Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROZVAO ZBOG LICEMJERJA

Assad iz razrušene Sirije prkosi Zapadu četvrtim mandatom

Syria holds presidential elections
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
27.05.2021.
u 21:47

Lekcije nam dijele oni koji su uime demokracije naoružavali i financirali teroriste da unište našu kulturu, kaže sirijski predsjednik

“Stavovi i mišljenja zapadnih zemalja o predsjedničkim izborima u Siriji za mene ništa ne vrijede jer me nije briga što misli Zapad, već što misli moj narod. Zapad je licemjeran. U ime demokratizacije Sirije financirao je i naoružavao teroriste te ih slao da ubijaju sirijski narod, uništavaju našu kulturu i civilizaciju i razore naše zajedništvo, a sada bi nam dijelilo lekcije o demokraciji”, kazao je 55-godišnji sirijski predsjednik Bashar al-Assad nakon što je, u pratnji svoje supruge Asme, jučer glasao u gradu Dumi udaljenom 10 kilometara od središta Damaska.

Kontrolira 70% teritorija

Assad je odgovorio na optužbe svojih oponenata (SAD-a, Francuske, Velike Britanije i Njemačke) koji tvrde da su izbori prijevara te da nisu ni slobodni ni pošteni, dijelom i zato što su održani na 70 posto teritorija Sirije koja je pod kontrolom režima. Veliki broj sirijskih izbjeglica u Libanonu, Jordanu i Turskoj već je glasao jer izvan Sirije glasanje traje tjedan dana. Slučajno ili ne, Assad je glasao u Dumi koja je postala simbol otpora nakon što su Francuska i SAD, na temelju lažnog izvješća Bijelih kaciga o kemijskom napadu režima na taj grad, bombardirale Siriju.

Syria holds presidential elections Syria's President Bashar al-Assad and his wife Asma leave a polling station after casting their votes in the country's presidential elections, in Douma, Syria May 26, 2021. REUTERS/Kinda Makieh NO RESALES. NO ARCHIVES STRINGER
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Isto tako, Duma je godinama bila jedno od najvećih uporišta oružanih skupina u Istočnoj Guti u Damasku, a vladine snage su ponovno uspostavile kontrolu nad tim gradom u proljeće 2018. Od ranih jutarnjih sati tisuće Sirijaca preplavile su birališta kako bi glasale za predsjednika države. Uz aktualnog predsjednika Bashara al-Assada, Ustavni sud prihvatio je još dvije kandidature: Abdulaha Saluma Abdulaha i Mahmuda Ahmada Maraja. Jedan od protukandidata aktualnog predsjednika Assada je Ahmad Maraj iz Damaska, opozicionar koji želi demokratske promjene bez nasilja, dok je drugi protukandidat Salum Abdulah prethodno bio ministar i zastupnik u parlamentu. Izborni zakon uvjetuje da kandidati za predsjednika mogu biti samo osobe koje u Siriji žive najmanje posljednjih 10 godina, što isključuje sve oporbenjake u egzilu.

Pod sloganom svoje kampanje, “Radom do nade”, Assad ide po četvrti sedmogodišnji mandat, a očekuje se da će dobiti više od 90 posto glasova. Sirija je ušla u 11. godinu građanskog rata, a iako je većina teritorija pod kontrolom Assada, rat još nije okončan jer uz provinciju Idlib u kojoj se nalazi mnogo džihadista, Turska kontrolira veliki dio teritorija na sjeveru Sirije koji je bio pod kontrolom kurdskih snaga, kao i SAD-a koji ima i svoju vojnu bazu blizu granice s Irakom. Za rat koji je dosad odnio više od 400 tisuća života i raselio više od osam milijuna Sirijaca, nitko ne zna kada će i kako završiti jer svjetske i regionalne sile još slažu svoje ratne križaljke. Sirijci će glasanjem iskazati odanost sadašnjem predsjedniku Assadu koji je, bez obzira na sve, uspio očuvati cjelovitost Sirije. Početkom rata izvještavao sam iz Sirije i sa sigurnošću mogu reći da su Sirijci bili podijeljeni oko predsjednika Assada, pa čak i da je polovica bila protiv njega.

Saudijci o demokraciji

Međutim, pojavom tzv. Islamske države, koja je nemilosrdno ubijala i terorizirala neistomišljenike, Sirijci su stavljeni pred zid i imali su malo izbora, ili prihvatiti zapadnu “demokraciju” u kojoj bi dominirao ISIL ili “diktatora” Assada koji je svim Sirijcima, bez obzira na vjeru i naciju, jamčio jednaka prava. Redovitim održavanjem izbora Assad pokazuje da sirijske institucije funkcioniraju unatoč olujnim vremenima u kojima je sirijska ekonomija u kolapsu, obnova košta više od 960 milijardi eura, a zemlja je i pod velikim međunarodnim sankcijama zbog kojih, prema podacima UN-a, više od 80 posto sirijskih građana živi u siromaštvu.

Bashar al-Assad
Foto: SANA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Zbog takve situacije, mnogi izbjegli Sirijci ne žele se vratiti u Siriju jer ondje nema posla niti perspektive za život pa radije ostaju u izbjegličkim kampovima u Libanonu, Jordanu i Turskoj gdje mogu barem nešto zaraditi, a dobivaju i humanitarnu pomoć, što Assad smatra dijelom zapadne politike – osiromašiti zemlju kako bi se ispraznila.

Bashar al-Assad, oftalmolog po struci koji je školovanje završio u Francuskoj, prvi je put izabran za predsjednika na referendumu održanom 2000. , nakon smrti njegova oca Hafeza koji je Sirijom vladao 30 godina. Saudijci o demokraciji Zanimljivo je da najviše kritika na izbore u Siriji dolazi iz zemalja Zaljeva, koje su stvorile, financirale i naoružavale ISIL. Tragikomično je u medijima u S. Arabiji, Emiratima, Bahreinu..., najvećim saveznicima SAD-a, čitati da su ti izbori nedemokratski te da će na vlasti ostati diktator, kao da u tim zemljama cvate demokracija, pogotovo u Saudijskoj Arabiji gdje novinare ubijaju, komadaju i rastapaju u kiselini.

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
13:23 28.05.2021.

ČESTITAM OD SRCA.

Avatar superhik74
superhik74
17:55 28.05.2021.

Sve veliki "demokrati" na tzv. zapadu, a "demokracija" im je postavljanje diktatora (pravih diktatora tipa onog u Saudijskoj Arabiji ili Egiptu) vojnim udarima u kolonijama, dok kada narod nekog izabere po svojoj volji taj onda "prkosi" zapadu jer ne zeli rasprodati vlastite prirodne resurse za hrpu obojanih papira. Eto to je "zapadna demokracija" odnosno kolonijalizam koji vlada vec stoljecima. Dobro im je odgovorio Assad, birao je sirijski narod a ne zapadni oligarsi.

SI
sisavac
10:37 28.05.2021.

sirija prije izvana uvezenog rata je bila jedna od najboljih država u arapskom svijetu, sa najvećim slobodama za sve vjerske zajednice, a žene posebno. vi o nekakvom zločincu asadu ste pisali, a da nikad niste realno pogledali tko je on, i kakav je. spominjati neke sukobe, i žrtve, je smiješno, ako govorimo o arapskom svijetu, koji je uvijek bio i ostao podijeljen. ako ste asadu uveli sankcije zbog navodnih kršenja ljudskih prava (kojih prava?), a niste saudijcima koji su u ranom srednjem vijeku, onda znamo tko ste i kakvi ste vi. zapadu prkosi cijeli svijet, jer zapad prskosi drugima već stoljećima, opljačkao i uništio čitave civilizacije. što reći o tom zapadu koji je u svoje muzeje pospremio čak i nadgrobne kamene ploče sa groblja iz potlačenih zemalja, ukrao im sva blaga koja su imali.. zar nije sramota vidjeti u britanskom imperijalnom muzeju artefakte iz iraka, irana, afganistana, egipta, grčke... zar nije sramota diviti se oltaru u katedrali u sevilli, i znati da je svo to zlato oteto inkama, u krvi ugušenim pobunama... zapad se boji demokracije u arapskom svijetu, zato potiče nemire i surađuje sa diktatorima. zašto se nije dozvolio ustanak u bahrejnu, a u siriji se pomagao naoružavanjem 'oporbe'? zašto ne bi netko naoružao npr. njemački afd?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije