Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Autoceste opet u jednoj tvrtki, HAC-ONC više ne postoji

Konzultanti su preporučili spajanje HAC-ONC-a s HAC-om koji je udio Autocesta Rijeka – Zagreb u HAC-ONC-u otkupio za 43 milijuna kuna
15. studenoga 2017. u 08:06 29 komentara 6150 prikaza
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Za 15 dana prestaje postojati tvrtka Hrvatska autoceste – Održavanje i naplata cestarine (HAC-ONC). Na skupštini Hrvatskih autocesta (HAC) u ponedjeljak je, naime, donesena odluka o pripajanju HAC-ONC-a toj tvrtki pa će se tako održavanje autocesta i naplata cestarine od 1. prosinca ove godine ponovno vratiti pod krov matičnog HAC-a. HAC-ONC je nastao spajanjem djelatnosti održavanja i naplate cestarine HAC-a i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) prije četiri godine u sklopu plana restrukturiranja državnih tvrtki koje upravljaju autocestama i pripreme za njihovu monetizaciju.

požar pirovac autocesta Otpremnine HAC nudi radnicima i do 200.000 kuna da sami odu

HAC-ONC je tako od 2014. za ARZ i HAC održavao autoceste i obavljao naplatu cestarine, a te dvije tvrtke za to su mu plaćale naknadu, godišnje oko 700 milijuna kuna.

Nova Vlada - novi plan

Plan bivše Vlade Zorana Milanovića i tadašnjeg ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića bio je da se problem prezaduženih HAC-a i ARZ-a riješi davanjem autocesta u koncesiju. Od toga su odustali zbog otpora javnosti pa su smislili plan B – inicijalnu javnu ponudu (IPO) HAC-ONC-a.

No od toga na kraju nije bilo ništa jer se u međuvremenu promijenila vlast. Novi ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i Vlada Andreja Plenkovića odlučili su se za drugi način rješavanja problema prezaduženih autocesta – restrukturiranje i refinanciranje tih dugova i restrukturiranje cestarskih tvrtki.

Konzultanti koje su za to angažirali zaključili su da postojanje HAC-ONC-a nema smisla jer ta tvrtka nije rezultirala efikasnijim sustavom održavanja i naplate cestarine i nije dovela do ušteda.

Stoga su preporučili njeno spajanje s HAC-om koji je pak udio ARZ-a u HAC-ONC-u otkupio za 43 milijuna kuna.

Do kraja ovog mjeseca tako će svi radnici HAC-ONC-a biti prebačeni u HAC, a do kraja godine njih bi u toj spojenoj tvrtki trebalo biti oko 200 manje nego sada. Naime, u tijeku je otpuštanje viška radnika u HAC-u i HAC-ONC-u putem poticajnih otpremnina. Interes za odlazak iz tvrtke iskazalo je oko 230 radnika, dok je plan bio da do kraja godine ode njih 130. No naši sugovornici kažu da će poticajne otpremnine ipak dobiti svi oni koji su se prijavili, a za koje se procijeni da ne trebaju tvrtki i da bi trošak njihovih plaća bio skuplji od otpremnina koje će prosječno iznositi oko 130.000 kuna neto. Stoga se računa da će u ovom prvom krugu HAC napustiti oko 200 ljudi. Ukupno bi kroz cijeli program restrukturiranja do 2020. iz HAC-a trebalo otići 700 do 900 radnika pa bi se tako njihov ukupan broj sveo na 2100 do 2300.

Zdravko Marić U Londonu prodaju obveznicu Marić traži 900 milijuna eura jeftinog kredita za autoceste

U HAC-ONC-u su nam kazali da je kod njih interes za odlazak iskazalo 211 radnika te imaju spreman novac za otpremnine za sve njih. No objašnjavaju da će uz otpremnine otići ipak samo oni za koje se pokaže da radni procesi neće zbog toga ispaštati. Stoga će svi šefovi, kadrovska služba i druge nadležne službe odlučiti koji je radnik potreban, a koji nije. U HAC-u je pak interes za odlazak iskazalo 20-ak radnika. Sredstva za otpremnine su osigurana iz zajma Svjetske banke u iznosu od 4,7 milijuna eura.

Svima otpremnina

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić kaže da je osnivanje HAC-ONC-a imalo smisla u sklopu priprema za davanje autocesta u koncesiju.

– No sad ima smisla jedino spajanje ARZ-a, HAC-a i HAC-ONC-a u jednu tvrtku kako bi se centralizirala sve sredstva jer sad curi na sve strane – govori Stanić koji se zalaže da se u jednu tvrtku spoje sve državne cestarske firme. On se zalaže i da svaki radnik koji želi otići dobije otpremninu.

VIDEO: Juncker šalje puse Plenkoviću

Tomislav Rosandić Nije sukob interesa Zbog apsurdnog zakona Rosandić ne može biti šef HAC-a Modernizacija i restrukturiranje Savjetnike za ceste platit ćemo 5,5 milijuna eura Luka Ploče Čvor Čeveljuša Luka Ploče od danas ima novi prilaz
WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Bubalamala:

    Podijeliti će otpremnine i otpustiti 200 djelatnika a u tišini i iza leđa namjestiti 300 podobnih !

  • nogogaz:

    Balkanska tradicija. Uskoro novo poskupljenje.....

  • bljak007:

    I sad tih 200 na burzu rada, pa ti narode plaćaj.