Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Badija - fra Jozina 'Sveta Helena'

25.04.2009.
u 18:54

Kad se kaže da “Bog piše ravno krivim slovima”, onda to (pogotovo za vjernika) znači da se prepušta nevidljivoj Božjoj volji, svojevrsnoj ruci sudbine, tj. nevidljivom usudu koji treba pomiriti njegovu sadašnju nepravednu situaciju s nekom budućom, koja je nužno bolja i pravednija. Kad neki svećenik kaže da “Bog piše ravno krivim slovima”, to znači da on još čvršće od običnog vjernika vjeruje da je na djelu isključivo volja Božja, a da je ono što mu se dogodilo ili događa isključivo produkt goleme nepravde i nesklonosti. Bilo svjetovnih ili crkvenih, tj. duhovnih struktura.

Božji krasopis
Jedan od najkarizmatičnijih svećenika Crkve u Hrvata, hercegovački franjevac fra Jozo Zovko, imao je dosad priliku u životu dvaput iskusiti taj “Božji krasopis”. Prvi put prije točno 28 godina, kada su mu jednoga užarenog lipanjskog hercegovačkog dana dotrčala uplašena djeca i rekla da su vidjela, ni manje ni više, nego Majku Božju. Ta Majka Božja danas je poznata kao Gospa Međugorska, koja je u to malo hercegovačko selo privukla na milijune ljudi zahvaljujući upravo onome trenutku u kojemu je međugorski župnik fra Jozo Zovko povjerovao djeci da su zaista doživjela nadnaravno iskustvo. Uslijedio je krvavi progon.

Fra Jozo Zovko uhićen je i pritvoren, a sva javnost, mediji i Crkva bili su s jedne strane, a fra Jozo i vidjelice s druge. I on i djeca maltretirani su danima i mjesecima i nagovarani da odustanu od onoga što su si uvrtjeli u glavu, ali nije išlo. Kada su komunističke vlasti vidjele da je fra Jozo izabrao radije iracionalno mučeništvo i da je ono počelo rasti u neviđeno herojstvo i multiplicirajuću svjetsku popularnost, povukle su se i omogućile i fra Jozi i djeci vidjelicama i međugorskom svetištu da idu svojim putem.

Međutim, upravo razvoj toga puta htio je da se sudbina fra Joze ispreplete s biskupskom negacijom Međugorja. Prvo se sudario s autoritetom mostarskoga biskupa Pavla Žanića, a kasnije s još većom tvrdoćom njegova nasljednika mons. Ratka Perića. Svi protivnici Međugorja, kako s komunističkog tako i crkvenog vrha, bili su sretni kada je fra Jozo udaljen iz međugorske župe, no on se smjestio u nedaleki Široki Brijeg, koji je postao nezaobilazna točka u itinereru svakog međugorskog hodočasnika. I dok su se na međugorskom Brdu ukazanja klanjali Gospi i klečali na usijanom hercegovačkom kamenu, isto su tako i na Širokom Brijegu klečali pred fra Jozom, žmirećki čekajući polaganje njegovih ruku na glave, koje su dolazile iz SAD-a, Filipina, Brazila... cijeloga svijeta.

Istodobno, fra Jozo bio je spokojan i putovao je tim istim cijelim svijetom šireći svoju istinu o Međugorju. Zapravo, fra Jozo je, tvrde znalci, svijetom nosio Međugorje u sebi i to je bila ona kvaliteta koja ga je razlikovala od svih ostalih međugorskih svećenika i štovatelja (izuzev fra Slavka Barbarića).

Snaga Međugorja
Crkva, kažu ti isti znalci, sa svojim neposlušnicima i svakim čija se kralježnica ne želi savijati pred nepogrešivošću autoriteta postupa navodno rigidnije nego ijedna svjetovna institucija. Oni koji su se drznuli zaplivati “uzvodno” iskusili su siromaštvo i jad najzabitijih župa, gotovo potpuno isključivanje iz internoga zajedništva i posvemašnju izolaciju. Samo najjači među svećenicima uspjeli su tu izolaciju i takav progon prihvatiti kao blagoslov i nastaviti dalje normalno funkcionirati.

Udaljavanje fra Joze Zovka iz njegove Hercegovine na otok Badiju nije ništa drugo nego pokušaj njegove totalne izolacije. Netko je procijenio da bi nekadašnji sportski centar Badija, koji je vraćen zadarskim franjevcima, a koji su ga ustupili hercegovačkima, trebao biti fra Jozina “Sveta Helena”, na kojoj bi se, poput Napoleonovih, nasukale njegove ideje o pokoravanju cijeloga svijeta. No u njegovu slučaju ne sabljom i puškom, nego Gospinom porukom iz Međugorja. Ali, možda su se preračunali, jer je fra Jozo od onih tipova koji ne samo što znaju kako “Bog piše ravno krivim slovima” nego i zašto to čini. Pa i dalje noseći Međugorje u sebi, najavljuje svoj povratak u crkvenu i inu javnost, baš kao što je to svojedobno učinilo Crkvi nesklono komunističko vrijeme.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije