Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLAZ NA MORE

Vesna Pusić traži objašnjenje o Erjavčevim izjavama

Vesna Pusić i Karl Erjavec
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
01.05.2015.
u 20:05

Riječ je o neprihvatljivom postupanju slovenske strane, piše ministrica Vesna Pusić

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić zatražila je od Arbitražnog suda i od slovenske strane očitovanje o spornim izjavama tamošnjeg ministra vanjskih poslova Karla Erjavca o tome da "ima neslužbene informacije" da će Slovenija u teritorijalnom sporu s Hrvatskom dobiti izlaz na otvoreno more. 

Spor na Arbitražnom sudu, u kojem je Hrvatska zastupa stajalište da se granica u Savudrijskoj vali treba odrediti od ušća rijeke Dragonje crtom ekvidistance, te da se izraz "junction" treba tumačiti kao komunikaciju između slovenskog teritorijalnog mora i međunarodnih voda, a slovenska pak da zaljev pripada njoj, a da "junction" znači dodir, i koji države stoji oko 10 milijuna eura, trebao bi završiti objavom odluke u lipnju ili na jesen.  

Riječ je o neprihvatljivom postupanju slovenske strane protivno odredbama Sporazuma o arbitraži, te o pokušaju utjecaja na Arbitražni sud i ishod njegove odluke, piše ministrica Vesna Pusić.

"Podsjećamo da je slovenski ministar vanjskih poslova i prije u svojim javnim nastupima davao izjave kojima je cilj - utjecati na odluku Arbitražnog suda. Tako je u siječnju 2015. za TV kanal SLO 3 izjavio da je 'bio na razgovoru prošle godine u Haagu i tamo vrlo jasno rekao: Arbitražni sporazum određuje da Arbitražni sud mora odrediti dodir s otvorenim morem".  Ako je slovenski ministar mislio na svoju izjavu danu za vrijeme usmene rasprave održane pred Arbitražnim sudom u Haagu u lipnju 2014., u službenom transkriptu njegove izjave, a koja će biti javno dostupna kada arbitražna odluka bude donesena, takav navod ne postoji, kažu iz MVP-a.

Stoga je Hrvatska od slovenske strane zatražila nedvosmislen odgovor na pitanje je li postojala neka druga komunikacija između Republike Slovenije i Arbitražnog suda, koju slovenski ministar vanjskih poslova sugerira kada kaže da ima „vrlo neslužbenu informaciju“, te kada javnosti objašnjava da je Arbitražnom sudu prenosio poruke o slovenskom viđenju zadatka tog Suda, iako to nije zabilježeno u zapisima njegovog službenog obraćanja Arbitražnom sudu, poručuju iz MVP-a. 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske podsjeća da je arbitražni postupak još u tijeku i da je Arbitražni sporazum na snazi, a to znači da se i dalje primjenjuje članak 10(1) tog sporazuma prema kojem će se "obje strane uzdržati od bilo kakvog postupka ili izjave koje mogu intenzivirati spor ili ugroziti rad Arbitražnog suda". 

Republika Hrvatska se tijekom cijelog postupka dosljedno pridržava svih odredaba Arbitražnog sporazuma i od Arbitražnog suda očekuje samo ono što proizlazi iz Sporazuma, a to je da Sud teritorijalna (uključivši i morska) granična pitanja riješi isključivo primjenom međunarodnog prava, zaključuju.  

Komentara 6

SK
skakavac
20:33 01.05.2015.

Neka se njemu obije o glavu a ne nama.

DU
Deleted user
07:01 02.05.2015.

Kakvo objašnjavanje, prekinuti arbitražni proces i isplatiti arbitre pa nek Slovenija ucjenjuje opet, ako nađe snage i prigode. Idealan rasplet za Hrvatsku jer lajavi Erjavec nam je dao šansu da poništimo sve te slovenske polarizacije uvjeta u arbitraži na koje je tako radodajno pristala Kosor. Ne smije biti ništa javno u tom arbitražnom procesu i Erjavec je napravio kardinalnu "napaku".

OB
ObrenM
01:04 02.05.2015.

Sada u slavi uziva g.Vesna,radi dobre reakcije na gaf Slovenca,a sigurno bi ostala nijema,da nije prosvjedovao hrvatski puk.Svi iz vlade su takovi.Doncic,kao svoj patent prijavljuje peljski most,a bio je u oporbi kada je bivsa stranka to predlozila.Tada su sve predlagatelje proglasili nenormalnima,a sada se kite tudjim perjem i svojim intelektom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije