Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Beč traži objašnjenje od Ljubljane

04.06.2008.
u 23:51

Austrijski ministar za okoliš Josef Proell zatražio je u srijedu od Slovenije objašnjenje zašto ga nije točno izvijestila o kvaru u nuklearnoj centrali Krško, prenosi agencija France presse.

Kako navodi Proell, Ljubljana je o kvaru u pimarnom sustavu hlađenja centrale izvijestila kao o "vježbi", a ne o stvarnom kvaru.

"To ozbiljno dovodi u pitanje naše povjerenje u slovenski sustav uzbunjivanja", rekao je u priopćenju istaknuvši da će zatražiti da se o tome pitanju raspravlja na idućem Vijeću ministara EU koje će se u četvrtak održati u Luxembourgu.

Bivši populistički vođa Joerg Haider, guverner Koruške, pokrajine koja graniči sa Slovenijom, zatražio je pak da se centrala koju zajedno koriste Slovenija i Hrvatska, zatvori. Europska komisija je u srijedu oglasila europski sustav uzbunjivanja nakon kvara u elektrani Krško zbog kojeg je zaustavljen rad centrale.

Glasnogovornica slovenskog predsjedništva EU u Bruxellesu Maja Kocijančić izjavila je da otkriveno curenje nije "opasno za stanovništvo i za okoliš".

Centrala u Krškom, 120 km južno od Ljubljane, sagrađena je 1983. i proizvodi 20 posto električne energije koju troši Slovenija i 15 posto energije koju troši Hrvatska, navodi France presse.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije