se da je tako odgovor najbrži i najadekvatniji, ali ljudi koji to rade moraju biti svjesni svoje uloge i odgovornosti", istaknuo je.

PRSATA CLAUDIA
Bujna Slavonka o kojoj pišu svjetski mediji: 'Žene se zgražaju kad me vide'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
  • novosjajnosunce:

    Reforma zdravstva: određivati cijene veledrogerijama, a ne obratno. Primjer: Oleovit d3 (to su kapi, što je jeftinije od pakiranja u kapsule) košta oko 55 kn i ima 180 000 jedinica u jednom pakiranju (bez poreza, porez je 0 ionako). Na ... prikaži još! iherbu 180 tableta svaka 5000 jednica, s poštarinom košta 50 kn. Dakle, cca 5 puta preskup je taj oleovit. Za njega znamo, a za ostalo? Lako je veledrogerijama čekati i sisati i praviti se da smo im dužni, kad su zapravo pravu cijenu i vrijednost već naplatili, a sad još hoće i taj "premium", od 400%. Dobro je premijer sovjedobno rekao da drogerije nisu kruha gladne. To pokazuje da je pošten čovjek i da zna što se iza toga krije. Ali preveliki je to biznis, pa je morao reterirati, jer svakog premijera oni mogu srušiti ako im se previše zamjeri. Ako mislite da su veledrogerije samo trgovci i da oni jednako skupo plaćaju dobavljačima - varate se. Pa koji bi dobavljač, da ga stvarno nešto košta X, a dobio je desetinu čekao tolike godine? Propao bi za godinu dana. Zaključak: kao u telekomu, lijepo legislativno odrediti troškovno računovodstvo, dokaze o trošku i dozvoljenoj dobiti. To je sasvim po EU uzusima za monopoliste i prirodne monopole. A farmacija sa svojim patentima je upravo to - prirodni monopol. Zapravo neprirodni, jer patenti su društveno uvjetovani, da ne kažem neprirodni. Samo tko ima hrabrosti krenuti u to? Ako to Plenki napravi, zaslužuje trg Bana Jelačića još za života da se preimenuje u Trg Andreja Plenkovića.

  • aabbcc:

    ma da od njega zavisi a odgovornost je na drugima : )

  • stefj:

    Ah da, znači ne sad, nego tek poslije izbora. Znači slijedi nam povećanje nameta, vjerojatno opet na plaću, opet povećanje neke trošarine i pitanje što još... Imamo konstantno povećanje rashodovne strane proračuna, stalan rast troškova zdravstva, a sada nam dolaze ... prikaži još! i zeleni porezi, te još porezi radi vraćanja svih tih silnih kredita... Ne znam gdje će još sada izmisliti neki namet, sposobni i stručni masovno odlaze, a jedino oni mogu dignuti prosjek plaća, a samim time i standard... U takvoj situaciji za očekivati je daljnje jačanje javnih struktura, znači opet još veći porast rashodovne strane, što opet nameće pitanje tko će sve to platiti. Da li naša djeca i unuci žele ostati ovdje i unedogled plaćati sadašnju gomilu na proračunu, a imat će dodatno i masu svojih...