Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visoki troškovi

Višim cijenama struje i odvoza smeća kreće val ovogodišnjih poskupljenja

23.03.2018.
u 13:24

Svaka šesta kuna obiteljskog budžeta odlazi na režije, a svaka treća na hranu. Za 70 kvadrata stana u Zagrebu mjesečni su režijski troškovi oko 1600 kuna.

U košari usluga i proizvoda koje najčešće koriste hrvatski građani najveći skok cijena u zadnjih je godinu dana zabilježen na stavci troškova stanovanja – 3 posto prema istom razdoblju prošle godine! Hrvatska je, slično kao i ostale europske zemlje, još uvijek pošteđena značajnije inflacije.

Godišnja promjena cijena usporava se te se u veljači spustila ispod jedan posto, no u osnovnom paketu odskaču dvije komponente – hrana i troškovi stanovanja, na koje odlazi polovica primanja kućanstava.

Razvrstavanje smeća

Gotovo svaka treća kuna koju zarade hrvatski građani potroši se na hranu, režijski troškovi i ostali troškovi stanovanja, prema statistici, odnesu svaku šestu kunu, odnosno oko 16 posto kućnog budžeta! Usporedo s drugima pokazuje da su hrvatski troškovi stanovanja ispod europskog prosjeka – gdje na tu svaku odlazi svaki četvrti euro, a u pojedinim zemljama i svaki treći. Redovni mjesečni režijski troškovi stana od 70 kvadrata u Zagrebu kreću se oko 1600 kuna zimi i oko 1400 kuna ljeti – odnosno na njih odlazi četvrtina prosječne mjesečne plaće u zemlji.

Foto: VL

I dok se cijene odjeće, obuće, pa i prijevoza smiruju i smanjuju, ova će godina mnogima donijeti neugodna iznenađenja upravo na režijskim troškovima.

Odvoz smeća u nekim se gradovima, primjerice Rijeci, nedavno udvostručio, Šibenčani se još od novogodišnjih blagdana ljute na vlastitu upravu koja je podebljala trošak odvoza smeća za 50 posto, a slične odluke čekaju se ili su donesene i u drugim lokalnim jedinicama.

Opravdanje za poskupljenje odvoza smeća nalazi se u povećanim troškovima prikupljanja razdvojenog otpada! Lokalne su vlasti tek prošle izbore pa puno lakše prevaljuju nove troškove na svoje građane. Znatno veći udar na standard nešto manje od 4000 kućanstava, pogotovo ondje gdje se građani griju na struju ili koriste protočne bojlere, nastupio je zbog administrativne odluke da korisnici koji potroše više od 20 kilovata, a ne 30 kao do sada, preskaču u skuplju, “crvenu” tarifu.

Foto: VL

Godinu dana iste cijene

Odluka HERA-e, javne agencije zadužene za regulaciju energetskih djelatnosti, na kojoj se temelji to pomicanje u skuplji razred, slabo je obrazložena u javnosti, a za nju su građani doznali tek nakon što su im stigle uplatnice koje su za pojedine potrošače i do tisuću kuna više od dosadašnjih!

Neugodne su uplatnice tako demantirale ministra Tomislava Ćorića koji je u prosincu obećao da struja, voda i plin neće poskupjeti u 2018. godini. Cijene su, istina, ostale iste, ali promjena uvjeta podebljala je uplatnice dijela potrošača. Prema Ćorićevoj najavi, struja neće poskupljivati do kraja prvog tromjesečja iduće godine jer je sadašnja naknada za obnovljive izvore dostatna za isplatu postojećih i novih priključaka sljedećih godinu dana. Zadnje generalno poskupljenje struje za sva domaćinstva dogodilo se u rujnu 2017. godine, u prosjeku za 23 kune mjesečno. 

Komentara 47

DU
Deleted user
14:00 23.03.2018.

Kriminal, korupcija, uhljebljivanje To su uglavnom razlozi poskupljenja komunalnih usluga

Avatar rijetko kulturan
rijetko kulturan
13:56 23.03.2018.

Zašto obitelj u ZG nema pretplatu za mobitel nego kupuje bon od 100kn, a u Karlovcu pretplata za mobitel 270kn?

DU
Deleted user
13:51 23.03.2018.

Meni je najvažnije da moji odnesu pobjedu oko Istanbulske konvencije. Tko šiša poskupljenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije