Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
treći maj

Bačić: Vlada nije dala jamstvo pod ucjenom i prijetnjom

bacic
Goran Stanzl/Pixsell
03.11.2010.
u 16:18

Vlada je odgovorna za nastalu situaciju. Ali pogoni neće preživjeti jednokratnim naknadama i odgađanjem bilo kakvog ozbiljnog restrukturiranja gubi se i šansa da tvrtke prežive - kaže Vesna Pusić.

Nedopustiva je izjava predsjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU da je zločin davanje jamstva 3. maju i da je nedopustivo da je Vlada ta jamstva dala pod ucjenom i pritiskom Grada Rijeke - izjavio je glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić.

- Možemo se upitati zašto takvu izjavu nije dala onog dana kada je gradonačelnik Rijeke najavio da će, ako Vlada ne da jamstva, to učiniti Grad Rijeka. Prema tome, ova je današnja izjava V. Pusić politikantska jer je u protivnom mogla ovako reagirati i na Obersnelovu najavu - kazao je Bačić dodavši da V. Pusić i te kako zna da ono što ne može Vlada ne može niti jedna druga jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj jer to je dio postupka koji smo potpisali u pretpristupnim pregovorima.

Podsjetio je da je premijerka Jadranka Kosor objasnila da Vlada nije dala avansno jamstvo pod pritiskom, ucjenom i prijetnjom da će to učiniti Grad Rijeka. Baš obrnuto - Vlada je dugo vremena razmatrala mogućnosti da se daju jamstva za dva ugovorena broda u 3. maju - nastavio je Bačić.

Zločin pak ne može biti nešto što nije u suprotnosti sa zakonima RH pa Vladino davanje ovih jamstava, čime je osigurana zaposlenost tri tisuće škverana i omogućeno mirno restrukturiranje i privatizacija brodogradilišta, ne može biti zločin.

Dapače, ta je Vladina odluka na tragu neophodnog i potrebnog mira u 3. maju. Vladina su jamstva dana za brodove koji su ugovoreni prije nego je Europska komisija dala i utvrdila mjerila u pregovaračkom poglavlju koje se odnosi na tržište pa je tu mogućnost Vlada iskoristila.

Za Vesnu Pusić dileme nema. Vlada je imala vremena da izradi planove restrukturiranja brodogradilišta od 2006. godine. Ali nije! A EK je mjerila, koja brane primanje narudžbi, kaže Pusić, dok se ne napravi plan restrukturiranja dao tek sada, četiri i pol godine nakon.

- Vlada je odgovorna za nastalu situaciju i očito se tako i osjeća jer u suprotnom ne bi reagirala kako je reagirala. Ali pogoni neće preživjeti na jednokratnim naknadama, a odgađanjem bilo kakva ozbiljnog restrukturiranja gubi se i šansa da tvrtke prežive - kaže Pusić.

Ovakvim činom Vlade došli smo u opasnost da nastrada i naš globalni projekt - kraj pregovora i ulazak u EU što je za nas, kaže Pusić, pitanje izgradnje moderne države. No, nada se kako ćemo se, unatoč učinjenom, ipak "provući".

- Od 2006. čekalo se s restrukturiranjem brodogradilišta. Nakon toga mi ulazimo minutu prije 12 u ovakvu situaciju i to sigurno ne pridonosi vjerodostojnosti u pregovorima - dodala je.

Pusić je naglasila i kako cijeli europski proces ne može biti žrtva reagiranja na lokalnoj razini.

- O tome treba voditi računa - zaključila je Pusić.

Komentara 18

Avatar comparator
comparator
16:57 03.11.2010.

Vlasnik \"3 svibnja\" je Vlada R.H. i zato se pitam zašto se ne riješi tog balasta.Ionako potporu daje opoziciji koja ju nesmiljano kritizira.Na bubanj s tom i takvim koji se švercaju na grbaći hrvatskog radnika ,a direktori imaju plaće po dvijesto tisuča kuna.

OB
-obrisani-
17:00 03.11.2010.

Eh Bačiću lažove! I splitski škver ima ugovorene brodover prije nego je EK utvrdila mjerila isto kao i \"3. maj\" pa opet nema jamstava. Razlika je jedino u tome što je gradonačelnik Rijeke Obersnel jedan kompetentan i dobar političar pa je to izveo u stilu \"svaka čast!\", a gradonačelnik Splita je Kerum kojem nije toliko problem što \"do podne spava a popodne se trijezni\" nego u tome što je glup k\'o tepsija i totalno neposoban kao političar.........

PI
Pippo9
17:51 03.11.2010.

Bacic je dobro rekao,nije istina da je vlada dala ta jamstva pod pritiskom rijeke.Pusic prica stvari za koje ni sama ne zna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije