Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Angela Merkel ima 24 sata da spasi vladu ili pada zajedno sa Seehoferom

Počne li ministar Seehofer odbijati migranate s njemačkih granica, kancelarka Merkel mogla bi biti primorana da ga smijeni
17. lipnja 2018. u 06:30 110 komentara 45334 prikaza
Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL

Politička sudbina njemačke kancelarke Angele Merkel ovoga vikenda visi o koncu, a njezina tek tri mjeseca stara vlada mogla bi se urušiti u sljedeća 24 sata ako njezin ministar unutarnjih poslova i predsjednik sestrinske bavarske stranke odluči sutra početi, unatoč protivljenju Angele Merkel, primjenjivati novi plan odbijanja migranata s njemačkih granica, a Merkel ga, kako prognoziraju njemački politički analitičari, bude zbog toga primorana smijeniti.

Migranti Bauk migranata Merkel na rubu očaja: Azilantska kriza može srušiti EU!

Dogodi li se to, Merkel bi izgubila većinu u parlamentu i otvorila bi se nužnost novih izbora, na kojima, prognoziraju njemački analitičari, Merkel više ne bi mogla biti kandidatkinja za novi mandat.

Angela Merkel
1 / 11
Migranti u BiH

Nitko ne popušta

Nijedna strana zasad ne popušta u klinču koji je izbio kada je ministar Seehofer (CSU) odlučio početi provoditi novi plan prema kojemu bi njemačka policija na granicama odbijala tražitelje azila koji su već registrirani u drugim državama članicama EU kroz koje su prošli na putu do Njemačke, a kancelarka Merkel (CDU) odbila podržati taj plan, apelirajući na to da treba pričekati da se na razini EU dogovori zajedničko rješenje, odnosno reforma azilantske politike.

Sebastian Kurz, Andrej Plenković i Johannes Hahn Tradicionalno okupljanje Kurz za Večernji: Drago mi je da su mnoge zemlje odlučile štititi granice

Seehofer pokazuje namjeru da počne s primjenom plana možda već sutra, a svi njemački mediji izvještavaju o dramatičnoj političkoj krizi koja se odvijala tijekom vikenda. Ne pronađe li se kompromis, bavarska stranka CSU mogla bi se razići od sestrinske CDU. Prema istraživanju javnog mnijenja koje je objavio dnevni list Die Welt, većina Nijemaca sklonija je Seehoferovoj politici odbijanja tražitelja azila na granicama (48,7 posto) nego Merkelinoj politici (32,2 %) nastavka otvorenih vrata u iščekivanju europskog rješenja, oko kojeg se države članice EU već dvije godine ne uspijevaju dogovoriti. Daljnjih 17,1 posto ne vjeruje nijednom od njih dvoje kad je riječ o pitanju migrantske politike, a samo 1,6 posto vjeruje oboma.

Angela Merkel
1 / 8
Horst Seehofer, Angela Merkel i Martin Schulz

Gledajući samo među ispitanicima koji su glasači unije CDU-CSU-a, 54,2 posto je uz Seehofera, a 38,6 uz Merkel. Birači zelenih u najvećem postotku vjeruju Merkel na ovom pitanju (75,9), kao i birači socijaldemokratskog SPD-a (57,8), dok su birači oporbene, krajnje desnice AfD (75,6 posto) više uz Seehofera. Može li Merkel ići u konfrontaciju na pitanju na kojem ne uživa natpolovičnu podršku ni među biračima svoje stranke? Ili će se prikloniti brojkama i političkom pritisku CSU-a, pa pristati na Seehoferov plan? I jedno i drugo je moguće. No, upućeni izvori kažu da Seehofer djeluje vrlo smireno i uvjeren je da će pobijediti kancelarku jer su brojke na njegovoj strani.

Granična policija RH u ophodnji državnom granicom u sprečavanju ulaska migranata iz BIH Strah na granici Migranti kroz žbunje bježe pred policijom, mještani se ne usude ni u gljive

Ne želimo biti hotspot

Sve se to događa u vikendu u kojem je i austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji želi iskoristiti austrijsko predsjedanje Vijećem EU od 1. srpnja do kraja godine za borbu protiv ilegalnih migracija i jačanje vanjskih granica Unije, na konferenciji Europa Forum u austrijskom Wachau ugostio hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, premijera Crne Gore Duška Markovića i premijerku Srbije Anu Brnabić.

Brnabić je rekla da Srbija očekuje da će uskoro imati mješovite granične patrole i s Hrvatskom, kao što ima sa svim drugim susjednim zemljama. Iz hrvatskih izvora može se čuti da RH nema nikakav problem s time da to počne što prije, ali nakon što Srbija počne primjenjivati skraćeni postupak readmisije migranata. Hrvatskoj je u interesu da, kako god završila politička drama u Njemačkoj, ne postane migrantski “hotspot” Europe.

nulta tolerancija 2000 djece odvojeno od roditelja Andrej Plenković i Sebastian Kurz Europski forum Plenković razgovarao s Kurzom: Više od 6000 hrvatskih policajaca čuva granicu
Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Avatar MENSA
  MENSA:

  Dakle, samo kokošija pamet do sada nije mogla shvatiti da je navodna "migrantska kriza" u stvarnosti pomno smišljeni plan "islamizacije" Europe, koja će, ako se nešto radilkalno ne poduzme, uz stalnu demografsku islamsku ofenzivu bIti potpuno srušena, pokorena i osvojena ... prikaži još!osvojena u roku od samo jedne generacije. Erdogan je već nekoliko puta jasno zaprijetio nastavljanjem tog panislamističkog "iskrcavanja", a on dobro zna što govori jer je upravo Turska sve ove godine bila glavna logistička baza i "startna točka" za Panislamistički plan "iskrcavanja" na tlo Europe. Interesi krupnog kapitala koji su željeli s takvim"dođošima" rušiti cijenu domicilne, europske radne snage samo su u interesu finacijske oligarhije koja će upropastiti će Europu, njene kršćanske korijene i društveni model koji je nastao na kršćanskom svjetonazoru. Onaj tko to ne uviđa zaista je ne samo glupav nego i opasan i nešto će zaista trebati poduzeti protiv tih i takovih umobolnika! I na kraju....uopće nisam uvjeren ni da smo se mi organizirali kako treba i mislim da krajnje je vrijeme za postavljanje žilet žice na našim granicama i angažiranje HV-a u očuvanju naših granica, tim prije što Srbija ne poduzima ništa da bi se panislamistička najezda spriječila, a BiH je čak i u ulozi aktivnog aktera u ostvarivanju panislamističkih planova.

 • koraknaprijed:

  Ova je opasnija od Hitlera.

 • tramontana:

  Neka padne, možda će se Evropa spasiti. " Dobrodošle izbjeglice ", je sabotaža pod točkovima evropskog vlaka. Svima je stvorila problem, ciloj Evropi.