Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicionalno okupljanje

Kurz za Večernji: Drago mi je da su mnoge zemlje odlučile štititi granice

Sebastian Kurz, Andrej Plenković i Johannes Hahn
15.06.2018.
u 19:12

Hrvatski premijer bio je na druženju austrijskih političara i poduzetnika u organizaciji Styrijina “Kleine Zeitunga”

Hrvatski premijer Andrej Plenković sudjelovao je danas na najznačajnijem druženju austrijskih političara, poduzetnika i gospodarstvenika koji se održavao u Poguschu. Tradicionalnom kušanju vina štajerskoga kraja, u organizaciji Styrijina “Kleine Zeitunga”, premijer Plenković pridružio se ove godine, a u Pogusch su prije njega dolazili brojni hrvatski političari pokušavajući u neformalnom druženju ostvariti kako gospodarske projekte i kontakte tako i razmijeniti političke stavove i iskustva.

Hrvatski se premijer uz čelnike Styrije – Markusa Maira, Klausa Schweighofera, Fridricha Santnera i Ivana Tolja – danas družio i s predsjednikom Austrije Alexanderom Van der Bellenom i predsjednikom austrijskog parlamenta Wolfgangom Sobotkom.

Sebastian Kurz, Andrej Plenković i Johannes Hahn
1/44

– Boravak u Austriji prigoda je da osnažimo odnose s Austrijom, ali i s austrijskim kancelarom Kurzom koji dolazi iz iste političke grupacije. Austrija od 1. srpnja počinje predsjedavati EU-om i ovaj događaj je prilika za razvoj dobrih odnosa s vodećim austrijskim političarima – rekao je premijer Plenković.

Na pitanje zagovara li i on stajalište austrijskog premijera Kurza o snažnijoj kontroli vanjskih granica EU Plenković je kazao da Hrvatska želi kontrolirati ulazak na svoj teritorij te poručio da se pitanja ilegalne imigracije trebaju zajednički rješavati.

– Treba težiti rješenju problema na izvorištu – kazao je premijer misleći pritom na Grčku.

 

 

Na druženju u Poguschu danas u kasnijim popodnevnim satima pojavio se i austrijski kancelar Sebastian Kurz koji zagovara snažniju zaštitu vanjskih granica EU još od 2015.

– Drago mi je da su mnoge zemlje od 2015. postale svjesne problema i promijenile mišljenje o zaštiti vanjskih granica. Tako smo pokazali da je naša pozicija ispravna i da je moguća legalna migracija. Potrudit ćemo se da još bolje osiguramo vanjsku granicu EU. Želimo ojačati Frontex kako bi spriječili ilegalan prelazak migranata u EU – kazao je Kurz za Večernji list poručujući da je stabilnost u Europi nužna.

– Moramo odlučiti tko dolazi u Europu, a ne vjerovati da svi koji žele mogu ući u EU – rekao je dodajući da su ga mnogi 2015. kritizirali zbog stavova, ali i da su mnogi promijenili mišljenje.

– Mnoge članice EU postale su svjesne važnosti osiguravanja naše vanjske granice – kazao je. Poručio je i da Austrija i Hrvatska dobro surađuju.

Komentara 48

GV
golub Vaso
20:15 15.06.2018.

Plenković štiti svoju stolicu u Bruxellesu

IL
ilijan
19:25 15.06.2018.

Hrvatsku je Papa Lav X proglasio predviđem kršćanstva, to se i danas očituje.

Avatar Marko
Marko
22:32 15.06.2018.

Hrvatska kontrolom svojih granica odrađuje ogroman posao za Sloveniju i Mađarsku.Bio bi red da to nešto i plate...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije