Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruski veleposlanik

Azimov: Rusija nije prijetnja Europskoj uniji

Anvar Azimov
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
23.05.2019.
u 21:42

Azimov je poručio da je „Rusija bliski partner EU-a” i zbog toga se nada ukidanju sankcija i otvaranju dijaloga s Unijom o bezviznom režimu za što smatra da će dovesti i do većeg posjeta ruskih turista Hrvatskoj.

Rusija nije prijetnja Europskoj uniji, a najvažniji zadatak ruske vanjske politike je obnova odnosa s Unijom i SAD-om, rekao je u četvrtak u Zagrebu ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov i pozvao na ukidanje sankcija Rusiji i jačanje rusko-hrvatskih odnosa.

Unija je od ožujka 2014. obnavljala sankcije Rusiji zbog ruskog pripojenja Krima i pomaganja proruskih pobunjenika na istoku Ukrajini.

"Nametnute sankcije Rusiji su neproduktivne i zbog njih najviše gubi Europska unija", rekao je Azimov u predavanju "Vanjska politika Rusije i rusko-hrvatski odnosi" koje je u palači Dverce organizirao Hrvatski diplomatski klub.

Podsjetio je da Europa još uvijek ovisi o ruskom plinu pa tako i Hrvatska koja je prošle godine uvezla preko dvije milijarde prostornih metara plina iz Rusije.

Azimov je poručio da je „Rusija bliski partner EU-a” i zbog toga se nada ukidanju sankcija i otvaranju dijaloga s Unijom o bezviznom režimu za što smatra da će dovesti i do većeg posjeta ruskih turista Hrvatskoj.

"Rusija nije prijetnja Europskoj uniji, ali nedostaje političke volje da se unaprijede odnosi", rekao je Azimov.

EU, ali i SAD odbijaju ukinuti sankcije sve dok Rusija ne počne poštovati sporazum iz Minska kojim je zaustavljen otvoreni rat na istoku Ukrajine, dok Azimov istovremeno poziva na obnovu odnosa Rusije s EU-om i SAD-om.

"Do glavnih sukoba dolazi zbog nerazumijevanja globalnog poretka. Rusija ne dopušta da joj se nameću pravila jedne zemlje, ali je obnova odnosa potrebna jer se s globalnim izazovima poput terorizma i ekstremizma potrebno zajednički suočiti", istaknuo je Azimov.

Azimov dodaje da su Rusiji u ovom trenutku "najbliži strateški partneri Indija i Kina" i u tom kontekstu je pozdravio jačanje hrvatsko-kineskih odnosa.

Za hrvatsko-ruske odnose kaže da bi trebali biti još bolji. Trgovinska razmjena Rusije i Hrvatske iznosi oko dvije milijarde eura, a ruski veleposlanik u Hrvatskoj smatra da bi minimalno trebala iznositi tri milijarde eura.

Azimov je rekao da nema alternative zbližavanju Europske unije s Rusijom i da je to zbližavanje "prirodan i logičan proces".

U palači Dverce se prije Azimova kratko obratio gradonačelnik Milan Bandić i pozdravio "napore Azimova za unaprjeđenjem odnosa Hrvatske i Rusije".

U znak prijateljstva s Rusijom, Bandić je najavio održavanje Dana Moskve u lipnju u Zagrebu, a u rujnu Dana Sankt Peterburga kako bi pokazao "djelić bogatstva i vrijednosti ruskih gradova".

Komentara 10

DU
Deleted user
23:36 23.05.2019.

ako se ponovo rodim to će bit akobogda Rosiya. to je zemlja ponosa,inteligenih stvorenja slavne proslosti i genija. tu je i prostranstvo od 11 vremenskih zona, petina globusa.predivnih ženskih stvorenja, ka u bajkama, iznad svega naobrazovanih i samosvjesnih. rusi živeve sa još mnogo domorodačkih naroda u harmoniji ; samo im je matrix par puta naštimava havariju al nije prošlo. rus je inače miroljubiv čovjek sa empatijom za sve, al i zvjerka ako mu staneš na žulj. oni su ka ogromni medo sa kamcake; jednostavno posebniji od drugih. vole svoja prosransva svoju slavnu historiju, kulturu i jako su pobožnj, uprkos što im je globalna elita započela prvi stupanj križanja sjemena.... u neku ruku sankcije su im čak dobro došle, a pogotovo ovim zemljama iz višegradske skupine, čak su i lukavi njemcia a još lukaviji jaustrijanci izprofitirali nad tim takozvanim ruskim sankcijama.

DU
Deleted user
05:46 24.05.2019.

Sankcije se neće skinuti dokle god Rusija vrši svoju glupu agresiju na Ukrajinu. Rusi su opet dozvolili da ih se uvuče u trku sa naoružanjem. To će im se obit od glavu kao nekad. Tamo ni izbjeglice ne žele živjeti. Ruse nitko neće napasti već će sami eksplodirati iznutra.

MX
Mister X
23:56 23.05.2019.

Anvar Azimov i pozvao na ukidanje sankcija Rusiji i jačanje rusko-hrvatskih odnosa. Bjednik koji pije puno Votke a što drugo ? Jeftino naivno suvišno i bezvezno lupetanje . Kao gle ovo Hrvatska može smije da mrdne da pisne ili da da se našali u smijeru vlastite politike ; prema Rusiji ... isto kao i svi ostali i zaostali sa i bez veznici NATO pakta + prijateli i ekonomski ovisnici , nemaju što poduzimati mjenjati sankcije prema Rusiji . Tek kad Bog i bataina ( nešto kao nekada Staljin ) Iz bijele Hiže ; ne kaže to i to ima da se vodi takova politika prema Rusiji a to je i dalje samo sankcije i prijetnje i optužbe i provokacije . To ostaje i traje . A evo živi bili i vidili snkcije če porestati prema Rusiji - na sveto Nikada . To je i onima sa jako malo mozga moralo več jednom postati sasvim jasno . Sankcije su indirektni garantirani uvod početak trečg svjetskog rata , provodbom moderne politike ponižavanaj izgaladnjivanja optuživanja provociranja nuklearno naoružanih dijelova svijeta kao protivnika Zapada .... Što če biti rezultat katastrofe ćovječanstva, jer se ne traže prava međuljudska riješenja negi Rakjete F16 a Rusi znaju samo još novih par tisuča jčih raketa i atomski donosi možda odgodu katastrofe za kasnije , ako ne dođe do zabune i loše procijena u pobjedu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije