Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ako ima sumnje na ugrožavanje zdravlja to prijaviti inspekciji Ministarstva

- Koliko ja imam informaciju, vrijednosti koje se mjere ne prelaze granične vrijednosti na području Marinšćine. Međutim ukoliko bilo tko sumnja u to da na bilo koji način dolazi do ugroze zdravlja, to treba prijaviti inspekciji - kazao je Ćorić
01. rujna 2018. u 18:29 10 komentara 370 prikaza
Tomislav Ćorić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u subotu, vezano za prosvjed Kriznog  eko stožera Marišćina, da ako netko ima sumnje kako je na bilo koji način ugroženo zdravlja građana zbog Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina - neka to prijaviti inspekciji Ministarstva koja će izaći na teren.

Tomislav Ćorić Energetsko tržište Ćorić: MOL je zagadio proces oko Ine

 Stotinjak članova udruge Krizni eko stožer Marišćina i mještana Marčelja ranije u subotu su blokirali glavni ulaz u Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, ističući da se iz tog centra ponovo širi smrad, koji ugrožava zdravlje mještana te da je projekt centra Marišćina posve promašen. Iz Kriznog eko stožera naglašavaju da se prošlih nekoliko mjeseci, u večernjim satima, ponovno pojačao smrad neobrađenog smeća iz centra. 

 - Koliko ja imam informaciju, vrijednosti koje se mjere ne prelaze granične vrijednosti na području Marinšćine. Međutim ukoliko bilo tko sumnja u to da na bilo koji način dolazi do ugroze zdravlja, to treba prijaviti inspekciji; i u tom kontekstu inspekcija Ministarstva zaštite okoliša će izaći na teren i vidjeti o čemu se radi - izjavio je u Dubrovniku ministar Ćorić.

Oleg Butković Uoči sjednice Vlade Ministri Butković i Ćorić popili vodu iz Slavonskog Broda

 Na upit da se stanovnici Marinšćine žale na smrad rekao je kako subjektivna ocjena nekoga da pojačani smrad ugrožava njegovo zdravlje i u ovom slučaju i u slučaju, prije nekoliko mjeseci na području grada Splita, nije baš uvijek u skladu s nekim objektivnim pokazateljima.

- Dio otpada koji ide u centre za gospodarenje otpadom kao najviši stupanj, recimo to tako, infrastrukture u kontekstu izgradnje kružne ekonomije, mi moramo graditi dalje, i da ti centri moraju funkcionirati; naravno, u skladu sa svim propisima i poštujući najviše ekološke standarde - dodao je Ćorić.

Visoki troškovi Višim cijenama struje i odvoza smeća kreće val ovogodišnjih poskupljenja

 Prosvjednici, članovi udruge Krizni eko stožer Marišćina i mještani Marčelja traže da Rijeka, Viškovo i ostale lokane jedinice hitno donesu nove Odluke o gospodarenju komunalnim otpadom, u kojima će biti navedeno da biorazgradivi komunalni otpad treba prikupljati odvojeno od svih ostalih komponenti otpada te da hitno pronađu prikladne lokacije za obradu biorazgradivog komunalnog otpada postupcima kompostiranja ili anaerobne digestije. Od komunalnih društava, posebice riječke Čistoće, traže da se hitno pripreme za odvojeno prikupljanje bio otpada.

 Od Ministarstva zaštite okoliša i energetike traže da zatvori odlagalište Marišćina, dok se ne riješi problem smrada, a od Ureda državne uprave hitnu ocjenu zakonitosti Odluka o gospodarenju otpadom jedinica lokalne samouprave iz Primorsko-goranske županije.   

Pogledajte video: Što je pokazala inspekcija mostova na autocestama

 

[video: 26386 / ]
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

 • balzac:

  Najveći zagovornici propalog projekta na Marišćini bili su župan PGŽ Komadina i načelnik Viškova Petrc. Vjerojatno se dobro sjećate kratkoročnog ministra Komadine koji se eksprosno „razbolio“ kada je trebao primiti ministarstvo u Vladi Milanovića, misleći da će nešto morati znati ... prikaži još! i raditi. Nije jadan shvati da to nije zahtjevan posao i da je bez odgovornosti, i da samo malo treba izbrusiti priče za medije. E taj uhljeb je uhljebio isto tako nesposobnog načelnika Petrca, koji je nakon Marišćine persona non grata u svojoj izbornoj bazi Viškovo. Nesposobni načelni Petrc je sada tajnik kod dugogodišnjeg nesposobnog župana PGŽ. E taj lumen, nakon žalbi mještana na smrad, nabavio je elektronski nos „koji će objektivno mjeriti smrad“. Čovjek ne vjeruje da je evolucija podarila ljudima nos, bolji od bilo čega što čovjek može napraviti. Bojim se tog trenutka kada tim lumenima padne na pamet ideja da ljudima ugrade elektronske nosove i baždare ih da smrad osjećaju kao najugodniji miris.

 • Avatar Duran Duran
  Duran Duran:

  Sva sreća da mi u Zagrebu nemamo nikakvih problema s odlagalištem!😎😷😁

 • iva.begovic:

  Nikakva velika korist od inspekcija. Zagađenjem podzemnih voda bavi se vodopravna inspekcija, zagađenjem zraka inspekcija zaštite okoliša, a zagađenjem vode za ljudsku potrošnju inspekcija Ministarstva zdravstva. Kojoj inspekciji da se obrati Udruga? Najbolje bi im bilo da sami zatraže i ... prikaži još! financijaraju vještačenje neke tvrtke koje se bavi ispitivanjem kvalitete zraka i voda te ukoliko se dokaže zagađenje, sa tim izvješćem podignu grupnu tužbu i traže naknadu štete. Sve drugo su tvrdnje bez dokaza, smrad doista jest nešto što je vrlo subjektivno ali količina hlapivih čestica i parametri zagađenja zraka i vode mogu se objektivno utvrditi.