Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bečka Adria GmbH nudi nagodbu hrvatskoj vladi

Austrijska tvrtka na sudu u Haagu od Hrvatske traži 80 milijuna eura odštete

06.11.2008.
u 13:26

BEČ - Bečka tvrtka Adria Beteiligungs GmbH koja u postupku arbitraže pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Den Haagu potražuje 80 milijuna eura od Hrvatske zbog nezakonitog prekida ugovora kojim je Hrvatska lutrija (HL) 1993. godine jednostrano raskinula partnerstvo, ponovno nudi nagodbu hrvatskoj vladi.

Svi naši pokušaji da se nagodimo s hrvatskom vladom u čijem je vlasništvu Hrvatska lutrija oko izgubljene dobiti koju smo mogli ostvariti u posljednjih 15 godina, bili su dosad bezuspješnim, kazala je Večernjem listu glasnogovornica bečke tvrtke Gerlinde Wambacher-Culik.

Dodala je da je Adria Beteiligungs GmbH, preko hrvatskog Veleposlanstva u Austriji, 7. listopada ove godine ponovno uputila pismo premijeru Ivi Sanaderu u kojem hrvatskoj Vladi nudi nagodbu. U arbitraži austrijska tvrka se poziva na međudržavni Ugovor o zaštiti ulaganja koje su potpisale Hrvatska i Austrija i prema kojemu je Hrvatska dužna isplatiti štetu koju je austrijskom ulagaču načinila državna tvrtka HL.

Wambacher-Culik je izjavila da je Arbitražni sud u Den Haagu u kolovozu ove godine potvrdio svoju nadležnost u postupku arbitraže oko nastalog austrijsko-hrvatskog spora i obznanio terminski kadendar procesuiranja.

Na ročištu zakazanom u drugoj polovici srpnja iduće godine u Den Haagu će biti saslušani predstavnici obiju strana, i taj će postupak trajati dva tjedna, istakla je glasnogovornica tvrke Adria napomenuvši da će nakon toga u kolovozu 2009. biti održana zaključna rasprava i pasti konačna i odmah u 142 države svijeta izvršna odluka, na koju se niti jedna strana u sporu neće imati više pravo žaliti.

Upozorivši Hrvatsku na rizik kojim se izlaže zbog 80 milijuna eura u godini priprema za njeno članstvo u Europskoj uniji, austrijak tvrka zaključuje kako RH na izbor ima dvije mogućnosti: prihvatiti nagodbu s Adriom i dogovorno rješiti spor čime bi si stvorila još jednog lobistu za hrvatske interese kod službenog Beča i Bruxellesa ili čekati na odluku Arbitražnog suda u Den Hagu, koja bi mogla posredno blokirati njen ulazak u EU do ispunjenja svih preuzetih obveza.

Ugovorom o 'joint venture' skopljenom 1990. godine Hrvatskoj lutriji je austrijska tvrtka isporučila 698 aparata za kockanje i igre na sreću čija dobit se dijelila. Kako je HL jednostrano raskinuo ugovor 1993. godine Adria Beteiligungs je pokrenula spor te je HL već izgubio 3,6 milijuna odštete za povrat kapitala uloženog u vidu aparata za kockanje koji su ostali u hrvatskom vlasništvu.

S obzirom da HL nikada nije vratio aparate, Austrijanci od Hrvatske potražuju i 80 milijuna eura odštete zbog izgubljene dobiti koju su, kako tvrde, mogli ostvariti u posljednjih 15 godina.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije