Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kurz za Večernji: Drago mi je da su mnoge zemlje odlučile štititi granice

Hrvatski premijer bio je na druženju austrijskih političara i poduzetnika u organizaciji Styrijina “Kleine Zeitunga”
15. lipnja 2018. u 19:12 48 komentara 10408 prikaza
Sebastian Kurz, Andrej Plenković i Johannes Hahn
Pogledajte galeriju 1/41

Hrvatski premijer Andrej Plenković sudjelovao je danas na najznačajnijem druženju austrijskih političara, poduzetnika i gospodarstvenika koji se održavao u Poguschu. Tradicionalnom kušanju vina štajerskoga kraja, u organizaciji Styrijina “Kleine Zeitunga”, premijer Plenković pridružio se ove godine, a u Pogusch su prije njega dolazili brojni hrvatski političari pokušavajući u neformalnom druženju ostvariti kako gospodarske projekte i kontakte tako i razmijeniti političke stavove i iskustva.

Sebastian Kurz i Angela Merkel Stop imigrantima Kurz: Zatvorit ću vanjske granice EU

Hrvatski se premijer uz čelnike Styrije – Markusa Maira, Klausa Schweighofera, Fridricha Santnera i Ivana Tolja – danas družio i s predsjednikom Austrije Alexanderom Van der Bellenom i predsjednikom austrijskog parlamenta Wolfgangom Sobotkom.

Sebastian Kurz, Andrej Plenković i Johannes Hahn
1 / 44
Premijer Plenković s austrijskim predsjednikom Van der Bellenom i šefom Styria Grupe Mairom

– Boravak u Austriji prigoda je da osnažimo odnose s Austrijom, ali i s austrijskim kancelarom Kurzom koji dolazi iz iste političke grupacije. Austrija od 1. srpnja počinje predsjedavati EU-om i ovaj događaj je prilika za razvoj dobrih odnosa s vodećim austrijskim političarima – rekao je premijer Plenković.

Na pitanje zagovara li i on stajalište austrijskog premijera Kurza o snažnijoj kontroli vanjskih granica EU Plenković je kazao da Hrvatska želi kontrolirati ulazak na svoj teritorij te poručio da se pitanja ilegalne imigracije trebaju zajednički rješavati.

– Treba težiti rješenju problema na izvorištu – kazao je premijer misleći pritom na Grčku.

 

 

Na druženju u Poguschu danas u kasnijim popodnevnim satima pojavio se i austrijski kancelar Sebastian Kurz koji zagovara snažniju zaštitu vanjskih granica EU još od 2015.

– Drago mi je da su mnoge zemlje od 2015. postale svjesne problema i promijenile mišljenje o zaštiti vanjskih granica. Tako smo pokazali da je naša pozicija ispravna i da je moguća legalna migracija. Potrudit ćemo se da još bolje osiguramo vanjsku granicu EU. Želimo ojačati Frontex kako bi spriječili ilegalan prelazak migranata u EU – kazao je Kurz za Večernji list poručujući da je stabilnost u Europi nužna.

Viktor Orban i Angela Merkel Iva Puljić-Šego Od velike empatije za migrante Merkel došla na Orbanovo

– Moramo odlučiti tko dolazi u Europu, a ne vjerovati da svi koji žele mogu ući u EU – rekao je dodajući da su ga mnogi 2015. kritizirali zbog stavova, ali i da su mnogi promijenili mišljenje.

– Mnoge članice EU postale su svjesne važnosti osiguravanja naše vanjske granice – kazao je. Poručio je i da Austrija i Hrvatska dobro surađuju.

Migranti Bauk migranata Merkel na rubu očaja: Azilantska kriza može srušiti EU!
Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • golub Vaso:

    Plenković štiti svoju stolicu u Bruxellesu

  • ilijan:

    Hrvatsku je Papa Lav X proglasio predviđem kršćanstva, to se i danas očituje.

  • Marko:

    Hrvatska kontrolom svojih granica odrađuje ogroman posao za Sloveniju i Mađarsku.Bio bi red da to nešto i plate...