Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objavili dijelove optužnice

Australskim medijima 5,2 milijuna kuna kazne zbog slučaja kardinala Georgea Pella

George Pell
Foto: MARK DADSWELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
04.06.2021.
u 07:14

Medijima je bilo zabranjeno izvještavati o procesu i presudi iz 2018. godine kako ona ne bi utjecala na drugo suđenje, kasnije odbačeno

Australski sud u petak je odredio da dvanaest medijskih tvrtki mora platiti ukupno 1,1 milijun australskih dolara kazne zbog objave dijelova optužnice protiv bivšeg vatikanskog rizničara Georgea Pella za seksualno zlostavljanje djece.

Kardinala Pella, bivšeg vatikanskog rizničara i nekadašnjeg savjetnika pape Franje, porota je u prosincu 2018. osudila za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka u katedrali u Melbourneu 1996. godine. Australski Visoki sud u travnju prošle godine jednoglasno je poništio tu presudu.

Medijima je bilo zabranjeno izvještavati o procesu i presudi iz 2018. godine kako ona ne bi utjecala na drugo suđenje, kasnije odbačeno.

Dio australskih medija ipak je pisao o slučaju, te se 12 medija i 18 novinara zbog toga koncem prošle godine našlo na optuženičkoj klupi.

Nakon što je država pristala odbaciti sve optužbe protiv novinara i urednika, dvanaest medija, većinom u vlasništvu tvrtke Nine Entertainment Co i News Corpa Ruperta Murdocha, u veljači ove godine priznalo je krivnju za kršenje naredbe o zabrani otkrivanja informacija iz procesa.

Sudac Visokog suda savezne države Viktorije John Dixon u petak je donio presudu ustvrdivši kako su medijske kuće "ugrozile naredbu o zabrani umanjujući njezin smisao ili učinkovitost izvještavajući suprotno njezinim odredbama".

Prije nego je poništena presuda protiv njega, Pell je u zatvoru proveo više od godine dana, kao do sad najviši dužnosnik katoličke crkve zatvoren pod optužbom za seksualno zlostavljanje djece.

Sudac Dixon u petak je kazao kako ne prihvaća obranu medijskih kuća da su zabranu prekršile u iskrenom uvjerenju da njihov način izvještavanja nije suprotan odredbama zabrane.

Među optuženima su Sydney Morning Herald, Australian Financial Review, radiostanice 2GB i Channel Nine, a najvišu zbirnu kaznu, u visini 450 tisuća australskih dolara (oko 2,1 milijun kuna), mora platiti list The Age u vlasništvu Nine Entertainmenta, dok portal news.com.au News Corpa mora za samo jedan online članak platiti kaznu od 400 tisuća australskih dolara (oko 1,9 milijun kuna). Nine Entertainment i australska podružnica News Corpa nisu odmah bili dostupni za komentar.

VIDEO Rimac predstavio Neveru

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije