Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI INCIDENT

Đakić se ne planira ispričati Grmoji: 'To je nepristojna riječ, ali nije psovka'

Josip Đakić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
18.01.2019.
u 12:35

Bura oko sukoba između Nikole Grmoje i Andreja Plenkovića ne pokazuje znakove stišavanja

Nemam se namjeru ispričati Nikoli Grmoji za ono što sam rekao, poručio je danas HDZ-ov Josip Đakić referirajući se na snimku koju je jučer objavila N1 televizija, a odnosi se na nastavak zbivanja u sabornici nakon što je u srijedu premijer Andrej Plenković nasrnuo na Mostovog Nikolu Grmoju koji ga je nazvao anemičnim i optužio ga za veleizdaju. U toj snimci se vidi da Đakić nekoliko puta psuje Grmoju govoreći mu "odj...", a u pozadini se čuje i da netko drugi je Grmoji dobacio i klošaru.
- Grmoja stalno i učestalo provocira zastupnike i mislim da je trebalo adekvatno odgovoriti. Ako nije bilo primjereno, bilo je efikasno. Ja sam došao poslije pauze iz kancelarije, da vidim što se događa samo sam mu rekao 'daj odi', nije htio poslušati, vidjeli ste što je bilo poslije. Izletjelo mi je – tvrdi Đakić. Neće se, naglašava, ispričati Grmoji.

- Rekao sam mu i danas oprosti, makni se od mene. Stalno teroriziraš klub HDZ-a, nemamo što odgovarati. Ja u Saboru stvarno želim biti normalan i uljudan, nisam napravio niti jedan incident, ali ovo što se događa s Mostom otkad nisu u koaliciji je terorizam koji rade nad svima, osobito nad zastupnicima HDZ-a. To ne možemo tolerirati – objašnjava Đakić.
Iako su jučer HDZ-ovci sazvali konferenciju za medije kako bi poručili da su njihovi zastupnici žrtve agresivnog Mosta i Grmoje, pokazalo se, nakon burnih istupa Damira Krstičevića i premijera, da se to događa i drugim HDZ-ovcima. Đakić riječ "odj..." koju je dovikivao Grmoji ne vidi problematičnom.

- To je nepristojna riječ, nije to psovka. Ako ćemo analizirati, i vi u žargonu puno puta svašta kažete. Nemojmo se hvatati za dlaku, to nije potrebno. Normalni smo ljudi u normalnom svijetu, čujem ja i od vas svakakvih riječi. Kontrolirat ću se da ne budem takav, ali ne znam koja druga riječ bi pomogla - uvjerava Đakić kojeg je posebno uzrujalo pitanje očekuje li sankcije šefa Kluba zastupnika Branka Bačića.

- Ma daj molim te. Nemojte me više zvati da dajem takve izjave, vi me zajedno s Grmojom provocirate. O čemu govorimo? O jednoj banalnoj riječi koja je zapravo smirila gospodina Grmoju i on je otišao. Iako nije ugodna ni lijepa, ali je bila efikasna. Poslije je dolazio da bi išli na kavu, razgovarali. Rekao sam mu "ne dolazi u obzir, ti si svoje rekao". Izvrijeđao nas je i omalovažavao – nastavlja Đakić. Na pitanje znači li to da Grmoja onda jest klošar kao što ga je nazvao jedan zastupnik HDZ-a?, Đakić zaključuje kako "ovakvim ponašanjem zapravo i da". Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić pak poručuje kako već danima upozorava da je potrebno mrvicu više međusobnog uvažavanja svih zastupnika u Hrvatskom saboru.

- Svakako da riječi koje smo čuli nisu primjerene ni Hrvatskom saboru, a ni ulici i trebamo se od takvih teških riječi suzdržati. No ja bih upozorio sve zastupnike u Saboru da se nemaju što čuditi nakon što se stalno potpaljuje vatra da se upalio požar, kako kaže poslovica "Tko sije vjetar, žanje oluju". Dakle, potrebno je znati se vladati u Saboru, zadržati emociju, spriječiti primitivizam, ružnu riječ, pa neće biti ni ovakvih reakcija. Ne opravdavam nikoga, ali pozivam svih da ne izazivaju, jer normalno je da nakon toga dolazi reakcija, uzburkaju se emocije i dogodi se neprimjeren rječnik – objašnjava Bačić. Neće, nastavlja, biti sankcija za Đakića, no na prvoj sjednici Kluba zastupnika planiraju raspraviti događanja na aktualnom prijepodnevu i kasnije u poslijepodnevnom dijelu sabora.

- Nisam još razgovarao s Đakićem, ali kažem, ne želim nikoga pravdati, ali moramo biti svjesni da je to u pravilu reakcija na nešto. Podsjetit ću vas da u 7. sazivu Sabora kad je HDZ bio oporba 4 godine, ukupno je predsjedavajući izrekao 61 stegovnu mjeru zastupnicima svih stranaka, a u ovom mandatu Saboru, u dvije godine zastupnici Mosta uspjeli su zaraditi 87 stegovnih mjera, taj podatak dovoljno govori o tome kako se ponašamo u sabornici. Ne želim time opravdavati niti jedan eksces bilo kojeg zastupnika, ali ovaj podatak prilično ilustrira tko i kako se ponaša u Saboru – tvrdi Bačić. Nakon optužbe o veleizdaji, komentira, došlo je do požara, jer Most stalno potpaljuje vatru pa oko njih uvijek gori.

- Ja pozivam, apeliram na sve svoje kolege da ima načina i mogućnosti prikazati se u najboljem svjetlu, ne treba zastupnicima da budu zvijezde u medijima klevetati i izmišljati, ima puno sofisticiranijih načina da vi možete se promovirati svojim biračima. Treba stati, apeliram na sve zastupnike. Neću prihvatiti da se svi zastupnici jednako ponašaju, moj klub ima 55 zastupnika, pogledajte koliko je puta njima izrečena mjera. Kad uspoređujete naš klub, koliko je s naše strane došlo uvreda, s drugim klubovima, sve je jasno – zaključio je Bačić.

>>Pogledajte video: Grmoja kaže kako je Plenković nasrnuo na njega

Ključne riječi

Komentara 57

OK
okvals54
14:16 18.01.2019.

Vidi ovog oblokanog krmka.

DU
Deleted user
12:36 18.01.2019.

To se događa kada kokošari brane plenkovićev/pejćinović-evski( pusić, josipović...) odnošaj prema srbiji.

ZB
zbisko
12:02 18.01.2019.

A kaze da sinove nije odgajao da mrze...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije