Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Bečani: U nacifašizmu nije spas od islamista i azilanata

Bečka škola - 
Ksenofobičnom i antieuropskom propagandom ne dobiva se većina
13. listopada 2015. u 13:25 9 komentara 1109 prikaza
Heinz-Christian Strache
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

 Populistička desničarska Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) čelnika Heinz-Christiana Strachea, koja je svoju predizbornu kampanju za lokalne izbore u Beču usredotočila na plašenje građana najezdom stranaca, nije uspjela preskočiti socijaldemokrate (SPÖ) koji ostaju prvom strankom glavnog grada Austrije.

Uostalom, socijalisti su uvijek, od Drugog svjetskog rata do danas, pa i u razdoblju od 1918. do 1934., bili prva stranka u Beču. Agencije za ispitivanje javnog mišljenja procjenjivale su da će bitka za Beč biti ravnopravna, pa čak i da bi FPÖ mogao prestići socijaliste, ali kako u posljednje vrijeme prognoze u gotovo svim državama više nego griješe, pogriješile su sada i u Austriji.

Musliman = terorist

Ksenofobična i antieuropska propaganda Strachea nije privukla većinu bečkih birača da bi preuzeli vlast, ali ipak su dobili 32,3 posto glasova, što je 6,5 posto više nego na prošlim izborima. Bečki izbori potvrđuju, istina, postojanje određenog straha među biračima od dolaska stranaca. Takvi osjećaji postoje i u drugim europskim zemljama. Postojali su i prije, ali su uvijek dobivali hranu ovisno ne samo o trenutačnoj situaciji s imigrantima nego i o sposobnosti pojedinih ksenofobičnih političara da siju strah. Pa i ti političari rade u valovima, odnosno zajašu val straha kada izbjeglice zapljusnu europsku obalu. I prema tim valovima dobivaju ili gube glasove na izborima.

Trenutačno u cijeloj Europi raste konsenzus prema desničarskim ksenofobičnim pa čak i neonacističkim ili neofašističkim strankama, a njihovi su predstavnici nakon izbora 2014. čak ušli i u Europski parlament. Najlakše je plašiti ljude u predizbornim i inim kampanjama te im davati “sigurnost” izjavama o podizanju zidova ili protjerivanju imigranata. Sve što je nenacionalno, opasno je za naciju. Dakle, najbolje je zatvoriti se u svoje granice i ne gledati što se događa izvan njih, živjeti u sjajnoj izolaciji. Poticanje rasizma i ksenofobije uvijek donosi određeni postotak glasova s kojima huškači ulaze u parlamente i uz to bivaju dobro plaćeni, te pokušavaju minirati svaku inicijativu europskog suživota. Primaju plaće u eurima, a protiv su eura, govore o Europskoj uniji kao da je Sovjetski Savez (ili je u Hrvatskoj uspoređuju s Jugoslavijom), a sjede u Europarlamentu ili u foteljama u Bruxellesu. Tipičan primjer takvog političara koji lupa po EU i euru je Matteo Salvini, čelnik Sjeverne lige i europarlamentarac. Ali takvih ima u svim europskim državama.

Najlakše je potaknuti mržnju. Dovoljno je nekoliko puta ponoviti da je musliman pucao po ljudima. Ne kaže se da je riječ o ludom teroristu, o maloumniku, već da je atentat počinio musliman i dobiva se željeni učinak: musliman = terorist. Sjevernoligaši su, na primjer, osamdesetih svu svoju mržnju usmjeravali protiv juga Italije. Pisali su “Forza Vesuvio”, odnosno navijali da vulkan Vezuv iznad Napulja erumpira.

Desničari i komunizam

Sada Salvini, koji se u Rimu udružio s najdesničarskijim mogućim strankama kao što su Forza Nuova i Casa Paund, plaši jug Italije najezdom imigranata koji oduzimaju posao Talijanima. Sjevernoligašima više nisu neprijatelji oni koji žive na jugu Apeninskog poluotoka, već oni koji su još južnije. Evo, plašenjem se mogu uhljebiti samo oni koji plaše, jer će ući u parlamente, ali zaplašeni će ostati na istome.

Desničarski pokreti (no, ako pogledamo njihov program koji govori o nacionaliziranju svega i svačega, te uvođenju narodne vojske obvezne za sve, onda vidimo da je takav program provođen i u državama s komunističkim režimima) imaju sljedbenike među nižeobrazovanim življem kojem je sve što je strano zapravo neprijateljsko. Ksenofobične stranke ipak ne mogu privući većinu birača.    

>>'Hrvatsku ne treba brinuti tko je ljevica, a tko desnica, već tko je onaj tko želi provesti reforme'

>>Idealističku luč više ne nosi ljevica. Desnica ima odgovore na izazove koje postavlja novo doba

Rezultati

39,4 posto glasova 
dobili su bečki socijaldemokrati, 4,9 posto gubitak SPÖ-a u odnosu na prošle izbore  

32,3 posto glasova dobila je desničarska stranka FPÖ,  6,5 posto dobio je FPÖ-a u odnosu na prošle izbore       

Ekstremno desne stranke imaju uzlet od Grčke do Norveške

Sjeverna liga  -  U Italiji postoji ksenofobična Sjeverna liga čelnika Mattea Salvinija, ali i pokreti Nova snaga, Trobojni plamen, Kuća Pound... Svi zajedno ne dolaze do 20%.

Nacionalna fronta -  U Francuskoj Nacionalna fronta čelnice Marine Le Pen sve je jača i na europskim izborima prošle godine dobila je 24,85% glasova te postala prvom strankom u državi

Jobikk -  Pokret za bolju Mađarsku (Jobbik) izjasnio se kao nacistički i na europskim izborima dobio 14,6%, a na mađarskim parlamentarnim 20% glasova

Pravi Finci - U Finskoj je stranka Pravi Finci na ovogodišnjim parlamentarnim izborima dobila 17,7% glasova. Sličan uspjeh polučila je i norveška Stranka napretka.     

Zlatna zora - U Grčkoj neonacistička stranka Zlatna zora već drugi put ulazi u parlament, a krajnje desna stranka Nezavisni Grci koalira s lijevom Syrizom      

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
 • AAlien:

  Do kada će nas uporno plašiti baukom(ne Orsatom) fašizma? Što god napraviš kontra liberalno neokapitalističke ujudurme smatra se fašizmom. Ako si protiv da gayevi usvajaju djecu, fašist, ako si protiv degeneracije pozitivnog naslijeđa(obitelji, morala) - fašist, ako si protiv popularizacije ... prikaži još!e kojekakvih pomodnih trendova - fašist, ako se zalažeš za očuvanje Europe na krščansko-prosvjetiteljskim temeljima - fašist, ako si protiv nasilnog mijenjanja demografije - fašist, ako se boriš za svoje interese(Mađari) kontra velike nemani koja danas vlada zapadom - fašist. Toliko su isprostuirali tu riječ da je izgubila značenje i danas služi samo za ugnjetavanje političkih neistomišljenika. Možda je vrijeme da više kažemo - DOSTA!

 • Avatar Abcd....
  Abcd....:

  Libtardi i leftardi ne kuze da ce oni biti prvi na udaru ovim ilegalcima. Kada ih ilegalci napadnu treba samo kokice i pivo u ruke i uzivati. Ne treba im niti malo pomoci kada im ovi pocnu sjeci glave.

 • Deleted user:

  Sve dok svi komunistički zločinci ne iziđu pred lice pravde neće biti mira ni blagostanja!