Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svakodnevna uporaba

Amerikancima dostupan lijek za prevenciju zaraze HIV-om?

'bih....lijekovi...18.01.2010. '
'Photoshop'
11.05.2012.
u 12:47

Truvada kod osoba čiji su partneri HIV pozitivni smanjuje mogućnost zaraze za čak 44 do 73 posto

Nakon 11 sati dugog sastanka i duge javne rasprave američka stručna komisija preporučila je korištenje lijeka Truvada kao prevenciju za sprječavanje zaraze HIV-om. Prema njihovu mišljenju, Truvadu svakodnevno mogu koristiti ljudi koji su u izravnoj opasnosti da se zaraze HIV-om, a lijek je kao dio koktela lijekova koji koriste oboljeli već ranije odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA).

Iako FDA ne mora poslušati preporuku komisije, javlja BBC, obično to učini.

Truvada, koju proizvodi kalifornijska farmaceutska kompanija Gilead Sciences, kod zdravih homoseksualnih muškaraca smanjuje rizik od zaraze HIV-om kao i kod heteroseksualaca čiji su partneri HIV pozitivni za čak 44 do 73 posto, pokazalo je istraživanje iz 2010. godine.

Ipak, pojavili su se komentari kako bi uzimanje lijeka osobama izloženima riziku od zaraze pružilo lažnu sigurnost te pomoglo u razvitku mutiranog virusa koji bi bio otporan na lijek.

FDA bi odluku o preventivnoj uporabi Truvade trebala donijeti do 15. lipnja.

Ključne riječi

Komentara 2

EL
ElCapitan
06:16 12.05.2012.

ajme kako lazu ovi cionisti,,,taj lijek je izumljen u iranu a ne americi,,,lmfao

SI
sinaj
18:59 12.05.2012.

Nakon što su neupućenima prodali promiskuitet pod slobodu, slijedi nova lekcija: samo se vi hebite, mi brinemo za vaše zdravlje. Sve što trebate je kljukati se našim proizvodima svaki dan. Gay is ok.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije