Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikan – Rusija

Benedikt XVI. s Medvedevom razgovarao 35 minuta

Medvedev i Papa
17.02.2011.
u 14:32

Medvedev je papi darovao zbirku pisama koje je Boris Jeljcin uputio šefovima država između 1996. i 1999., uključujući i ona koja je uputio Ivanu Pavlu II.

VATIKAN – Morat ću naučiti ruski jezik, rekao je Benedikt XVI. ruskom predsjedniku Dimitriju Medvedevu na koncu njihova današnjeg susreta u Apostolskoj palači u Vatikanu. Razgovor u četiri oka (uz prevoditelje) između Benedikta XVI. i Medvedeva trajao je 35 minuta, a jedna je od tema bio i mogući skori susret poglavara Katoličke crkve s Kirilom, patrijarhom Ruske pravoslavne crkve.

Medvedev je došao u službeni posjet Vatikanu, a na ulasku u privatnu biblioteku Papa ga je pozdravio i kazao: „To je vrlo važan susret“. Papa je dočekao Medvedeva u dvorani Tronetto, a potom su otišli u biblioteku gdje su razgovarali u četiri oka uz pomoć dvojice provoditelja, a onda im se pridružilo rusko izaslanstvo. Medvedev je papi darovao zbirku pisama koje je Boris Jeljcin uputio šefovima država između 1996. i 1999., uključujući i ona koja je uputio Ivanu Pavlu II., zatim tom Pravoslavne enciklopedije te sliku na kojoj se vidi Kremlj.

– Vi stanujete tu? – upitao je Benedikt XVI. Medvedeva pokazujući na Kremlj.
– Ja tu radim – odgovorio je Medvedev. Papa Joseph Ratzinger zatim je kazao da će učiti ruski jezik.

Benedikt XVI. darovao je Medvedevu mozaik Vatikana i papinske medalje.

Medvedeva je pratila i supruga Svetlana, koja je bila odjevena u crno i nosila je sivi šal, a u izaslanstvu su bili i potpredsjednik vlade Aleksandar Žukov i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

– Rusija i Sveta Stolica trebaju surađivati u promicanju ljudskih i kršćanskih vrijednosti – kaže se u priopćenju vatikanskog ureda za tisak o susretu Benedikta XVI. i Medvedeva.

U razgovoru je „izraženo zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima i naglašena je volja za njihovim jačanjem“, kaže se u priopćenju u kojem se naglašava i „pozitivan  prilog međuvjerskom dijalogu“. Medvedev i papa razgovarali su i o međunarodnoj situaciji, a posebno o stanju na Bliskom istoku.

Benedikt XVI. i Medvedev već su se u Vatikanu susreli 3. prosinca 2009., a od tada do danas odnos između Svete Stolice i Rusije, kao i između dviju crkava, stalno se poboljšavao. Današnji posjet Medvedeva Vatikanu bio je prvi službeni.

Prošlo je 20 godina otkako je Mihail Gorbačov kao prvi predsjednik bivšeg Sovjetskog Saveza posjetio Ivana Pavla II. Čelnici Kremlja su pozivali pape u posjet Moskvi, ali se tome protivila Ruska pravoslavna crkva. Čini se da su sada neke prepreke prevladane i Benedikt XVI. bi mogao biti prvi papa u posjetu Moskvi.

Medvedev je jučer poslijepodne razgovarao s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom i premijerom Silvijem Berlusconijem.

Ključne riječi

Komentara 4

SI
sinaj
17:21 17.02.2011.

....a jedna je od tema bio i mogući skori susret poglavara Katoličke crkve s Kirilom, patrijarhom Ruske pravoslavne crkve. _____________________________________ Kod pravoslavnih je crkava najtragičnije to što su usko vezene uz državu i što svaka odluka Crkve mora biti propitivana na političkoj razini. Nadam se da će se taj susret dogoditi što prije, čini se da je vrijeme sazrilo. A to je ujedno i odgovor svim neupućenima koji se stalno pitaju zašto Crkvi treba država Vatikan

BK
B Kosa
20:57 17.02.2011.

Sve istocno ortodoksne crkve imaju dobre odnose jedino srpska pravoslavna crkva se drzi dalje od vatikana pa zbog nji su malo i rusi suzdrzani ja tu nevidim nikakvog razloga nitko nepamti da je vatikan ikada imo neke lose namjere prema ikada imo neke lose namjere prema njima

AG
Agramer198
21:01 17.02.2011.

@B Kosa ma daj, molim te lijepo, pa SVI znaju kak je Vatikan srušil Jugoslaviju i kak su posebne jedinice Papinske garde ubijale Srbe!! Pa eno, samo pitaj Veritas i veleumnog precednika koji se odaziva na prezime Štrbac...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije