Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMATIČNI IZBORI

Albanci drže sve ključeve u Skoplju

Foto: PIXSELL
1/2
17.07.2020.
u 09:10

Otvoreni dani ljetne političke trgovine: socijaldemokrat Zaev s koalicijom Možemo! ima samo dva mandata više od nacionalističkog VMRO-DPMNE-a pa obje opcije za formiranje vlade trebaju nikad moćnije albanske stranke

Koncept integracije pobijedio je koncept izolacije, oni koji vuku naprijed pobijedili su one koji hoće natrag, koncept jedinstva pobijedio je koncept lažnih konflikata i podjela. Vrijeme je da svi mračni koncepti završe u prošlosti, a da se sve stranke koje nude ovakve koncepte reformiraju i obnove - kazao je jučer Zoran Zaev proglasivši pobjedu na parlamentarnim izborima, očekujući da će ponovno postati premijer Sjeverne Makedonije.

‘Nestat će mu osmijeh s lica’

Tijesnom pobjedom Socijaldemokratske stranke Makedonije, koja je predvodila lijevu koaliciju Možemo!, sa samo 1,3 posto više glasova od konzervativnog VMRO-DPMNE, okončani su trodnevni izbori u Sjevernoj Makedoniji, koje su obilježili nešto slabija, ali i dalje solidna izlaznost (50,9%) zbog koronakrize. Dvije vodeće stranke, SDSM i VMRODPMNE, dobiju po oko trećine glasova, albanski DUI ih obično slijedi s otprilike šestinom, a potom u svim stožerima svi proglase pobjedu nad protivnicima. Koalicija oko vladajuće SDSM Možemo! osvojila je 46 mandata, dok je koalicija najveće opozicijske stranke VMRO-DPMNE Obnova Makedonije dobila 44 zastupnika u parlamentu s ukupno 120 mjesta. Albanska stranka Demokratska unija za integraciju (DUI) ima 15 mandata, koalicija Alijansa za Albance i Alternativa 12 mandata, Demokratska stranka Albanca (DPA) jednog zastupnika te Ljevica, koja je postigla najveći uspjeh i osvojila čak dva mandata.

Koliko je optimist Zoran Zaev, toliko je optimističan i predsjednik VMRODPMNE Hristijan Mickoski, koji je također kazao da su oni izborni pobjednici te da ovaj rezultat zapravo znači „kraj korumpirane vlasti Zorana Zaeva”. Između ostalog, Mickoski je rekao kako stvar još nije gotova i da i oni idu u pokušaj skupljanja većine i formiranje vlade. I dok su se oba lidera proglasila pobjednikom, indikativno je da će ih u idućim tjednima, a možda i mjesecima čekati teški i mučni “trgovački” pregovori o formiranju vlade. Ovog puta će im biti jako teško jer su na makedonskoj političkoj sceni stvorene nove okolnosti. Naime, stranka DUI opet je potvrdila poziciju najutjecajnije stranke koja zastupa Albance u Sjevernoj Makedoniji, koja je do sada uvijek prevagnula i igrala glavnu ulogu u formiranju vlade, a ovoga puta uvjetuje etničkog Albanaca za premijera, Nasera Ziberiaj, dugogodišnjeg zastupnika u parlamentu, što za sada nisu prihvatile niti SDSM niti VMRO-DPMNE.

Pitanje svih pitanja je bi li lideri SDSM-a Zoran Zaev i DUI -ja Ali Ahmeti, mogli uopće postići kakav sporazum o formiranju vlasti s obzirom na njihovu predizbornu “svađu” i podmetanja te udaraca ispod pojasa. Naime, nekoliko dana prije izbora na internetu je osvanula snimka na kojoj Zaev jasno govori da je DUI trgovačka stranka koja “ne vrijedi ni pet para”, zbog čega se Ahmeti uvrijedio i rekao da će mu nakon izbora “nestati osmijeh s lica”. Međutim, formiranje vlade ipak bi lakše trebalo ići SDSM-u, koji je prvi put nakon nezavisnosti zemlje 1991. godine, napravio predizbornu koaliciju sa strankom etničkih Albanaca, Pokretom BESA, što se pokazalo kao pun pogodak. Ostane li takav rezultat, 46 zastupnika SDSM-a i njih 12 koalicije Alijansa za Albance i Alternative kao i jedan zastupnik Demokratske partije Albanca (DPA) i 2 zastupnika Ljevice bila bi dostatna za formiranje većine u parlamentu. Arben Taravari, bivši makedonski ministar zdravstva iz stranke Alijansa za Albance, a danas gradonačelnik Gostivara, kazao je za Večernji list da za njih nije prihvatljivo da uđu u koaliciju u kojoj bi bio i DUI jer su u 20 godina pokazali da su “klijentelistički i ništa dobro za Albance nisu učinili”.

– Ako se mi dogovorimo sa Zoranom Zaevom o koaliciji i još tri mandata koja su u igri, možemo formirati vlast bez DUI-ja i njihove ucjene. Prerano je još donositi bilo kakve odluke i zaključke – kazao je Taravari.

Cijena će biti visoka

Formiranje makedonske vlade zasigurno se neće dogoditi bez miješanja međunarodnih faktora, pogotovo SAD-a i EU, i toga su svjesni svi lideri sjevernomakedonskih političkih stranaka. Visoki dužnosnik VMRODPMNE Ivo Kotevski, kazao je za Večernji list da još ništa nije gotovo.

– Ono što znam jest da će cijena biti visoka. Hoćemo li mi biti u stanju platiti tako visoku cijenu i pristati na formiranje vlade, još je prerano o tome govoriti. Što ako DUI i dalje inzistira na mandataru i premijeru? Možda će Zaev na to pristati, možda ne – kazao je Kotevski napominjući kako je DUI opet u poziciji da bira i da nameće uvjete.

– Govorim to iz iskustva jer 2016. DUI je bio u istoj poziciji kao i danas. Mi smo imali dva mandata više, međutim DUI, koji ima jako dobre odnose s gotovo svim glavnim faktorima u međunarodnoj zajednici, odlučio je ići sa Zaevom i formirati vladu iako su imali dogovor ali i volju i želju nastaviti suradnju s VMRODPMNE. Tada je interes međunarodne zajednice bio da se uđe u pregovore s Grčkom, a oni znaju da mi nikada ne bi pristali na promjenu imena Makedonije. Tada, 2016., do zadnjeg trenutka nismo znali, čak ni DUI, tko će formirati vladu jer su oni čekali mig izvana. Zbog toga danas kažem da ni mi niti SDSM nije siguran tko će formirati vlast. To je kao u nogometu. Tko može predvidjeti tko će pobijediti, Juventus, Barcelona, Real Madrid....? Lopta je okrugla i nikada ne znaš. Tako je i u politici i ne znaš čiji će interesi prevladati. Rezultat je prilično tijesan – naglasio je Ivo Kotevski.

Ključne riječi

Komentara 1

SB
sinisa.budimir.18
13:25 17.07.2020.

Imaju dvojezicne table skole pola Makedonije sad bi i premijera ! Strasno Makedonci ce im za malo koristi na iducim izborima promjeniti ime drzave !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije