Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pedofilija u crkvi

Američki biskupi traže od Vatikana neovisnu istragu o bivšem kardinalu

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
16.08.2018.
u 19:20

Zahtjev je upućen dva dana nakon što je porota u Pennsylvaniji objavila zaključke do sada najveće istrage o spolnom zlostavljanju u američkoj Katoličkoj Crkvi kojom je utvrđeno da je 301 svećenik spolno zlostavljao maloljetnike u zadnjih 70 godina.

Američka biskupska konferencija zatražila je u četvrtak od Vatikana da pokrene neovisnu istragu o bivšem kardinalu Theodoru McCarricku iz Washingtona kojeg se optužuje za spolno zlostavljanje, a koji je prošli mjesec podnio ostavku.

Zahtjev je upućen dva dana nakon što je porota u Pennsylvaniji objavila zaključke do sada najveće istrage o spolnom zlostavljanju u američkoj Katoličkoj Crkvi kojom je utvrđeno da je 301 svećenik spolno zlostavljao maloljetnike u zadnjih 70 godina.

Kardinal Daniel DiNardo, predsjednik Američke konferencije katoličkih biskupa, rekao je da je jedan od glavnih uzroka koji su do toga doveli propusti nadređenih biskupa.

Organizacija je objavila da će uvesti novi mehanizam za prijavu takvih kaznenih djela i njihovu istragu bez miješanja biskupa koji su nadređeni optuženim svećenicima.

Taj će mehanizam uključivati više članova Crkve koji nisu svećenici, ali su stručni za provedbu zakona ili psihologiju.

 

Komentara 14

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
20:21 16.08.2018.

Jedan je silovao 7godisnjeg djecaka dok je bio u bolnici. Jedan je pobjegao na Kubu kad su ga otkrili i tamo ga je netko preklao. Biskupi su sve znali jer su vodili evidenciju koja je otkrivena. Cak su u tim izvjescima koristili sifre umjesto rijeci silovanje i sex. Uglavnom, licemjerima je bilo vise stalo sakriti zlocin od javnosti nego do dobrobiti djece. Nije ni sada bolje.

Avatar krcedolac
krcedolac
10:25 17.08.2018.

Kome uopće treba ovakva organizacija koja ne vidi ništa problematično u silovanju djece!?!?Valjda zbog one laži zvane "carstvo nebesko" i djecu ćemo im dati na dresuru i preodgoj !? Drugo ni ne zaslužujete!

DU
Deleted user
09:24 17.08.2018.

Ponekad se u crkvu uvuče netko tko joj ne pripada. Crkva je ljudska institucija i nju napada Sotona. Za prave vjernike to znači samo još veću privrženost i molitvu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije