Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
isječci iz knjige

Benedikt XVI: Napravljena je pogreška, Isus je rođen ranije

'Pope Benedict XVI waves as he arrives for an audience with youths of Madrid archidiocese who took part in the 2011 World Youth Day celebration in the Spanish capital on April 2, 2012 at Paul VI hall
'VINCENZO PINTO'
22.11.2012.
u 17:25

Pogrešna računica. 
Netočan datum rođenja mogao bi značiti i korekciju računanja vremena

Najnovija knjiga pape Benedikta XVI. “Djetinjstvo Isusovo” izazvala je veliko zanimanje javnosti. Ponajprije onaj dio koji govori o netočnu datumu Isusova rođenja, što bi moglo značiti i svojevrsnu korekciju računanja vremena poznatu kao prije i poslije Krista.

– Popis je izvršen u vrijeme kralja Heroda Velikoga, ali on je umro već 4. godine pr. Kr. Početak našega računanja vremena, utvrđivanje Isusova rođenja, potječe od monaha Dionizija Maloga (lat. Dionysius Exiguus, † oko 550.) koji je u svojim računanjima očito napravio pogrešku od nekoliko godina. Dakle, povijesni datum Isusova rođenja treba staviti nekoliko godina ranije – piše Papa u svojoj najnovijoj knjizi, koju je na hrvatskom jeziku objavio Verbum.

Velike sporove izazivaju dva druga podatka, piše Joseph Ratzinger i nastavlja: “Po Josipu Flaviju, kojemu poglavito dugujemo poznavanje židovske povijesti Isusova vremena, popis stanovništva napravljen je 6. godine poslije Krista pod namjesnikom Kvirinijem i doveo je – budući da se pritom u konačnici radilo o novcu – do ustanka Jude Galilejca (usp. Dj 5,37). Osim toga, Kvirinije je tek u to vrijeme djelovao u sirijsko-židovskome području, a ne prije. No, ovi su podaci također nesigurni; u svakom slučaju, postoje naznake da je Kvirinije po carskome nalogu djelovao u Siriji već oko 9. pr. Kr. Stoga su posve uvjerljive smjernice raznih učenjaka, primjerice Aloisa Stögera, da se popis stanovništva u ondašnjim uvjetima odvijao sporo i da je trajao godinama. Uostalom, sastojao se od dvije etape: prvo od popisivanja svega vlasništva nad zemljištem i nekretninama i potom – u drugome krugu – od utvrđivanja poreznih iznosa koje je stvarno trebalo platiti”.

Sporna dva podatka

– Slijedom toga, prva je etapa izvršena u vrijeme Isusova rođenja; druga, koja je za narod bila mnogo potresnija, izazvala je ustanak. Konačni su prigovori bili da za takvo prikupljanje poreza ne bi bilo potrebno da svatko putuje u svoj grad (usp. Lk 2,3). No, mi znamo iz raznih izvora da su se oni kojih se to ticalo morali pojaviti ondje gdje su imali zemljišni posjed. Slijedom toga smijemo pretpostaviti da je Josip iz Davidove kuće raspolagao zemljišnim posjedom u Betlehemu tako da je za ubiranje poreza morao ići onamo – piše u najnovijoj knjizi Papa, dodajući kako će se o mnogim pojedinostima uvijek moći raspravljati.

– Ostaje teško prodrijeti u svakodnevicu organizma kakvo je Rimsko Carstvo koje je toliko udaljeno od nas i toliko složeno. Ali bitni sadržaji događaja o kojima izvješćuje Luka ostaju unatoč svemu povijesno vjerodostojni: Luka je naumio pisati, kako kaže u proslovu Evanđelja, nakon što je "sve, od početka, pomno ispitao" (1,3). To je očito učinio sredstvima koja su mu stajala na raspolaganju. On je ipak bio bliži izvorima i događajima nego što mi to možemo tvrditi za sebe, unatoč svoj našoj povijesnoj učenosti – piše Papa, dodajući kako je ipak Isus rođen u vrijeme koje se može točno odrediti, nije riječ o mitu.

Nije mit

 – O početku Isusova javnoga djelovanja Luka donosi iscrpan i točan vremenski nadnevak ovoga povijesnog trenutka: 15. godina vladanja cara Tiberija; k tomu se spominju i rimski namjesnik one godine i tetrarsi Galileje, Itureje, Trahonitide i Abilene, kao i veliki svećenici (usp. Lk 3,1s). Isus nije rođen i nije se pojavio u javnosti u neodređenomu vremenu kao u mitu. On pripada vremenu koje se točno može datirati i zemljopisnome prostoru koji se točno može označiti: univerzalno i konkretno međusobno se dodiruju. U njemu je Logos, stvarateljski Smisao svih stvari, ušao u svijet. Vječni Logos postao je čovjekom, a tomu pripada kontekst mjesta i vremena. Uz ovu je konkretnu stvarnost vezana vjera, iako se na temelju uskrsnuća nadilazi vremenski i zemljopisni prostor, a Gospodinov odlazak ispred učenika u Galileju uvodi u otvorenu širinu čitava čovječanstva – tumači Ratzinger u najnovijem bestseleru.

>>Nova knjiga pape Benedikta XVI. o Isusu

Komentara 61

IO
ioOoi
17:54 22.11.2012.

E srebroljubivče drž' se ti one tvoje akcije oko svetske banke i pokušaja vladanja onima koji su mnogo bliže Hristu od tebe.

VP
vizantisko plavo
17:47 22.11.2012.

Papa zar u Konstaninovoj darovnici ne piše kada je rođen Isus. Neka Isus donese rodni list na uvid kao dokaz kada je rođen a ne ovako da u tuđe ime govoriš kada je on rođen.

ER
erik
14:19 23.11.2012.

To s Isusovim ranijim rođenjem nije ništa novo, već desetljećima je poznato da je to Dionizije pogrešno izračunao, kilometri knjiga i TV emisija su o tome napravljeni, ne vidim razloga zašto se ljudi snebivaju. Ništa novo niti prevratno nije otkriveno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije