Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabavna elektronika

Audiofili dokazali prijevaru: u skupom uređaju sakriven jeftini

Oppo2
Foto: Tvorničke slike/MAK
1/3
25.01.2010.
u 18:02

Jedina je razlika, ne računajući vanjski izgled kutije, bila u naljepnici THX koju jeftiniji model nema. Istina je da je s THX-om zapravo radio proizvođač "jeftilena"!

Na slici su dva reproduktora Blu-ray videodiskova. Gornji srebrni je Lexicon BD-30, a donji antracitni je Oppo BDP-83. Osim u boji, razlika je jedino u cijeni. Tehničke razlike nema, a mala interna anketa temeljena na ukusu ispitanika pokazala je da se ljudima crni više svidio od srebrnoga.

Da se u srebrnoj kutiji za sedam puta više novca prodaje do zadnjeg vijka i zalemljene kapi lema identičan proizvod, ustanovio je internetski SV magazin Audioholics. Njegovi su recenzenti na nedavnoj lanjskoj izložbi CEDIA Expo u Atlanti posumnjali zbog rasporeda upravljačke dugmadi, a posebno utičnica na stražnjoj ploči, što je dalo naslutiti da proizvod po imenu Lexicon ambalažu naplaćuje 3000 dolara.

Da sve ne ostane samo na zaprepaštenom pogledu, nisu bili lijeni nego su mjerili sve što se dalo izmjeriti. Rezultati su bili identični. Ne računajući dizajnerske trice, Lexicon je imao samo jednu stvar više: logo standarda reprodukcije zvuka u kinima THX. Prije nego su rezultate objavili Audioholicsi su Lexiconu poslali sve rezultate i zaključke zatraživši komentar. Ukratko, nijednu tvrdnju nisu opovrgnuli, nego su se nahvalili certifikatom THX.
Za ljubav istine, Graham McKenna iz THX-a objasnio je Audioholicsima da su s Oppom, proizvođačem znatno jeftinijega uređaja, radili na popravljanju kvalitete reprodukcije. Oppo taj logo nije stavio na svoj proizvod.

Kupci, pazite! Takva se igra nije odigrala ni prvi niti posljednji put.

Ključne riječi

Komentara 4

MA
maklin
08:44 26.01.2010.

Ne možemo mi kupci paziti, nitko meni neće dati prije kupnje da otvorim proizvod. Tu je naša inspekcija, inspektorat, ali pošto ti ljudi više vremena utroše na sjedenje u uredu, ispijanje fine \"kafice\" onda nemamo šta drugo za očekivat nego preplavljeno tržište sa robom nultog standarda. Sav svjetski šljam koji ne valja ima Hrvatsko tržište da se proda.

Avatar kos
kos
12:21 26.01.2010.

Tko će otvoriti temu o masovnoj prevari pri kupnji DIGITALNOG resivera prodaju nam SMEĆE i to po kojoj cijeni.Mi u primorskogoranskoj županiji smo popušili jer smo prvi koji vršimo promjene signala a ostle županije koji dolaze na red trebalo bii na vrijeme upozoriti na hr MAFIJU.Moj savijet kupujte ali ne u Hrvatskoj,npr. skart kabel jučer je koštao i do 30 kuna stvarna cijena od5 do 8 kn.resiver koji je bio 150 sad je preko 300kn.Tv aparat je poskupio oko30 do 40%.Moj savijet dobro se pripremite.

Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
18:02 26.01.2010.

Malo tehnicke kulture ili savjet nekog prijatelja koji, zna je dovoljno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije