Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Pozorcu

Andrije Matijaša sjećaju se i generali Gotovina i Krstičević

Obljetnica smrti Andrije Matijaša Pauka (1)
Foto: Ivan Goreta Prika
1/4
10.10.2013.
u 17:40

9. listopada 1995. godine, poginuo je Andrija Matijaš Pauk, zamjenik zapovjednika legendarne Četvrte gardijske brigade.

U jednoj od posljednjih bitaka Domovinskog rata, u borbama na prilazima Mrkonjić Gradu tijekom operacije Južni potez,  9. listopada 1995. godine poginuo je Andrija Matijaš Pauk, zamjenik zapovjednika legendarne Četvrte gardijske brigade.

Osamnaest godina kasnije, u njegovu rodnom kraju, Pozorcu u općini Marina obilježena je obljetnica njegove smrti, kojoj su, među brojnim prijateljima, članovima obitelji i izaslanstvima nazočili i njegovi prijatelji i suborci generali Ante Gotovina i Damir Krstičević.

– Teško se oteti dojmu da nam danas za uspjeh nedostaje ono čega smo devedesetih imali u izobilju. Nedostaje nam jedinstvo i nedostaju nam junaci. Nedostaju nam oni velikani koji će povući pa što košta da košta, koji su spremni ići do kraja za ideju u koju vjeruju, za prijatelja, suborca. Nedostaju nam ljudi poput Andrije! Andrija Matijaš Pauk je jedan od onih koji su činili prevagu, koji su bili uzor i koji su ulijevali samopouzdanje. On, pokojni Blago Zadro, Damir Tomljanović Gavran i drugi javnosti više ili manje poznati heroji, predvode kolonu možda manje znanih besmrtnika koji su vlastitom žrtvom opasali bedem oko neovisne i slobodne hrvatske države – kazao je Paukov suborac, general Krstičević.

Na Paukov grob vijence su položila brojna izaslanstva, među kojima i braniteljska, uime Županije to je učinio dožupan Ante Šošić, iz Ureda predsjednika Mladen Fuzul te uime Ministarstva branitelja izaslanica ministra Ivana Serdarević Bralić.

Komentara 1

SA
Sarkozy
20:01 12.11.2014.

bez ikakvog mudrovanja,naš ANDRIJA je bija neustrašivi vojnik,zapovijednik,oličenje ratnika i hrabrosti,ali me smeta zašto se nikad ne spomene naš šibenčanin Toni Višnić,koji je također poginija na ulazu u Mrkonjić,ratnik 113,a mislin da je poginija pod zastavon 1ZDRUGA,bez ljutnje,sve su to naši,HRVATSKI-SOKOLOVI-NEK IN JE VJEČNA SLAVA I HVALA !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije