Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konačna odluka

Arbitražni sud: U prosincu presuda o granici između Hrvatske i Slovenije

Savudrijska vala
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
10.07.2015.
u 19:18

O objavi pravorijeka sredinom lipnja je spekulirao i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec

Odluka o ishodu arbitraže o granici između Slovenije i Hrvatske bit će objavljena sredinom prosinca. Iako su prve najave govorile da se presuda, koja je obvezujuća za obje strane, očekuje 'u proljeće ili rano ljeto', a onda je ipak pomaknuta prema zimi, arbitražni je sud u Haagu danas priopćio točni termin rješavanja graničnog spora.

O objavi pravorijeka sredinom lipnja je spekulirao i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kad je kazao da bi se moglo dogoditi da arbitražni sud odluku objavi tek nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj budući je arbitraža 'vruća tema u Hrvatskoj'. I taj je komentar došao nakon pisma arbitražnog suda, o kojem je Večernji prvi pisao, poslanom Ljubljani i Zagrebu, a u kojem su apostrofirane izjave slovenskog ministra kako ima neslužbene informacije da ce sud odlučiti u korist Slovenije te joj dati teritorijalni spoj s otvorenim morem, a zbog čega je i sud proveo internu istragu oko navodnog curenja tajnih informacija te upozorio da se ne komentira postupak koji je u tijeku.

Spor na Arbitražnom sudu, u kojem je Hrvatska zastupa stajalište da se granica u Savudrijskoj vali treba odrediti od ušća rijeke Dragonje crtom ekvidistance, te da se izraz "junction" treba tumačiti kao komunikaciju između slovenskog teritorijalnog mora i međunarodnih voda, a slovenska pak da zaljev pripada njoj, a da "junction" znači dodir, traje tri godine i države stoji oko 10 milijuna eura.

>>Vesna Pusić traži objašnjenje o Erjavčevim izjavama

>>Sud u Haagu istražuje Erjavca: Odakle Sloveniji izlaz na otvoreno more

Komentara 19

KA
kajinx
18:44 10.07.2015.

Svi imaju izlaz na otvoreno more. Jedno je izlaz, drugo je prisvajanje hrvatske teritorije.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:58 10.07.2015.

Ako Slovenci dobiju izlaz na otvoreno more, luka Koper ce pojesti luku Rijeka...a to je i interes Slovenaca, napravit uz Trst jaku srednjeeuropsku luku

KA
kajinx
19:14 10.07.2015.

mikrogrizzly, 2010. godine: Taj sporazum o arbitraži je golema sramota domaće politike (Kosor i MVPEI te par iz tog smjera plaćenih duša iz pravničke struke). Tko meni ne vjeruje, eno taje imena stručnjaka koji su to radili kao zmija nogee i još je ak. Ibler, onako fino i znalački, zapazio da je pročitao mnoge arbitražne sporazume, a da uvjeta nije nigdje našao osim u tom HR/SLO arb. sporazumu. Tko pak ne vjeruje ni ak. Ibleru, eno činjenice da je ak. Rudolf zgađen dao ostavku na poziciju hrv. glavnog pregovarača za granice čim je Kosor krenula u smjeru Rehn II platforme. Sapienti sat! Jedina titrava nada da se očuva teritorijalna cjelovitost RH u svezi s tim sporazumom jest da ga se energično odbije kasnije jer je plod očiglednog i permanentnog pritiska i via facti (Bečka konvencija) onda i nevažeći. Ukratko, katastrofalno upropaštavanje pravnih pozicija RH koje su čiste kao suza (obala određuje granicu na moru!), a mediji u orbiti Vlade i kojekakvi avangardisti će to protumačiti kao uspjeh. Mo' š mislit! Više od deset najviše uglednih međunarodnih pravnika i pravnika prava mora ustalo skupnom deklaracijom i osudilo taj sporazum, a oni ne rastu kao korov, zar ne? Međutim, tko njih šiša jer vladajuća kamarila bi prodala i majčin grob za ostat na vlasti. Za kraj - prepričano po sjećanju što je rekao ak. Rudolf: Mi ne darujemo teritorij nego dajemo da nam se uzme!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije