Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dodatno opterećenje

Nijemci objavili procjene: Ove zime plin će plaćati nekoliko stotina eura više

Najavljeno smanjenje PDV-a na brojne proizvode i usluge, hranu, plin, higijenske uloške...
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
30.07.2022.
u 15:06

Dodatna naknada namijenjena je plaćanju posebnih troškova koje uvoznici moraju "pokriti” za kratkoročnu i skupu nabavku plina zbog smanjenja ruske opskrbe. Dobavljači će tako teret naglo povećanih nabavnih cijena "prebaciti” na sve potrošače.

Potrošači u Njemačkoj od listopada moraju računati s porastom troškova za plin. Tada će kompanije koje uvoze plin „prebaciti“ opterećenje zbog povećanih cijena energije na - potrošače.

Ministar gospodarstva Robert Habeck polazi od pretpostavke da se radi o dodatnom opterećenju od nekoliko stotina eura godišnje po domaćinstvu. Planirana naknada za sve korisnike plina trebala bi se primjenjivati od 1. listopada. O tome su izvijestile novinske agencije dpa i Reuters, pozivajući se na informacije iz vladinih krugova. Koliko će zbog toga doista poskupiti plin za potrošače, zasad se još ne zna. Visina „nadoplate" trebala bi biti objavljena na internetu do kraja kolovoza.

Dodatna naknada namijenjena je plaćanju posebnih troškova koje uvoznici moraju "pokriti” za kratkoročnu i skupu nabavku plina zbog smanjenja ruske opskrbe. Dobavljači će tako teret naglo povećanih nabavnih cijena "prebaciti” na sve potrošače.

Habeck: "Nekoliko stotina eura više po kućanstvu"

Ministar privrede Robert Habeck naveo je mogući raspon (porasta) cijena između 1,5 i pet centi po kilovatsatu. To ovisi o nekoliko faktora, uključujući, naravno, i troškove nabavke. Upitan o tome koliko bi to moglo iznositi u slučaju četveročlane obitelji, Habeck je rekao da bi u slučaju prosječne godišnje potrošnje od 20.000 kilovatsati plina, to mogla biti "osrednja troznamenkasta” vrijednost u eurima. „Još se ne može reći koliki bi točno troškovi bili. Ali gorka istina je da će oni definitivno iznositi nekoliko stotina eura po kućanstvu", zaključio je Habeck.

Njemački ministar također je rekao da je to "težak korak koji uključuje puno stresa". Dodao je i da ga treba učiniti podnošljivim posebnim rasterećenjem potrošača. "To znači da mi kao država ne možemo snositi sve troškove. Ali ljudi koje poskupljenja energenata stvarno vode u siromaštvo, moraju biti zaštićeni. Na tome se radi punom parom", izjavio je Habeck. Prošli tjedan je kancelar Olaf Scholz najavio povećanje cijene plina za dva centa po kilovatsatu i govorio o dodatnim godišnjim troškovima u visini od 200 ili 300 eura za četveročlanu obitelj.

Naknadni troškovi do kraja ožujka 2024.

Plaćanje dodatnih troškova plina vjerojatno neće početi u listopadu, već malo kasnije. „Nadoplata" bi trebala ostati na snazi godinu i pol dana, odnosno sve do konca ožujka 2024. U tu svrhu ministarskom uredbom na snagu bi trebao stupiti paragraf 26. Zakona o energetskoj sigurnosti - od listopada se može utvrditi razlika između sadašnjih tarifa i dodatnih troškova koje imaju uvoznici plina i ravnomjerno raspodijeliti dodatne troškove potrošačima i kupcima energije. Općinske službe bi ih onda u vidu računa mogle proslijediti potrošačima. Najprije se ta raspodjela izračunava na temelju pretpostavke stvarnih troškova, a zatim se „prebija" sa stvarnom potrošnjom, odnosno troškovima. Otprilike 50% svih kućanstava u Njemačkoj grije se na plin, prenosi Deutsche Welle.

Komentara 2

Avatar Fićo
Fićo
15:18 30.07.2022.

Žalosno je da hrvatska koja ima dovoljno svoga plina očekuje redukcije to sve zahvaljujući hrvatskoj vlasti ali sve je to dio globalnog reseta

HO
Homophob
15:56 30.07.2022.

Ne vidim nista lose u poskupljenju energenata ako namjerno ne proizvodimo vlastite energente. Zatvorili nuklearke, ratvorili rudnike u Ruhru, zatvorili termoelektrane pa sta ocekivati da ce nas grijati? Rjesenje je kupiti ovce, ispase dosta po parkovima a s ovcama spavat ce biti toplo i u najhladnijoj zimi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije