Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Benzin će prijeći 10 kuna jer će i cijena barela nafte porasti još 10%

Molak tvrdi da cijene u RH nisu u skladu sa svjetskima, a Dekanić kaže da 2008. nije bilo pravog poskupljenja.
18. siječnja 2011. u 10:13 45 komentara 130 prikaza
\'benzin_Arhiva VL_Crn_180610\'
Foto: Arhiva VL

Iznimno visoka cijena benzina u Hrvatskoj u odnosu na cijenu barela nafte na svjetskom tržištu nametnula je pitanje kako je moguće da cijena litre benzina sada iznosi 9,31 kunu, odnosno tek je 40 lipa niža nego što je bila 2008. godine, kada je barel dosegnuo čak 130 dolara.

Kritika ministru
Energetski stručnjak Branimir Molak na domaćim je portalima potegnuo to pitanje te kritizira ministra gospodarstva Đuru Popijača i kaže kako je on uspio postići to da je cijena naftnih derivata u Hrvatskoj posve neovisna o cijeni nafte u svijetu.

>>Derivati ne prate cijenu sirovine

I dok je Molak prilično radikalan, Igor Dekanić, profesor s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, spušta loptu na zemlju i objašnjava kako je nekoliko razloga zašto je cijena benzina sada toliko visoka iako barel nije na rekordnoj razini. Nafta je, nastavlja, 2008. godine tek mjesec i pol dana bila na 130 dolara, dakle kratko, a već potkraj te godine pala je ispod 40 dolara.

– Vlada je, prema mom mišljenju, tada zadržala poskupljenje benzina, odnosno on nije postigao cijenu koju je trebao – objasnio je Dekanić. Od 1. rujna, nastavio je, Vlada je povećala i trošarine na naftne derivate pa je vjerojatno i ta činjenica utjecala na poskupljenje benzina.

Iz Ministarstva gospodarstva već su poručili kako će smanjivanjem trošarina ili nekim drugima mjerama rušiti cijenu benzina nastavi li nekontrolirano rasti. Dekanić, kao i ostali analitičari, procjenjuje da će cijena nafte rasti još desetak posto te da će dosegnuti više od sto dolara po barelu. I cijena benzina, prema njegovu mišljenju, mogla bi prijeći deset kuna. Cijena goriva se u RH računa prema formuli, odnosno cijena se mijenja svaka dva tjedna i ovisi o cijeni nafte na mediteranskom tržištu. Iz toga proizlazi da bi rast cijene barela nafte za 10 posto doveo i do cijene benzina veće od 10 kuna u Hrvatskoj. Cijena barela nafte sada je najviša u posljednje tri godine i posljedica je veće gospodarske aktivnosti, odnosno izlaska Zapada iz recesije te nastavka gospodarskog rasta Kine i Indije. Samim time veća je potražnja za naftom pa je i njezina cijena veća.

Predizborna godina
Ipak, domaći analitičari drže kako cijena benzina u Hrvatskoj neće više pretjerano rasti jer smo u predizbornoj godini pa Vlada neće dopustiti takav udar na standard.

Zbog poskupljenja benzina ne bi pak trebale poskupjeti i ostale usluge jer gospodarstvo u Hrvatskoj koristi dizelska goriva, a njihova je cijena unatoč poskupljenju benzina ostala ista. Prije tri godine i dizel je stajao blizu 9,70 kuna po litri.

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • -obrisani-:

    Većim cjenama naftnih derivata do nižih cjena hrane i ostaloga

  • zadranin:

    koja mafija,sada kada je proračun u bankrotu gorivo nam je ko u zemljama koje imaju veće plaće i 200%. Sav model koriste sve zemlje Balkana

  • doktorica:

    I to je nova pravednost