Naslovnica Vijesti Hrvatska

Azimov: Rusija nije prijetnja Europskoj uniji

Azimov je poručio da je „Rusija bliski partner EU-a” i zbog toga se nada ukidanju sankcija i otvaranju dijaloga s Unijom o bezviznom režimu za što smatra da će dovesti i do većeg posjeta ruskih turista Hrvatskoj.
23. svibnja 2019. u 21:42 10 komentara 450 prikaza
Anvar Azimov
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Rusija nije prijetnja Europskoj uniji, a najvažniji zadatak ruske vanjske politike je obnova odnosa s Unijom i SAD-om, rekao je u četvrtak u Zagrebu ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov i pozvao na ukidanje sankcija Rusiji i jačanje rusko-hrvatskih odnosa.

Hrvatska - Rusija POSLOVNO POVEZIVANJE "Rusi su spremni investirati u Hrvatsku, ali odnosi moraju biti bolji"

Unija je od ožujka 2014. obnavljala sankcije Rusiji zbog ruskog pripojenja Krima i pomaganja proruskih pobunjenika na istoku Ukrajini.

"Nametnute sankcije Rusiji su neproduktivne i zbog njih najviše gubi Europska unija", rekao je Azimov u predavanju "Vanjska politika Rusije i rusko-hrvatski odnosi" koje je u palači Dverce organizirao Hrvatski diplomatski klub.

Podsjetio je da Europa još uvijek ovisi o ruskom plinu pa tako i Hrvatska koja je prošle godine uvezla preko dvije milijarde prostornih metara plina iz Rusije.

Azimov je poručio da je „Rusija bliski partner EU-a” i zbog toga se nada ukidanju sankcija i otvaranju dijaloga s Unijom o bezviznom režimu za što smatra da će dovesti i do većeg posjeta ruskih turista Hrvatskoj.

Anvar Azimov poboljšanje situacije Azimov: Glavni naglasak Sberbanka na daljnjoj stabilizaciji Agrokora

"Rusija nije prijetnja Europskoj uniji, ali nedostaje političke volje da se unaprijede odnosi", rekao je Azimov.

EU, ali i SAD odbijaju ukinuti sankcije sve dok Rusija ne počne poštovati sporazum iz Minska kojim je zaustavljen otvoreni rat na istoku Ukrajine, dok Azimov istovremeno poziva na obnovu odnosa Rusije s EU-om i SAD-om.

"Do glavnih sukoba dolazi zbog nerazumijevanja globalnog poretka. Rusija ne dopušta da joj se nameću pravila jedne zemlje, ali je obnova odnosa potrebna jer se s globalnim izazovima poput terorizma i ekstremizma potrebno zajednički suočiti", istaknuo je Azimov.

Azimov dodaje da su Rusiji u ovom trenutku "najbliži strateški partneri Indija i Kina" i u tom kontekstu je pozdravio jačanje hrvatsko-kineskih odnosa.

Veleposlanik Ruske federacije u RH, Anvar Sarvarovič Azimov plin Azimov: 'Rusija je zainteresirana da Hrvatska uvijek bude sigurna država'

Za hrvatsko-ruske odnose kaže da bi trebali biti još bolji. Trgovinska razmjena Rusije i Hrvatske iznosi oko dvije milijarde eura, a ruski veleposlanik u Hrvatskoj smatra da bi minimalno trebala iznositi tri milijarde eura.

Azimov je rekao da nema alternative zbližavanju Europske unije s Rusijom i da je to zbližavanje "prirodan i logičan proces".

U palači Dverce se prije Azimova kratko obratio gradonačelnik Milan Bandić i pozdravio "napore Azimova za unaprjeđenjem odnosa Hrvatske i Rusije".

Anvar Azimov Ruski veleposlanitk Azimov zadovoljan situacijom u Agrokoru, ruske kompanije prate Inu

U znak prijateljstva s Rusijom, Bandić je najavio održavanje Dana Moskve u lipnju u Zagrebu, a u rujnu Dana Sankt Peterburga kako bi pokazao "djelić bogatstva i vrijednosti ruskih gradova".

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Deleted user:

    ako se ponovo rodim to će bit akobogda Rosiya. to je zemlja ponosa,inteligenih stvorenja slavne proslosti i genija. tu je i prostranstvo od 11 vremenskih zona, petina globusa.predivnih ženskih stvorenja, ka u bajkama, iznad svega naobrazovanih i samosvjesnih. rusi žive ... prikaži još!ve sa još mnogo domorodačkih naroda u harmoniji ; samo im je matrix par puta naštimava havariju al nije prošlo. rus je inače miroljubiv čovjek sa empatijom za sve, al i zvjerka ako mu staneš na žulj. oni su ka ogromni medo sa kamcake; jednostavno posebniji od drugih. vole svoja prosransva svoju slavnu historiju, kulturu i jako su pobožnj, uprkos što im je globalna elita započela prvi stupanj križanja sjemena.... u neku ruku sankcije su im čak dobro došle, a pogotovo ovim zemljama iz višegradske skupine, čak su i lukavi njemcia a još lukaviji jaustrijanci izprofitirali nad tim takozvanim ruskim sankcijama.

  • herold:

    Sankcije se neće skinuti dokle god Rusija vrši svoju glupu agresiju na Ukrajinu. Rusi su opet dozvolili da ih se uvuče u trku sa naoružanjem. To će im se obit od glavu kao nekad. Tamo ni izbjeglice ne žele živjeti. ... prikaži još! Ruse nitko neće napasti već će sami eksplodirati iznutra.

  • danijelrukavina4:

    Rusija je oduvijek pripadala Europi. Nadam se da će predsjednik Putin ipak naći nasljednika koji će uspjeti sa započetom demokratizacijom Rusije. Moje je mišljenje da bi trebao pripremati Hodorkovskog za svoga nasljednika. Koliko god se predsjednik Putin činio ovakav ili ... prikaži još!i onakav ( pročitao sam dosta knjiga o njemu), ipak mislim da je u duši demokrat. Rusija može dati ogroman doprinos Europi, a isto tako Europa može dati doprinos Rusiji. Mislim da je jedini put daljnja demokratizacija i jačanje demokratskih standarda. Na nogometnom prvenstvu smo vidjeli koliko je prijateljstvo Rusije i Hrvatske veliko. Rusija i Ukrajina moraju riješiti svoje probleme. Europa im mora pomoći da ih riješi, na obostrano zadovoljstvo.